Bursa de la București închide o săptămână de reveniri. Cumpărătorii rămân, însă, prudenți

Bursa de la București închide o săptămână de reveniri. Cumpărătorii rămân, însă, prudenți

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 iul 2018

Toate cele 5 sesiuni ale acestei săptămâni au avut închideri „pe verde”, deși avansul reprezentativ indicelui BET a fost de fiecare dată mai mic de 0,40%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna de tranzacționare a fost marcată de o volatilitate destul de ridicată în piețele financiare internaționale în contextul în care investitorii s-au activat la informațiile privind schimbările la nivelul politicilor tarifare, cu implicații preconizate pentru întreg comerțul global. La BVB, piața a fost mai degrabă liniștită, caracterizată de o mișcare de revenire cu pași mici, după atingerea unor noi minime locale la începutul acestei luni.

Și astăzi indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,12%, iar indicele titlurilor blue-chip BET s-a apreciat cu 0,16%, până la nivelul de 7.933,45 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele este blocat momentan între mediile mobile care desemnează tendința pe termen scurt, depășite în aceste zile, și media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) în coborâre, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa de la București închide o săptămână de reveniri. Cumpărătorii rămân, însă, prudenți

Și pe plan european, ziua a fost mai degrabă pozitivă, așa cum o arată tabloul Bloomberg: +0,26% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,14% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,43% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,38% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,19% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,44% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,15% pentru indicele PX de la Praga.

Omer Tetik, Banca Transilvania, despre proiectele senatorului Zamfir: N-ar trebui să ne depărtăm de legislația din țări dezvoltate, dar nici băncile să joace împotriva clienților. „Și eu cred că anumite segmente din piață trebuie reglementate” CITEȘTE ȘI Omer Tetik, Banca Transilvania, despre proiectele senatorului Zamfir: N-ar trebui să ne depărtăm de legislația din țări dezvoltate, dar nici băncile să joace împotriva clienților. „Și eu cred că anumite segmente din piață trebuie reglementate”

Revenirea de la București este timidă și deocamdată nu trage cu ea mulți cumpărători. Mai degrabă este o relaxare rezultată de retragerea cel puțin momentană a vânzătorilor. Rezultatul sunt volumele mai degrabă slabe. Astăzi rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 16,70 milioane lei (3,58 milioane euro).

Peste jumătate din această activitate de tranzacționare a fost reprezentată de transferurile de tip deal cu acțiuni Impact Developer & Contractor (IMP), în valoare de 4,89 milioane lei și titluri Transelectrica (TEL), echivalente cu 3,78 milioane lei.

În piața reglementată, cea mai bună lichiditate, am consemnat-o pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), respectiv schimburi de 2,23 milioane lei. Cotația a urcat cu 0,82%, până la prețul de 2,4600 lei/acțiune, nivel la care capitalizarea bursieră a instituției de credit se ridică la 10,68 miliarde lei (2,29 miliarde euro), reper marginal peste cel al competitoarei BCR dată de recenta tranzacție prin care grupul financiar austriac Erste, acționarul majoritar, va cumpăra pachetul de 6,29% de acțiuni BCR deținut de SIF Oltenia (SIF5).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 1,21%, până la prețul de 13,10 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 1,08 milioane lei.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avansat cu 0,23%, până la prețul de 0,8850 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,21 milioane lei. O mișcare de o amplitudine apropiată, +0,26%, a avut-o indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 37.821,58 de puncte.

De asemenea, indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,27%. Cel mai lichid emitent din structura sa, cu tranzacții de 1,38 milioane lei, a fost astăzi Trangaz Mediaș (TGN), ale cărui titluri s-au apreciat cu 0,98%, până la prețul de 309,00 lei/acțiune, nu înainte de a testa intraday un minim local de 304,00 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bvb
bursa
transgaz
fondul proprietatea
sif oltenia
bcr