Agenția de evaluare financară MSCI a upgradat criteriile de accesibilitate ale României pe piața bursieră în cazul a 3 aspecte, dar fără clasificare la mult așteptatul statut de piață emergentă

Agenția de evaluare financară MSCI a upgradat criteriile de accesibilitate ale României pe piața bursieră în cazul a 3 aspecte, dar fără clasificare la mult așteptatul statut de piață emergentă

Sursa foto: Ashdesign / dreamstime.com

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 22 iun 2018

Agenția de evaluare financară MSCI a upgradat criteriile de accesibilitate ale României pe piața bursieră în cazul a 3 aspecte, reglementări de piață, flux informațional și tranzacționare, fără clasificare la statutul de piață emergentă, în condițiile în care România se află din septembrie 2016 pe lista de monitorizare a FTSE Russell pentru țările "cu potențial de a fi clasificate ca piețe emergente".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Raportul precizează că România a continuat eforturile de îmbunătățire a lichidității și participării la piața bursieră, prin reducerea comisioanelor de tranzacționare și prin încurajarea mai multor market makeri să își intensifice activitatea pe piață, și că activitățile notabile pentru piața de capital din România au inclus, de asemenea, lansarea Platformei de Raportare a Emitenților (IRIS), în care companiile listate la bursă pot să își disemineze eficient comunicările către piață.

„Upgrade-ul MSCI pentru aceste 3 aspecte de accesibilitate ale pieței arată că proiectele pieței de capital din România sunt pe direcția corectă și că percepția investitorilor și interesul lor față de piața locală se îmbunătățește. O știre precum cea a MSCI nu face decât să ne motiveze să lucrăm și mai bine și să mărim viteză de creștere și dezvoltare a pieței locale”, spune Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București.

Pe de altă parte, Lucian Anghel, președinte al Consiliului de Administrație al Bursei, punctează: "Pentru a deveni efectiv piață emergentă, avem nevoie de o mai bună lichiditate a pieței și de un anumit număr de companii listate, de o dimensiune suficient de mare pentru a fi considerate investibile de către marii investitori străini și eligibile pentru includerea în indicii piețelor emergente de către furnizorii globali de indici". 

Profit.ro a relatat anterior că acele criterii Morgan Stalney pentru acordarea statutului de piață emergentă s-au înăsprit, iar pentru Bursa de Valori București este încă și mai greu să obțină promovarea. România a bătut pasul pe loc în ultimii ani, iar capitalizarea bursieră a stagnat la 10,5% din PIB, atrage atenția ASF.

Factorii de decizie din România ar trebui să ia în calcul că unele decizii trebuie adoptate rapid, pentru că sunt pierdute momente care pot fi fructificate în folosul țării. Este sensul mesajului transmis anterior de Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București. Acesta a afirmat că pentru bursa românească va fi mai greu să primească statutul de piață emergentă sub criteriile MSCI, întrucât acestea au fost majorate recent.

Astfel, pentru a obține calificativul, ar fi nevoie ca cel puțin 3 emitenți să atingă criteriul unei capitalizări bursiere de aproape 1,4 miliarde dolari, față de valoarea anterioară de 1,26 miliarde dolari. Sub acest aspect, la nivelul sfârșitului lunii mai sunt 3 emitenți de la cota BVB care confortabil depășesc reperul amintit, respectiv OMV Petrom (SNP), cu o capitalizare de piață de 17,33 miliarde lei (4,36 miliarde dolari), Romgaz Mediaș (SNG), cu o valoare pe bursă de 13,51 miliarde lei (3,40 milarde dolari) și Banca Transilvania (TLV), cu o capitalizare bursieră de 10,33 miliarde lei (2,60 miliarde dolari).

Isărescu: A devenit o problemă că avem economisire mult mai mare decât poate economia să absoarbă sau să dea credit. Am sărit dintr-o extremă în alta CITEȘTE ȘI Isărescu: A devenit o problemă că avem economisire mult mai mare decât poate economia să absoarbă sau să dea credit. Am sărit dintr-o extremă în alta

O abordare conservatoare a agenției de evaluare financară MSCI îi face, însă, să promoveze o bursă pe care sunt cel puțin astfel 4 emitenți pentru eventualitatea în care o companie se delistează sau îi scade valoarea de piață. La criteriul capitalizării, BRD Groupe Société Générale (BRD) ar putea fi cel de-al 4-lea nume dacă s-ar menține valori de piață apropiate celor de la finalul lunii mai și care îi dădea o capitalizare de 8,64 miliarde lei (2,17 miliarde dolari).

