Alertă în China. Noi măsuri de restricționare a capitalului după prăbușirea nivelului depozitelor cu 13% de la o lună la alta

Alertă în China. Noi măsuri de restricționare a capitalului după prăbușirea nivelului depozitelor cu 13% de la o lună la alta
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 ian 2017

Autoritatea de reglementare a pieței monetare din China aluat măsuri pentru a încuraja companiile locale să-și țină banii în băncile locale. Sunt intervenții după ce retragerile de bani din instituțiile de credit au depășit chiar și recordul din anul crizei financiare din 2008.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritățile din China trec la noi măsuri de control al capitalului în contextul fluxurilor externe negative și a scăderii masive a depozitelor denominate în moneda națională din băncile locale. Exodul de capital al nerezindenților a continuat cu putere în 2016, și în aceste condiții reglementatorul pieței încearcă să stimuleze măcar companiilor locale să-și țină banii în sistemul financiar chinez, transmite Financial Times. 

Alerta a fost declanșată după ce luna trecută depozitele denominate în moneda națională din băncile locale au scăzut cu 12,9% față de noiembrie, la 546,7 miliarde yuani (79 miliarde dolari), cea mai mare cădere de o lună după cea de 9,5% din luna decembrie a anului de criză 2008. Nivelul depozitelor din băncile chineze este, de asemenea, cel mai coborât din ultimi 4 ani.

Potrivit cifrelor furnizate ieri de The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, valoarea tranzacțiilor în yuani au scăzut cu 29,5% în anul 2016.

Noile reglementări prevăd existența unor documentații în plus atunci când companiile străine intenționează să-și trimită în țările de proveniență profiturile mai mari de 50.000 de dolari rezultate din investițiile lor directe în China. Deja informații existau în decembrie că o parte dintre companii au întâmpinat dificultăți în repatrierea dividendelor.

Mai multe tranzacții de tip private equity au fost întârziate de faptul că băncile au limitări pentru efectuarea schimbului valutar din yuani în dolari. Scurgerea unor zvonuri dinspre autoritățile de la Beijing potrivit cărora noi măsuri de restricții ale capitalului vor fi luate afectează încrederea unor investitori față de China.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
dolar
yuan
criza