AGA la SIF Transilvania, prima fără urlete din ultimii ani

AGA la SIF Transilvania, prima fără urlete din ultimii ani
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 apr 2017

Dividendul brut de 0,02 lei/acțiune aprobat aproape unanim, bugetul de venituri și cheltuieli a trecut confortabil, iar Consiliul de Supraveghere a fost ales în componență completă, inclusiv cu primul adversar al conducerii din ultimii ani, Constantin Frățilă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Anul trecut, cel care a fost 20 de ani șef SIF Transilvania (SIF3), Mihai Fercală, și-a apărat feroce mandatul. A fost o AGA de bilanț tensionată, în contextul în care a avut contracandidați din partea grupului Certinvest, iar „omul în roșu”, adversarul din ultimii ani, Constantin Frățilă, a învolburat Adunarea.

Nimic din toate acestea la Adunările Generale ale Acționarilor de astăzi, ținută la Brașov. Dispute nu au fost, punctele de pe ordinea de zi au trecut confortabil, iar Consiliul de Supraveghere s-a delimitat clar, în întreaga sa componență.

La SIF Transilvania, directorul Mihai Fercală este de neclintit CITEȘTE ȘI La SIF Transilvania, directorul Mihai Fercală este de neclintit

Cvorumul a fost de 45,7%, cu o prezență destul de mare în sală, dar nu a fost deloc încordare. „E liniște”, observă Cristi, investitor cu aproape 20 de ani de experiență pe piața de capital românească. „Eu am fost aici acum 3 ani și erau urlete... cu Frățilă...”

Acum, omul de afaceri constănțean nu a agitat apele, iar la un moment dat discuta relaxat cu directorul Fercală. În această relaxare a și putut trece în Consiliul de Supraveghere, unde va ocupa o poziție alături de ceilalți 6 membri aleși, Ștefan Szabo, Dumitru Carapiti, Gheorghe Luțac, Cristian Mihalcea, Crinel-Valer Andănuț și Nicolae Petria. Anul trecut, Fercală vorbea despre „gruparea infracțională a lui Frățilă”, iar Bursa de Valori București îi cenzura documentele despre care spunea că nu sunt rapoarte curente, ci polemici. Acum, Frățilă este prezentat sec de către șeful de la SIF Transilvania: „acționar foarte important și inginer din Constanța”.

Pentru Fercală nu este miză. Este ales în fruntea directoratului și tocmai a trecut la începutul acestui an de o barieră pusă surprinzător toamna trecută la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). „Mandatul directoratului abia a început anul trecut și va continua în anii următori”, limpezește apele în fața acționarilor Fercală, amintind că miza este doar Consiliul de Supraveghere.

Remedia Deva, suferință inutilă. Compania a avut 2 ani cu profituri mici pentru a se conforma la o reglementare la care statul renunță CITEȘTE ȘI Remedia Deva, suferință inutilă. Compania a avut 2 ani cu profituri mici pentru a se conforma la o reglementare la care statul renunță

În apele liniștite, investitorii pot să culeagă roadele activității de anul trecut. Repartizarea profitului pe 2016 este votată cu 97,85% din acțiuni. SIF Transilvania va distribui astfel un dividend brut de 0,02 lei/acțiune, a cărui randament net, raportat la ultimul preț de închidere de ieri, de 0,2480 lei/acțiune, este de 7,66%.

Confortabil, cu 72,71% din voturi „pentru” este aprobat și bugetul de venituri și cheltuieli pe anul în curs. Compania mizează pe cash în creștere din dividende de la companiile din portofoliu și are în vedere derularea unui program de răscumpărări urmat de anularea acțiunilor în a 2-a parte a anului.

De ce SIF Transilvania mizează pe încasări mai mari de la companiile din portofoliu. De unde ar urma să vină banii suplimentari

Directorul Fercală a precizat pentru Profit.ro de unde vin banii suplimentari. „Au început să plătească dividende companiile din turism.” Bani ar urma să vină de la THR Marea Neagră (EFO) și Turism Felix (TUFE). De asemenea, companiile din imobiliare au început să plătească dividende. „Și-a revenit și Șantierul Naval Orșova”, adaugă șeful SIF Transilvania. Spune că de la multe din aceste companii, în special cele din turism, societatea pe care o conduce nu a încasat nimic în utimii 20 ani deși unele au avut profit. Le-a lăsat să se dezvolte pentru că altfel s-ar fi închis așa cum s-a întâmplat cu multe firme.

SIF Transilvania vizează, ca și SIF Oltenia, o strategie în care să investească nuai în companii listate lichide, pentru că doar acestea arată calitatea protofoliului. Fercală are în vedere crearea a 2 vehicule separate pe care să oună, pe de o parte societățile aflate în lichidare sau insolvență și, pe de altă parte, firmele viabile, dar nelistate din portofoliu.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
mihai fercala
constantin fratila
bvb
bursa
dividende
turism felix
thr marea neagra