Acțiunile OMV Petrom, catalizatorul de la BVB la acest început de an

Acțiunile OMV Petrom, catalizatorul de la BVB la acest început de an
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 ian 2017

În sesiunea de tranzacționare de astăzi de la Bursa de Valori București, titurile OMV Petrom s-au situat pe locul 1 în topul rulajelor, cu schimburi de 8,55 milioane lei. Cotația a atins un nou maxim al ultimelor 12 luni, avansul din 2017 fiind deja de peste 10%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ce primele ședințe de la Bursa de Valori București ale lui 2017 au fost de creșteri, configurarea unui rally de început de an pare a fi tot mai mult compromisă, ultimele zile de tranzacționare indicând ezitare la nivelul cotațiilor, în paralel cu un ușor declin al volumelor.

Sesiunea bursieră de azi a fost în această notă, cu un recul modest, de 0,07% al indicelui reprezentativ BET, până la nivelul de 7.238,70 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avut o depreciere de o amplitudine similară.

Este o evoluție în ton cu deriva piețelor europene de la acest debut de 2017. Indicele Euro Stoxx 50, al titlurilor blue-chip de pe continent, a urcat cu 0,05%, potrivit Bloomberg. Indicele FTSE100 de la Londra a avansat cu 0,21%, iar ce indicele CAC40 de la Paris a închis numai marginal peste referință, o amplitudine mai mare, de 0,54% având-o creșterea pe indicele DAX de la Frankfurt.

La nivelul Europei Centrale și de Est parcursul piețelor este neconcludent, cu închideri pozitive, de +0,35% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,20% pentru indicele PX de la Praga și o corecție de 0,18% a indicelui BUX al Bursei de la Budapesta.

Ce direcție dă bursa americană pentru 2017. Din România lucrurile se văd optimist, dar există și temeri față de vechimea trendului ascendent CITEȘTE ȘI Ce direcție dă bursa americană pentru 2017. Din România lucrurile se văd optimist, dar există și temeri față de vechimea trendului ascendent

Performanța slabă de la BVB de astăzi trebuie privită nuanțat întrucât cel mai lichid emitent, OMV Petrom (SNP) ale cărui transferuri în valoare de 8,55 milioane lei a reprezentat un sfert din rulajul de 34,11 milioane lei (7,59 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Într-o zi în care cotația țițeiului Brent a atins un minim de la acest început de an, titlurile celei mai importante companii petroliere s-au apreciat cu 0,52%, până la prețul de 0,2875 lei/acțiune, un nou maxim al ultimelor 12 luni și valoare cu 10,15% mai mare decât ultima valoare de închidere de 0,2610 lei/acțiune a anului 2016.

Aprecierea acțiunilor OMV Petrom a influențat și indicele energetic BET-NG  a urcat cu 0,10%. Din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 0,20%, până la prețul de 25,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,39 milioane lei.

Managerul FP, mulțumit de vânzarea de la OMV Petrom. Nu este incomodat că a făcut oferta cu 35% mai jos față de prețul de acum un an CITEȘTE ȘI Managerul FP, mulțumit de vânzarea de la OMV Petrom. Nu este incomodat că a făcut oferta cu 35% mai jos față de prețul de acum un an

Păstrând încă o deținere de 12,57% din titlurile OMV Petrom, Fondul Proprietatea (FP) a beneficiat de raliul recent pe compania petrolieră. Astăzi, cotația Fondului a închis la nivelul de 0,823 lei/acțiune, ]n urcare cu 0,86% față de sesiunea precedentă, pe transferuri de 6,94 milioane lei. Aceasta a influențat favorabil indicele financiar BET-FI care a urcat cu 0,24%, până la valoarea de 30.744,30 puncte, în pofida unei sesiuni bursiere mai slabe pentru acțiunile SIF.

Tranzacții de aproape 2 milioane euro pe titlurile bancare

Acțiunile bancare au avut o zi „roșie”. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,85%, până la prețul de 2,3300 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,78 milioane lei.  O depreciere încă și mai profundă, de 1,20%, a suferit-o titlul BRD Groupe Societe Generale (BRD) care au închis la prețul de 11,54 lei/acțiune o zi în care valoarea de tranzacționare pe acest emitent s-a ridicat pe segmentul regular la 1,08 milioane lei. Pe acest emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 3,94 milioane lei.

Reținem pentru sesiunea de la BVB adâncirea scăderilor pe titlurile Romcab Târgu Mureș (MCAB). Cotația a coborât cu 3,39%, până la prețul de 6,84 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,95 milioane lei. Acest emitent a pierdut 18,57% la nivelul capitalizării bursiere față de ultima zi din decembrie 2016, prăbușirea cotației survenind în contextul în care firma și-a anunțat intenția de a realiza o emisiune de obligațiuni în valoare de 200 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
bvb
bursa
banca transilvania
brd
romgaz
fondul proprietatea
romcab