Companii cu valori de piață egale cu tranșe de la FMI sunt sub pragul Morgan Stanley

Transgaz (TGN), cu o capitalizare de piață de 4,35 miliarde lei (1,09 miliarde dolari), este sub prag. În apropierea acestuia se aflau anul trecut companiile Electrica (EL) și Digi Communications (DIGI), însă prăbușirea cotațiilor le-a depărtat decisiv de respectivul reper. Distribuitorul de electricitate are o captalizare bursieră de 3,42 miliarde lei (860,72 milioane dolari), iar compania telecom care deține operatorul telecom RCS&RDS  - numai 2,90 miliarde lei (729,85 milioane dolari).

Cât de relevantă este bursa în România

România a bătut, de altfel, pasul pe loc la nivelul capitalizării bursiere în ultimii ani, atrage atenția Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Trendul favorabil de la BVB care a adus indicele reprezentativ pe un nou maxim post-criză la sfârșitul lunii aprilie a mărit capitalizarea de piață, dar aceasta nu a ținut ritmul cu economia României.

Astfel, procentajul capitalizării bursiere din Produsul Intern Brut, un indicator de verificare a relevanței pieței de capital, a valorii companiei și a adâncimii sistemului financiar, a rămas la 10,5% din PIB. Este un impas pentru că în ultimii ani acest indicator s-a majorat în cazul Germaniei la 57,9% din PIB, față de 51,6% din PIB, conform unor statistici prezentate la nivel european.

În regiune, de asemenea, relevanța bursei în economie a sporit, la 36,1% din PIB în cazul Poloniei, la 34% din PIB, de la 25% pentru Austria și la 27%, de la 14% pentru Ungaria. România este pe penultimul loc la acest capitol. „Suntem noi și Bulgaria la coada acestui clasament”, a declarat vicepreședintele ASF Mircea Ursache.

Timpul trece, statutul de piață periferică rămâne

Dacă valoarea anualizată de tranzacționare a fost păstrată la 15%, în schimb MSCI a majorat la aproape 700 milioane dolari reperul de free-float pentru măcar 3 societăți listate pe respectiva bursă pentru ca aceasta să obțină statutul de piață emergentă. Anterior acest prag era de 630 milioane dolari.

Anghel de la BVB avertizează că și ștacheta poate fi ridicată și că factorii de decizie din România ar trebui să aibă în vedere acest lucru pentru a grăbi deciziile care pot conferi pieței de capital locale un statut al cărui miză este atragerea unor fonduri cu un ordin de mărime de câteva ori mai mare decât cel al entităților similare specializate pe plasamente în piețele de frontieră. „Odată ce timpul trece, este și din ce în ce mai dificil să fie upgradată”, a afirmat despre Bursă, președintele acesteia.

Fostul manager timp de peste 7 ani al Fondului Proprietatea (FP), polonezul Greg Konieczny, declara pentru Profit.ro la finalul anului trecut că BVB a creat prea multă "speranță și exagere" ("hope and hype") în jurul acestui aspect al obținerii la statutul de piață emergentă. „Fără un IPO al unei companii mari, precum Hidroelectrica, nu era cu adevărat nicio șansă pentru această promovare să aibă loc."

Hidroelectrica poate rezolva totul, dar nu vine la bursă

Cea mai scurtă cale pentru îndeplinirea criteriilor Morgan Stanley ar fi listarea Hidroelectrica, prin punerea în vânzare a unui pachet consistent, astfel încât emitentul să îndeplinească inclusiv pragul de free-float. O ofertă publică pentru producătorul de energie hidro a fost amânată pe termen nedefinit de guvern, iar întârziere proiectului pentru fondul suveran, în componența căruia compania ar urma să intre este de natură să îndepărteze orizontul de timp pentru listare.

BVB nu îndeplinește nici criteriile FTSE Russell pentru a fi o piață emergentă

În septembrie 2016, Bursa de Valori București a fost pusă pe lista de monitorizare de agenția de evaluare financiară FTSE Russell în vederea acordării statutului de piață emergentă, însă piața locală de capital nu îndeplinește criterul lichidității, iar la ultima decizie din septembrie 2017, România a fost lăsată pe lista de așteptare. Anul trecut, rulajul mediu zilnic al pieței de acțiuni a fost de 42,95 milioane lei (9,40 milioane euro). Activitatea de tranzacționare s-a majorat cu aproximativ 20% în primul trimestru, una dintre cele mai bune rate de creștere din Europa, spune Anghel, dar tendința a fost de reducere a volumelor în a 2-a parte a acestei primăveri.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
lucian anghel
mircea ursache
asf
hidroelectrica
morgan stanley
ftse russell