Activitate „americană” la BVB într-o sesiune în care acțiunile românești au pierdut o treime de procent

Activitate „americană” la BVB într-o sesiune în care acțiunile românești au pierdut o treime de procent

Sursa foto: Josepalbert13 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 oct 2021

Bursa a avut o traiectorie corectivă pe volume moderate. Interesul investitorilor a migrat și către piața certificatelor, unde un instrument având activ suport indicele Dow Jones Average Industrial de la New York a avut o lichiditate deosebită.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Săptămâna de tranzacționare a debutat la Bursa de Valori București cu o ședință negativă, în care tonul deprecierilor a fost dat chiar de acțiunile-fanion. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au retras cu 0,19%, până la prețul de 2,6150 lei/acțiune, pe cele mai mari transferuri ale zilei, de 18,83 milioane lei, și titlurile Fondul Proprietatea (FP) au suferit un recul de 1,00%, până la prețul de 1,7880 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,25 milioane lei.

Distribuția în adâncime a lichidității a fost, însă, modestă, rulajul pieței de acțiuni fiind, de 44,18 milioane lei (8,93 milioane euro), aproape de media ultimilor ani. Aportul a fost important dinspre piața certificatelor unde activitatea s-a ridicat la 7,66 milioane lei (1,55 milioane euro), debalansat către un instrument de tip turbo long pe indicele american Dow Jones Average Industrial ce a însumat schimburi de 5,51 milioane lei.

Fondul de pensii de la Pilonul II al Aegon și-a redus expunerea pe titluri de stat în trimestrul 2. Investiții bursiere sporite, inclusiv o deținere nouă, de 38 milioane lei, la transportatorul fluvial TTS CITEȘTE ȘI Fondul de pensii de la Pilonul II al Aegon și-a redus expunerea pe titluri de stat în trimestrul 2. Investiții bursiere sporite, inclusiv o deținere nouă, de 38 milioane lei, la transportatorul fluvial TTS

Bursa românească nu a reacționat decât slab la revenirea de la cumpăna dintre săptămâni de la New York Stock Exchange și tendința s-a menținut de corecție la nivelul indicilor: -0,29% în cazul indicelui compozit BET Plus, -0,16%, până la nivelul de 53.325,36 puncte, pentru indicele financiar BET-FI și -0,32% pentru o închidere la nivelul de 12.669,78 puncte pentru indicele BET.

Activitate „americană” la BVB într-o sesiune în care acțiunile românești au pierdut o treime de procent

Pe contrasens față de restul pieței, indicele energetic BET-NG a câștigat 0,30% fiind tras în sus de 3 emitenți cu lichiditate semnificativă: +0,53%, până la prețul de 38,00 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN) care au cumulat trranzacții de 3,03 milioane lei, +1,43%, până la prețul de 35,50 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au adunat transferuri de 2,25 milioane lei, și +0,17%, până la prețul de 11,52 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL) care au depășit doar cu puțin reperul unor schimburi de 1 milion de lei. La același capitol, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,52%, până la prețul de 0,4775 lei/acțiune, pe o activitate de 1,81 milioane lei.

Pe al 4-lea rulaj al zilei, de 2,88 milioane lei, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) s-au ajustat cu 2,19%, până la prețul de 1,2500 lei/acțiune. Tot pe un impuls de retragere, -0,63%, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au închis la prețul de 18,82 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,47 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica