BRD Pensii și-a vândut participația de la Renault. Fondul de la Pilonul II și-a majorat într-un trimestru activele în administrare cu 7,5%. NN Pensii depășește 1 miliard de euro al deținerilor în acțiuni și investește și în compania care include eMAG

BRD Pensii și-a vândut participația de la Renault. Fondul de la Pilonul II și-a majorat într-un trimestru activele în administrare cu 7,5%. NN Pensii depășește 1 miliard de euro al deținerilor în acțiuni și investește și în compania care include eMAG

Sursa foto: Boon Leng Teo / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 ian 2021

Creșterea bursieră de la cumpăna dintre ani a prins BRD Pensii cu o expunere în creștere pe segmentul acțiuni. Administratorul fondurilor de pensii a depășit reperul unei dețineri de 100 milioane lei la Fondul Proprietatea și Banca Transilvania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

BRD Pensii cocentra pentru fondul de la Pilonul fondurilor de pensii administrate privat cu contribuți obligatorii active de 2,73 miliarde lei la sfârșitul lunii septembrie, în urcare cu 7,5% față de cele de 2,54 miliarde lei prinse în raportarea de la jumătatea anului trecut. Societatea și-a majorat cu 250 milioane lei valoarea plasamentelor în titluri de stat, valoarea agregată a celor 19 emisiuni din portofoliu ridicându-se la 1,95 miliarde lei, reprezentîând 71,86% din totalul activelor.

Administratorul și-a utilizat cash-ul pentru noi investiții în al 3-lea trimestru, acesta scăzând cu 100 milioane lei, la 119,14 milioane lei, de la 220,27 milioane lei. O destinație importantă a fost segmentul acțiuni unde expunerea a crescut cu 10,53%, la 482,94 milioane lei, de la 436,94 milioane lei. Acțiunile reprezintă 17,77% din activul total al fondului.

Criptomonedele nu mai au un viitor criptat: OCDE și UE doresc reglementarea monedelor digitale. O nouă directivă la orizont CITEȘTE ȘI Criptomonedele nu mai au un viitor criptat: OCDE și UE doresc reglementarea monedelor digitale. O nouă directivă la orizont

Ponderea o dețin acțiunile românești cu cele mai mari participații la Fondul Proprietatea (FP) – 104,40 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) - 100,29 milioane lei, Romgaz Mediaș (SNG) – 62,69 milioane lei, OMV Petrom (SNP) – 60,91 milioane lei, Transgaz (TGN) – 24,68 milioane lei și Electrica (EL) – 23,61 milioane lei. Participații sub pragul de 10 miliona lei, BRD Pensii mai are la Alro Slatina (ALR), Bursa de Valori București (BVB), MedLife (M), Digi Communications (DIGI), SIF Banat Crișana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Oltenia (SIF5), Sphera Franchise Group (SFG) și Transelectrica (TEL).

Societatea are plasamente și în acțiuni internaționale, cu cele mai importante expuneri pe fabricantul de materiale de construcții și produse chimice german Henkel, de 13,05 milioane lei, în furnizotul de soluții SAP SE, de 12,86 milioane lei, și în producătorul de echipamente sportive Adidas, de 11,02 milioane lei.

Dețineri mai reduse BRD Pensii are la BNP Paribas din Franța, Unilever, Daimler, ING, Sanofi, Orange și Michelin, investițiile debalansate către Franța trădând expertiza societății mamă, Groupe Société Générale. Totuși, administratorul de fonduri de pensii și-a vândut participația la Renault de 2,13 milioane lei pe care o raporta în portofoliu la 30 iunie 2020, conform datelor analizate de Profit.ro.

Bogdan Drăgoi este reconfirmat președinte al SIF Banat Crișana cu 97% din voturile acționarilor CITEȘTE ȘI Bogdan Drăgoi este reconfirmat președinte al SIF Banat Crișana cu 97% din voturile acționarilor

BRD Pensii are o investiție de 17,30 milioane lei la Leaseplan Corporation, dar valoarea plasamentelor pe acest segment s-a redus prin extragerea obligațiunilor corporative UniCredit Bank România și unde expunerea era de 6,10 milioane lei.

Obligațiunile municipale s-au menținut în același interval relativ constante, la 9,94 milioane lei, echivalent cu doar 0,37% din activ, fondul de pensii fiind finanțator pentru primăriile din Bacău, București, Iași și Timișoara.

De partea cealaltă, cel mai mare jucător al pieței locale de capital, NN Pensii, concentrează active de 24,45 miliarde lei, din care o cincime o reprezintă investițiile în acțiuni. Cea mai mare deținere, depășind reperul de 1 miliard de lei este în Banca Transilvania, dar compania s-a uitat și peste hotare, investind în Banco Santander, în 2 companii franceze în avangarda tehnologiei, dar și în Prosus, firma înregistrară în Olanda care controlează magazinul online eMAG.

