Brokerii semnalează prezența unor vânzători mari la BVB. Astăzi a existat și o reacție la cumpărare

Brokerii semnalează prezența unor vânzători mari la BVB. Astăzi a existat și o reacție la cumpărare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 dec 2017

Indicii principali de la Bursa de Valori București au închis astăzi marginal peste referință, însă imaginea bursieră de moment rămâne cea a unei piețe cu presiune la vânzare. Clienții sună la casele de brokeraj și întreabă de ce scade piața și mai ales acțiunea Băncii Transilvania. „Lumea e intrigată de evoluția pieței”, spune Alin Brendea, broker la Prime Transaction.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicii au avut deviații modeste față de închiderile de miercuri, iar rulajul pieței de acțiuni a fost unul dintre cele mai reduse de la începutul lunii, de 31,63 milioane lei (6,83 milioane euro). Numai aparent a fost, însă, o sesiune neinteresantă la Bursa de Valori București. Evoluțiile intraday au fost contradictorii, iar investitorii încă resimt presiunea de pe cotații. „Au existat, în continuare, vânzători mari”, a declarat pentru Profit.ro Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction.

Diferența, spune el, a fost că de data aceasta a fost și o reacție bună la cumpărare. Este un comportament de piață care s-a văzut și din evoluția indicilor pe parcursul ședințelor de tranzacționare. Așa cum se vede și pe graficul atașat al indicelui reprezentativ BET, în prima jumătate a zilei a fost o tendință negativă, pentru ca de la ora 13:30 să se contureze o mișcare ascendentă.

Brokerii semnalează prezența unor vânzători mari la BVB. Astăzi a existat și o reacție la cumpărare

Închiderea pentru indicele reprezentativ BET a fost la nivelul de 7.671,61 de puncte, cu 0,02% peste referința de ieri, dinamica fiind similară și pentru indicele compozit BET Plus. Brendea spune că este o pauză în vânzări și nu exclude ca tendința pe termen scurt de scădere să se reia. Impulsul negativ este puternic, după ce piața a testat recent o confluență de rezistențe dată de o linie de trend descendent și media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21).

Brokerii semnalează prezența unor vânzători mari la BVB. Astăzi a existat și o reacție la cumpărare

Cea mai intensă activitate de tranzacționare s-a înregistrat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au crescut cu 1,44%, până la prețul de 2,1150 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 7,19 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent am consemnat și o tranzacție specială pe piața deal cu 1 milion de titluri, valoarea acesteia ridicându-se la 2,10 milioane lei.

Acțiunile instituției de credit au fost cele mai apăsate în sesiunile precedente. „Despre bancă nu avem informații noi”, spune Brendea de la Prime Transaction. „Datele financiare sunt bune.” Mai degrabă ar fi vorba despre investitori mari care vor să iasă și nu-și găsesc acum contrapartea la cumpărare, în condițiile lichidității slabe a pieței românești.

Sunt investitori care au luat expunere pe România, prin acțiunile bancare, iar acum, când ies, acest lucru se răsfrânge asupra celor mai lichide titluri din BET. Acțiunile Băncii Transilvania reprezintă 38,53% din structura indicelui MSCI pentru România, iar cele ale BRD Groupe Societe Generale (BRD) asigura 15,84% din componență, ceea ce înseamnă că băncile reprezintă peste 50% din indicele pentru România al Morgan Stanley.

EXCLUSIV Noul director general al Bursei este Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING. Cum a fost înclinată balanța CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noul director general al Bursei este Adrian Tănase, cel care a avut în administrare fondurile de pensii ale NN și ING. Cum a fost înclinată balanța

Sunt vânzări care alertează investitorii. Lucian Isac este director general la SSIF Estinvest din Focșani și spune că în această perioadă sunt mai mulți clienți care sună pentru a întreba de ce scad acțiunile. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, raporta, de asemenea, pentru Profit.ro această neliniște în piață față de ordinele mari de vânzări.

„Interacțiunea cu clienții a crescut în aceste zile”, zice și Brendea de la Prime Transaction. Întrebările sunt legate în principal de scăderea titlurilor Băncii Transilvania, care a fost în această perioadă peste media pieței. „Lumea e intrigată de evoluția pieței”, a mai afirmat brokerul. Nici ei nu știu ce să le explice: „Avem o oarecare neclaritate. Datele companiilor listate, cifrele macroeconomice arată bine, indicii externi cresc.” În baza acestor parametri piața a avut un avans consistent către maxime post-criză atinse la finele lunii iunie. Faptul că în ultimele 3 luni nu a mai fost respectat scenariul pozitiv a indus neliniște în rândul retailului, care manifestă prudență. Nu vrea să intre la cumpărare, până nu vede o o oprire a valului de vânzări și o reluare a tendinței ascendente.

Tranzacții de aproape 8 milioane lei pe acțiunile fondurilor închise

Interesul a fost peste medie pentru titlurile SIF. În piața reglementată, titlurile SIF Transilvania (SIF3), s-au apreciat cu 0,20%, până la prețul de 0,2475 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,96 milioane lei. În piața deal, pe titlurile SIF Moldova (SIF2), s-a efectuat o tranzacție specială, la prețul de 1,38 lei/acțiune, cu 1,43% sub referință, valoarea acesteia ridicându-se la 1,79 milioane lei.
Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au staționat la prețul de 2,2000 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,48 milioane lei. Indicele financiar BET-FI s-a apreciat cu 0,24%, până la nivelul de 39.130,24 puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 0,35% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,8440 lei/acțiune într-o zi în care au adunat transferuri de 1,98 milioane lei.

Închideri divergente pe segmentul energetic

Pe segmentul energetic, dinamica a fost asemănătoare cu cea a restului pieței. Indicele sectorial BET-NG a urcat cu 0,03%. Acesta a fost tras în sus de aprecierea cu 1,93% a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), care au închis la prețul de 31,65 lei/acțiune o zi în care schimburile pe acest emitent  s-au situate la 2,32 milioane lei.

Prin contrast, titlurile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 0,71%, până la prețul de 0,2815 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,80 milioane lei, iar cele ale Transgaz (TGN) au scăzut cu 0,52%, până la prețul de 383,00 lei/acțiune, pe transferuri de 1,74 milioane lei. Pe tranzacții de aproximativ 825.000 de lei, titlurile Electrica (EL) și-au exacerbat declinul, cu un recul de 0,54%, până la prețul de 11,14 lei/acțiune, minime ale ultimelor 21 luni și reper cu numai 1,27% peste prețul de 11,00 lei/acțiune al ofertei publice primare din anul 2014.

Minime pe Digi, maxime pe Sphera

Tot pe minime au închis și titlurile Digi Communications (DIGI), respectiv la prețul de 34,00 lei/acțiune. Cotația este cu 15,00% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus operatorul telecom la cota bursei în luna mai a acestui an.

Un alt emitent listat la BVB în acest an, Sphera Franchise Group (SFG), deținătorul lanțurilor de alimentație publică KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, a atins un maxim în ring. Cotația a închis la prețul de 36,30 lei/acțiune, cu 2,25% peste referință, în condițiile unui rulaj de aproximativ 720.000 de lei. Prețul este cu 25,17% peste cel de 29,00 lei/acțiune al ofertei publice închise la începutul lunii trecute.

viewscnt
Afla mai multe despre
prime transaction
alin brendea
banca transilvania
brd
bvb
bursa
romgaz
digi
sphera