Bursa de la București, în punctul fatidic

Bursa de la București, în punctul fatidic
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 nov 2016

Rulajul pieței de acțiuni de la BVB de astăzi a fost de 14,84 milioane lei. Traderul Marcel Murgoci spune că reperul de 3-4 milioane de euro al tranzacțiilor zilnice este „fatidic”. „Se tot repetă acest volum. Ca și cum nu s-ar întâmpla nimic.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile principale de la cota Bursei de Valori București au avut un declin mediu de 0,20%, în condițiile revenirii pieței la o lichiditate în media perioadei după sesiunea de ieri marcată de un deal de 246,20 milioane lei prin care Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a redus expunerea la Banca Transilvania (TLV).

„Piața a subperformat în primul rând din punctul de vedere al valorii tranzacțiilor, cât și al indicilor bursieri”, a declarat pentru Profit.ro Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani. Piața parcă se pregătește de ziua de pauză de mâine a bursei americane, care este oprită de Ziua Recunoștinței.

Rulajul pieței de acțiuni a fost de 14,84 milioane lei (3,28 milioane euro). Murgoci vorbește despre un nivel „fatidic” al tranzacțiilor de 3-4 milioane euro de care bursa românească nu se poate desprinde în condiții normale de piață. „Se tot repetă acest volum”, ne spune. Cum interpretează?, îl întrebăm. „Anunță o piață în letargie. Ca și cum nu s-ar întâmpla nimic”, răspunde.

BERD este vânzătorul pachetului de 2,86% din titlurile Băncii Transilvania. Instituția internațională a încasat peste 54 milioane euro CITEȘTE ȘI BERD este vânzătorul pachetului de 2,86% din titlurile Băncii Transilvania. Instituția internațională a încasat peste 54 milioane euro

Indicele BET, al titlurilor blue-chip, a pierdut 0,20%, până la nivelul de 6.838,27 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avut un declin de o amplitudine apropiată, +0,21%. Este un parcurs în ton cu evoluția piețelor europene. Astfel, indicele Euro Stoxx 50 a scăzut cu 0,40%, potrivit Bloomberg. Indicele FTSE100 al Bursei de la Lodra a coborât cu numai 0,03% sub referință, în timp ce indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt au coborât cu 0,42% și, respectiv 0,48%.

La nivel regional, închideri „roșii” au avut indicele BUX de la Budapesta (-0,28%) și PX de la Praga (-0,40%), în timp ce indicele WIG20 de la Varșovia a urcat cu 1,18%, fiind mai degrabă corelat cu bursa americană unde indicele Dow Jones Average Industrial se regăsește în zona maximelor istorice.

Titlurile financiare, peste 60% din lichiditatea pieței de acțiuni

La București, cele mai mari tranzacții, în valoare de 4,29 milioane lei, au fost concentrate pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au suferit un declin de 0,38%, până la prețul de 0,7910 lei/acțiune, cel mai coborât nivel din ultimele 2 luni. Indicele financiar BET-FI a avul un recul mai accentuat, de 0,44%, până la nivelul de 28.723,84 puncte.

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu transferuri însumând 2,26 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), instituție de credit unde prin tranzacția deal de ieri, BERD și-a diminuat expunerea la 8,60%, față de 11,67% anterior. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a staționat pe palierul de preț de 11,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,51 milioane lei.

Posibila ofertă a Medlife a luat prin surprindere piața

În piață sunt investitori care încep să-și facă primele calcule legate de listarea companiei Medlife, spune Murgoci. Ieri, furnizorul de servicii medicale anaunțat că va lista 44,00% din titlurile companiei, puse în vânzare de fondul de private equity V4C Eastern Europe Holding V Limited (V4C) și International Finance Corporation (IFC), parte a grupului Băncii Mondiale.

Persectiva derulării tranzacției până la sfârșitul anului, așa cum menționează anunțul Medlife a luat oarecum prin surprindere piața, spune Murgoci care adaugă faptul că va fi foarte important prețul la care se va derula oferta publică primară.

Acțiunile OMV Petrom dobândite din oferta FP, „pușculița” pe care o pot sparge investitorii

Unii investitori ar putea vinde o parte din titluri pentru a avea cash-ul necesar, iar una din ținte este chiar acțiunea OMV Petrom (SNP). La prețul de închidere de astăzi din piața reglementată de 0,2265 lei/acțiune, investitorii instituționali care au cumpărat din oferta de vânzare accelerată a Fondului Proprietatea la prețul de 0,2100 lei/acțiune au  încă un randament de 7,86%, în timp ce investitorii de retail care au subscris în primele 4 zile lucrătoare ale ofertei și au achiziționat titlurile la cotația de 0,1995 lei/acțiune pot marca un câștig de 13,53%. Pe titlurile companiei petroliere astăzi s-a încheiat o tranzacție specială în valoare de 720.000 de lei în piața deal, care a depășit chiar rulajul de aproximativ aproape 567.000 lei pe acest emitent din piața reglementată.

Tranzacție deal de 1 milion de lei pe titlurile Impact

Cea mai importantă tranzacție specială din piața deal s-a realizat cu titlurile companiei Impact Developer & Contractor, valoarea acestui schimb fiind de 1,11 milioane lei. Valori apropiate de reperul de 1 milion de lei au mai adunat pe segmentul regular Transgaz Mediaș (TGN) și Electrica (EL), care au închis în jurul prețurilor de referință ale sesiunii anterioare. Indicele energetic BET-NG a avut o evoluție în media pieței, respectiv un declin de 0,19%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
medlife
marcel murgoci
estinvest
bvb
bursa
fondul proprietatea
brd