NN  Pensii, cel mai important jucător de la Pilonul II al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii, se consolidează ca cel mai important investitor de la Bursa de Valori București. Potrivit ultimei raportări a structurii portofoliului, administratoriile pensiilor a peste 1 milion de români concentrează acțiuni în valoare însumată de 5,02 miliarde lei, reprezentând 20,64% din totalul activelor. În cea mai mare parte sunt plasamente pe piața locală, însă societatea a realizat și investiții pe bursele străine pentru diversificare sectorială și geografică.

Cei de la NN Pensii au adăugat la deținerile lor o participație în echivalent 126,47 milioane lei la compania Prosus care operează magazinul online eMAG. Este cea mai mare deținere externă pe segmentul acțiuni, depășind-o chiar și pe cea de 126,02 milioane lei de la Eurofins Scientific, firmă înregistrată în Luxemburg și listată pe bursa de la Paris cu laboratoare de testare în domeniul farmaceutic, mediu și agrotech.

Wellbeing în pandemie – Cum a derulat Auchan Romania un program de mental wellbeing cu Wellington CITEȘTE ȘI Wellbeing în pandemie – Cum a derulat Auchan Romania un program de mental wellbeing cu Wellington

Tot în Franța, NN Pensii are o investiție de 97,02 milioane lei în furnizorul de plăți online Worldline, iar în Spania sunt realizate de plasamente de 92,02 milioane lei la producătorul din domeniul farmaceutic și chimic Grifols și de 29,46 milioane lei la Bancă Santander.

Expertiza este, însă, pe piața românească. NN Pensii concentrează acțiuni Banca Transilvania (TLV) în valoare însumată de 1,07 miliarde lei, reprezentând nu mai puțin de 4,38% din totalul activelor. Acestea erau urmate la data de 30 septembrie, a ultimei raportări, la valori depășind cu puțin reperul de 806 milioane lei atât în cazul Fondului Proprietatea (FP) și OMV Petrom (SNP). Ambele investiții au avut potențialul de a aduce randamente importante în lunile trecute de atunci, în special, Fondul Proprietatea, care a atins un nou maxim istoric, spărgând pragul psihologic de 1,5000 lei/acțiune.

Cei de la NN mai au investiții majore la Romgaz Mediaș (SNG), de 492,21 milioane lei, la BRD Groupe Société Générale (BRD), de 480,88 milioane lei, la Electrica (EL), de 247,29 milioane lei, și Transgaz (TGN), de 192,79 milioane lei. Dețineri mai mici, în acord cu capitalizarea mai redusă a companiilor, NN mai are la Digi Communications (DIGI), Alro Slatina (ALR), Bursa de Valori București (BVB), Compa Sibiu (CMP), MedLife (M), Sphera Franchise Group (SFG), TeraPlast Bistrița (TRP) și Transelectrica (TEL).

Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online

Portofoliul este dominat de cele 16,79 miliarde lei concentrate în 40 de emisiuni de titluri de stat românești, și care reprezintă 68,93% din active. NN  este un finanțator major și pe piața obligațiunilor municipale, cu plasamente de 61,74 miliarde lei, debalansate către titlurile emise de Primăria Municipiului București, în timp de aproximativ 719.000 de lei au mers către municipalitatea Timișoarei.

Investițiile în obligațiuni corporative se ridică la 663,56 milioane lei, reprezentând 2,72% din portofoliu, acestea fiind concetrate către instituții financiare românești și străine: BCR, UniCredit Bank România, JP Morgan & Chase, Goldman Sachs, Lease Plan Corporation, Citigroup, Rabobank, Banco Santander și UniCredit Bank AG din Austria.

Nu mai puțin de 75,01 milioane lei sunt investiți în obligațiuni emise de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), dar și în terțe instituții internaționale precum divizia IFC a Băncii Mondiale, International Investment Bank și Black Sea Trade and Development Bank.

Suma de 809,07 milioane lei, echivalentul a 3,32% din totalul activelor, este investită în 2 fonduri închise de tip ETF, axate pe plasamente în piețele bursiere europene.

NN Pensii contează pe contribuții constante de la peste 1 milion de muncitori români, dar păstrează și disponibilități bănești în vederea fructificării unor oportunități de investiții. Acestea se apropiau de 500 milioane lei. Un cont curent deschis la BRD concentra suma de 143,94 milioane lei și în diverse depozite NN Pensii are suma de 355,53 milioane lei, reprezentând 1,46% din totalul portofoliilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd pensii
bvb
bursa
banca transilvania
fondul proprietatea
romgaz
omv petrom
henkel