Bursa crește înainte de „ziua răscumpărărilor”

Bursa crește înainte de „ziua răscumpărărilor”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 iul 2016

Indicii principali de la BVB au avut aprecieri de peste un procent, în acord cu evoluțiile principalelor burse europene, cu o sesiune înainte de sosirea în piață a veștii privind avizul pozitiv dat de ASF pentru programele de răscumpărări ale Fondului Proprietatea, SIF Banat Crișana și Albalact. FP oferă un preț de 0,842 lei/acțiune și SIF Banat Crișana un preț de 1,70 lei/acțiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La Bursa de Valori București am cosemnat astăzi o ședință bună, de culoare „verde” și cu o lichiditate peste media ultimei perioade, respectiv un rulaj de 22,91 milioane lei (5,13 milioane euro) a pieței de acțiuni. Indicele BET a urcat cu 1,08%, până la un nou maxim al ultimei luni, de 6.727,32 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avut o dinamică similară.

Este un elan imprimat de principalele piețe europene, astăzi indicele FTSE100 de la Londra urcând cu 0,39%, iar indicii DAX de la Frankfurt și CAC40 de la Paris au avut aprecieri încă și mai robuste, de 0,70% și, respectiv 1,19%.

Mâine piața ar avea argumentul intern pentru o păstrare a tendinței pozitive. Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat astăzi atât oferta de accelerare a programului de răscumpărare de la Fondul Proprietatea (FP), cât și operațiunile similare de buy-back pentru care au depus documentații SIF Banat Crișana (SIF1) și Albalact (ALBZ), conform unor informații obținute de Profit.ro de la surse de nivel înalt din cadrul instituției.

Cum arată ofertele de la FP și SIF1

„Înseamnă că va fi veselie mâine pe bursă”, ne-a declarat un investitor cu aproape 20 de ani de experiență pe piața de capital românească. El a spus însă că a vândut astăzi o parte din deținerea sa de titluri FP pentru că preferă un câștig rapid decât să aștepte încă o lună până vin banii de la emitent: „Pentru 5% ai lor nu mai stau.”

Comunicările venite din partea Fondului Proprietatea și SIF Banat Crișana idică și prețurile de derulare a ofertelor. Astfel, FP oferă un preț de 0,842 lei/acțiune, cu 7,67% peste prețul închiderii de astăzi de la BVB de 0,782 lei/acțiune, dar cu 0,94% sub valoarea nominală de 0,85 lei/acțiune. Valoarea ofertei care se va derulaă în intervalul 3 august – 9 septembrie pentru cele 575 milioane de titluri (inclusiv prin certificate de depozit GDR listate la Londra) se ridică astfel la 484,15 milioane lei (108,34 milioane euro)

Fondul Proprietatea reia procesul pentru derularea unei oferte publice de accelerare a programului de răscumpărări CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea reia procesul pentru derularea unei oferte publice de accelerare a programului de răscumpărări

SIF Banat Crișana oferă un preț de 1,70 lei/acțiune, cu 11,11% peste cel de piață de 1,53 lei/acțiune consemnat la finalul sesiunii de  azi de la BVB în care titlurile, de asemenea, s-au apreciat cu 2,82%, pe transferuri de aproape 600.000 de lei. Prețul ofertei este, însă, cu 47,47% sub ultima valoare unitară a activului net de 3,2368 lei/acțiune raportată pentru finalul lunii iunie și echivalentă pentru un activ net de 1,77 miliarde lei (396,08 milioane euro).

De ce program de răscumpărări și nu dividende la SIF Banat-Crișana CITEȘTE ȘI De ce program de răscumpărări și nu dividende la SIF Banat-Crișana

Oferta de la SIF Banat Crișana se va derula în perioada 2-23 august pentru un număr de 27,45 milioane acțiuni, reprezentând 5% din capitalul social, valoarea acesteia urmând să se ridice la 46,66 milioane lei (10,44 milioane euro).

Maxim istoric pe titlurile Băncii Transilvania. Instituția de credit ajunge la o capitalizare bursieră de 8,11 miliarde lei

Vedeta zilei de azi a fost, însă, Banca Transilvania (TLV), care a însumat în piața reglementată schimburi de 4,18 milioane lei și a atins maximum istoric în termeni reali (incluzând ajustarea ex-dividend) de 2,225 lei/acțiune, după o creștere de 3,25%. Banca atinge o capitalizare de 8,11 miliarde lei (1,81 miliarde euro).

3 tilturi energetice au concentrat de peste 6 milioane lei în piața regular. Astfel, titlurile Transgaz (TGN) s-au apreciat cu 1,06%, până la prețul de 285,00 lei/acțiune pe transferuri de 2,52 milioane lei, în timp ce titlurile Romgaz Mediaș (SNG) și-au continuat etapa de revenire cu un avans de 0,66% până la un nou maxim după corecția ex-dividend de 22,85 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,25 milioane lei. Cei doi emitenți au întrunit și singurele transferuri speciale din piața deal, respectiv de 3,34 milioane lei pe Romgaz și de 1,41 milioane lei pe Transgaz. Electrica adunat pe regular tranzacții de 1,30 milioane lei într-o zi cu o apreciere modestă, de 0,15%, până la prețul de 13,18 lei/acțiune.

În ansamblu, indicele energetic BET-NG a câștigat 0,49%, în timp ce indicele financiar BET-FI a urcat cu 0,87%, până la valoarea de 28.133,69 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bursa
bvb
sif banat crisana
albalact
romgaz
transgaz
electrica
banca transilvania