Alro – pierdere la T1 într-un dezastru european al pieței aluminiului

Alro – pierdere la T1 într-un dezastru european al pieței aluminiului
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 mai 2022

Lovit de costurile de energie și cu hale închise, Alro nu profită de costurile medii record ale aluminiului pe plan internațional.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cum se poate menține și dezvolta pe piață un brand românesc va fi explicat la Videoconferința Profit.ro - Branduri românești - Made in Romania 
post criză.

Evenimentul, organizat împreună cu Lensa și Grupul Nordis, este programat pentru 23 mai, urmând să fie transmis în direct și la PROFIT NEWS TV

DETALII AICI

Alro Slatina (ALR) a realizat în primul trimestru venituri consolidate din contractele cu clienții în valoare de 1,10 miliarde lei, cu 48,01% mai mari decât cele de 679,06 lei din exercițiul financiar precedent. Este rezultatul unor cotații mai ridicate ale aluminiului primar la London Metal Exchange. Cotația medie a fost de 3.280 dolari/tonă, față de 1.184 dolari/tonă în T1 2021.

Costurile cu bunurile vândute au urcat cu 48,01%, la 1,00 miliarde lei, de la 679,06 lei, în contextul prețurilor ridicate la energie. „Provocările cu care ne-am confruntat în 2021 sunt, de asemenea, o realitate dură și în 2022, cu un impact și mai mare asupra întregii industrii europene a aluminiului”, spune în raportarea către investitori președintele Consiliului de Administrație Marian Năstase. „Având în vedere contextul actual, UE se așteaptă să piardă în 2021-2022 aproximativ 50% din capacitatea sa de aluminiu primar.”

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă

Compania a făcut un demers de decuplare de legăturile directe de administrare cu Rusia, după declanșarea conflictului din Ucraina, când o serie de membri din board apropiați majoritarului Vitali Matchitski au fost înlocuiți.

Alro a obținut la nivel de grup un câștig pretaxare EBITDA de 60,31 milioane lei, aproape dublu față de cel de la T1 și și-a micșorat de 3,5 ori pierderea trimestrială, la 14,37 milioane lei, de la 51,10 milioane lei.

Dublare a profitului CONPET. Cantitățile de țiței din import transportate, în creștere cu 9% în pofida războiul din Ucraina CITEȘTE ȘI Dublare a profitului CONPET. Cantitățile de țiței din import transportate, în creștere cu 9% în pofida războiul din Ucraina

„Continuăm să dovedim că măsurile pe care le-am implementat pentru reducerea costurilor, optimizarea proceselor, continuarea investițiilor strategice și, în plus, asumarea unei producții mai mici de aluminiu electrolitic și suspendarea treptată a trei din cele cinci hale de electroliză în primul trimestru al anului 2022 ne-au ajutat să limităm pierderea netă, păstrându-ne în același timp lichiditatea și îndeplinindu-ne toate obligațiile noastre financiare, inclusiv plățile aferente salariilor, impozitelor sau împrumuturilor”, spune președintele Năstase.

Compania operat, la cumpăna dintre ani, închideri de capacități, iar un plan de business prevede redeschiderea tuturor celor 5 cuve de electroliză doar începând cu anul 2023.

AAGES Târgu Mureș își reduce drastic profitul net trimestrial CITEȘTE ȘI AAGES Târgu Mureș își reduce drastic profitul net trimestrial

La data de 31 martie, grupul avea active totale de 3,00 miliarde lei, cu 4,53% mai mari decât cele de 2,87 miliarde lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale au urcat cu 8,57%, la 1,90 miliarde lei, de la 1,75 miliarde lei. Compania a contractat la începutul anului trecut o facilitate de credit în valoare de 40 milioane dolari de la Black Sea Trade and Development Bank.

Alro Slatina este listată la Bursa de Valori București unde în decembrie 2018 și-a majorat free-floatul după ce acționarii majoritari ruși, grupul Vimetco, ce este controlat de miliardarul Vitali Matchitski, au vândut 33,7% din titluri, cumpărători principali fiind fondatorii retailerului de materiale de construcții Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl, ce au achiziționat 23,16% din acțiunile companiei pentru 495,99 milioane lei. Fondurile de pensii administrate NN au raportat, de asemenea, depășirea reperului unei dețineri de 5% din acțiuni. La ultimul preț de închidere de pe bursă, de 1,4700 lei/acțiune care ar conferi combinatului de aluminiu o capitalizare bursieră de 1,05 miliarde lei (220,39 milioane dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
alro
bvb
bursa
aluminiu
marian nastase