Acțiunile producătorilor de gaze naturale aduc bursa „pe roșu”

Acțiunile producătorilor de gaze naturale aduc bursa „pe roșu”

Sursa foto: Nblade34 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 mar 2023

La BVB, volumele au urcat ușor, dar indicele BET a avut o ușoară depreciere, pe fondul unui declin mai consistent al titlurilor OMV Petrom și Romgaz.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursele țărilor industrializate au avut o sesiune marcată de tatonare, investitorii fiind în expectativă înaintea deciziei de politică monetară a Rezervei Federale Americane. Prin contrast, la BVB, jucătorii au ieșit din ezitarea obișnuită și sesiunea chiar a avut o lichiditate sporită față de mediile configurate din vara trecută, respectiv un rulaj de 54,61 milioane lei (11,09 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Către jumătatea ședinței de la New York Stock Exchange, vânzările s-au precipitat și au pus presiune pe cotații. Orarul BVB nu s-a suprapus acestei mișcări, dar piața locală tot a închis în teritoriu negativ sub influența acțiunilor producătorilor de gaze naturale.

EXCLUSIV BCR - Emisiune neobișnuită de bonduri verzi: “la purtător”, în dolari. Banca ia 20 milioane dolari prin titluri plasate la Viena, după ce a renunțat la o emisiune în lei luna trecută CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BCR - Emisiune neobișnuită de bonduri verzi: “la purtător”, în dolari. Banca ia 20 milioane dolari prin titluri plasate la Viena, după ce a renunțat la o emisiune în lei luna trecută

Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) au suferit un declin de 2,02%, până la prețul de 0,4600 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 12,25 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au înregistrat un recul de 3,54%, până la prețul de 38,10 lei/acțiune, pe o activitate de 6,47 milioane lei.

Cele 2 simboluri au influențat piața în ansamblul ei, și tabloul indicilor a fost în nuanțe de roșu: -0,39% pentru indicele compozit BET-XT, -0,10% pentru indicele financiar BET-FI care sa închis la nivelul de 49.676,99 de puncte, -1,33% pentru indicele energetic BET-NG și -0,37% pentru indicele reprezentativ BET care, la nivelul de 12.042,03 de puncte, este în zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), așa cum se vede pe graficul atașat.

Acțiunile producătorilor de gaze naturale aduc bursa „pe roșu”

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 1,13%, până la prețul de 19,70 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 9,35 milioane lei. Celelalte 2 acțiuni bancare lichide de la cota BVB au avut, însă, un parcurs negativ: -0,26% pentru titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS) care au adunat transferuri de 8,06 milioane lei, și -0,66%, până la prețul de 12,00 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) ce au cumulat volume echivalente cu 4,96 milioane lei.

Tot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 2,0950 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,86 milioane lei. Acestea un comportament bun după ridicarea ancorei ofertei publice de răscumpărare derulată recent de emitent.

TABEL Cu cât au crescut remunerațiile șefilor OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România CITEȘTE ȘI TABEL Cu cât au crescut remunerațiile șefilor OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România

Într.o zi în care în piață a ajuns știrea potrivit căreia distribuitorul de electricitate va accesa un împrumut în valoare de 180 milioane lei de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), titlurile Electrica (EL) au avut un salt de 5,42%, până la prețul de 8,7500 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,80 milioane lei.

În linia negativă a pieței au fost alte 2 acțiuni de pe segmentulo de energie: -0,44%, până la prețul de 44,80 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN) ce au întrunit o activitate de 2,41 milioane lei, și -1,28%, până la prețul de 309,00 lei/acțiune, pentru titlurile Transgaz (TGN), ce au adunat schimburi de 1,86 miliaone lei în prima sesiune de tranzacționare după publicarea convocatorului pentru AGA din aprilie conform căruia numai o treime din profitul net de 365,75 milioane lei obținut anul trecut de transportatorul național de gaze naturale va ajunge la cționari sub formă de dividende cu un randament de numai 3%.

Inedit, reperul unor volume echivalente cu 1 milion de lei a mai fost depășit în piața certificatelor de contractele având activ suport aurul emise de Erste (EBGLD1).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica