Acțiunile Romgaz se întorc în zona minimelor istorice

Acțiunile Romgaz se întorc în zona minimelor istorice
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 sep 2016

După știrile negative din ultimele zile, titlurile Romgaz au coborât la cele mai coborâte niveluri din ultima lună și jumătate, cotația fiind cu numai 5,58% peste minimul de la listarea acestui emitent, consemnat în luna mai. Știrile privind o plată a ELCEN de 6 milioane lei și semnarea unor contracte însumate de 30,58 milioane lei cu CE Hunedoara nu au fost în măsură să oprească tendința de depreciere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca Transilvania (TLV) și Romgaz Mediaș (SNG) au tras în jos indicii principali de la Bursa de Valori București. Dacă indicele compozit BET Plus a pierdut 0,54%, pentru indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,60%, până la nivelul de 6.913,08 puncte.

Piața de capital românească nu a reprezentat ceva insolit pentru bursele europene, ale căror indice Euro Stoxx 50 s-a depreciat cu 0,17%, potrivit Bloomberg.  Declinul a fost moderat, de amplitudini apropiate, pentru indicii FTSE100 de la Londra și CAC40 de la Paris, de 0,15% și, respectiv 0,21%. Scăderea a fost ceva mai accentuată, de 0,31%, pentru indicele DAX de la Frankfurt, într-o zi în care acțiunile Deutsche Bank au scăzut pe un nou minim istoric.

Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă CITEȘTE ȘI Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă

La nivel regional, a fost un „roșu” ceva mai aprins: -0,42% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,74% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,32% pentru indicele PX de la Praga. Prin contrast, indicele celor mai tranzacționate 100 de titluri de pe bursa din Turcia, a ricoșat cu 0,58% după scăderea de luni de 3,80% în contextul vânzărilor antrenate de retrogradarea ratingului de țară la categoria „junk” de către agenția de evaluare financiară Moody’s.

Ce a cântărit în scăderi

Peste o treime din rulajul de 21,84 milioane lei (4,91 milioane euro) a fost asigurat de transferurile în valoare de 7,68 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania care au pierdut 1,46%, până la prețul de 2,3700 lei/acțiune, ceea ce dă instituției de credit o capitalizare bursieră de 8,64 miliarde lei (1,94 miliarde euro).

Tot „pe roșu” au închis și titlurile Romgaz, cu un declin de 1,09%, până la prețul de 22,70 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,17 milioane lei. Intraday a fost atins și un minim de 22,65 lei/acțiune, cel mai coborât nivel din ultima lună și jumătate, cu doar 5,58% peste minimul istoric de 21,50 lei/acțiune înregistrat în luna mai și cu 5,41% sub reperul de 24,00 lei/acțiune – la care se tranzacționa nu mai departe de săptămâna trecută – al ofertei publice la care în aprilie Fondul Proprietatea (FP)) și-a înstrăinat ultima participație de 5,85% din titlurile producătorului de gaze naturale.

Scenariu: RADET și ELCEN ar putea fuziona în insolvență, pentru stingerea datoriilor istorice CITEȘTE ȘI Scenariu: RADET și ELCEN ar putea fuziona în insolvență, pentru stingerea datoriilor istorice

Tendința descendentă din ultimele sesiuni pe acest emitent a fost declanșată de intrarea în insolvență a RADET, decisă de Consiliul General al Municipiului București și care a atras o altă insolvență, cea a ELCEN, proprietara unor creanțe în valoare de 3,6 miliarde lei la RADET. ELCEN este unul dintre principalii clienți ai Romgaz.

Astăzi, ELCEN a anunțat că va plăti 6 milioane lei către Romgaz, însă știrea nu a oprit valul de vânzări, după cum nu a avut impact pozitiv informația publicată la finele sesiunii bursiere de ieri potrivit căreia compania listată la BVB a încheiat 2 contracte de vânzare de gaze naturale cu Complexul Energetic Hunedoara în valoare însumată de 30,58 milioane lei.

Declin sub media pieței pentru indicele energetic și cel financiar

Emitentul care a avut al 2-lea rulaj al zilei, de 4,23 milioane lei, a avut o zi pozitivă (+1,61%), cu o închidere la prețul de 13,86 lei/acțiune. Aceasta a tras în sus indicele energetic BET-NG, care a avut o depreciere sub media pieței, de 0,38%.

Indicele financiar BET-FI a alunecat doar marginal (-0,03%) sub referință, pentru o închidere de 29.145,19 puncte. Cel mai important titlu din structura sa, Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,13%, până la prețul de 0,8010 lei/acțiune, pe transferuri de 3,39 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
bvb
bursa
fondul proprietatea
banca transilvania
elcen
radet
electrica