Bursa abia a îndepărtat 40% din bariere, la mai bine de 2 ani de când a început „cursa cu obstacole”

Bursa abia a îndepărtat 40% din bariere, la mai bine de 2 ani de când a început „cursa cu obstacole”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 mai 2016

Directorul general al BVB Ludwik Sobolewski spune că încă 60% din barierele care țin de infrastructura pieței nu au fost îndepărtate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cale lungă până să punem la punct infastructura pieței de capital. O veste cu „partea goala a paharului” ne-a fost dată astăzi chiar de șeful executiv al Bursei de Valori București, Ludwik Sobolewski, cu ocazia evenimentului Financial Forum, organizat de Profit.ro.

„Abia 40% din barierele care stau în calea dezvoltării pieței au fost îndepărtate, ceea ce înseamnă că celelalte 60% încă ne stau în cale”, a declarat Sobolewski.

Fostul președinte al Bursei din Varșovia, cea mai dinamică piață din regiune, și-a fixat ca obiectiv chiar după ce a sosit în România îndepărtarea a 8 bariere instituționale care frânează dezvoltarea pieței. Sunt acele mici elemente care nu știi de ce există, dar care pun piedici. Fără îndepărtarea lor, punea diagnosticul încă de la sfârșitul anului 2013, orice efort pentru popularizarea pieței este fără randament.

Proiectul a fost asumat ca obiectiv public în februarie 2014 de Guvern și reglementatorii principali ai piețelor financiare, Banca Națională a României și Autoritatea de Supraveghere Financiară. La mai bine de 2 ani de la trasarea țintei, aflăm că instituțiile pieței nu sunt nici măcar la jumătatea drumului.

Pe piața de capital, atenția ASF este îndreptată către fondurile de investiții CITEȘTE ȘI Pe piața de capital, atenția ASF este îndreptată către fondurile de investiții

Prezentă la eveniment, Florentina Boboc, director al Direcției Autorizare Reglementare din cadrul ASF a declarat că în următorii 2-3 ani vor fi transformări la nivelul legislației primare și secundare care vor schimba cu totul infrastructura pieței. Principiul este acela de a face reguli care să fie ușor recunoscute de investitorii instituționali în piața lor. „Acesta este unul dintre obiectivele noastre: să creăm aceleași reguli cunoscute de investitori pe piețele pe care ei investesc în mod frecvent”, a spus reprezentanta reglementatorului pieței.

Sobolewski a indicat faptul că în dezvoltarea pieței nu stau numai elementele care țin de infrastructura pieței, ci și cele de ordin fundamental precum nivelul scăzut al economisirii, gradul redus de cultură financiară, dezvoltarea lentă a capitalului instituțional și intermediarii foarte puțin activi.

Financial Forum este organizat de Profit.ro cu sprijinul MasterCard, EximBank și PayU.

viewscnt
Afla mai multe despre
ludwik sobolewski
bvb
bursa
asf
florentina boboc