Bursa de la București, inertă la mișcările din exterior

Bursa de la București, inertă la mișcările din exterior
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 nov 2016

Pe volume reduse, indicii principali ai Bursei de Valori București au staționat în zona nivelurilor de referință, prin contrast cu tendința de apreciere din piețele mature europene. Piața nu s-a corelat nici cu indicii regionali din Polonia și Ungaria, care au înregistrat scăderi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Săptămâna a debutat cu o ședință de tranzacționare anostă la Bursa de Valori București într-o zi în care peste aproape 30 de emitenți de pe piața reglementată și-au publicat raportările trimestriale. Indicele reprezentativ BET a urcat numai marginal, cu 0,07%, la 6.854,72 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus s-a apreciat cu 0,10%.

Este o lipsă de elan care contravine tendinței de revenire pe piețele de acțiuni europene, ale cărui indice Euro Stoxx 50 a câștigat 0,32%. Avansul a fost relativ apropiat, de 0,34% pentru indicele FTSE100 de la Londra, de 0,43% pentru indicele CAC40 de la Paris și de 0,24% pentru indicele DAX de la Frankfurt. Săptămâna trecută, analistul financiar Liviu Moldovan remarca pentru Profit.ro reacția slabă a pieței românești la fluctuațiile majore de pe piețele bursiere globale antrenate de anticiparea rezultatelor alegerilor prezidențiale americane și deznodământul acestora.

Astăzi, Bursa de la București a rămas insensibilă și la tendința din piețele regionale, unde indicele WIG20 de la Varșovia a scăzut cu 2,39%, iar indicele BUX de la Budapesta a pierdut 1,24%. Prin contrast, indicele PX de la Praga a avansat cu 0,66%.

Volatilitatea mică de la BVB este și consecința absenței volumelor consistente. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 18,61 milioane lei (4,12 milioane euro), concentrat în proporție de 40% pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au însumat tranzacții de 7,45 milioane lei, într-o zi în care prețul s-a apreciat cu 0,64%, până la nivelul de 2,3600 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la București, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD) care s-a corectat cu 1,80%, până la prețul de 10,94 lei pe unitate, pe transferuri de aproximativ 850.000 de lei.

Pe locul 2 în topul tranzacțiilor, cu schimburi de 2,82 milioane lei, s-au situat titlurile Fondului Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,25%, până la prețul de 0,7950 lei/acțiune. Indicele financiar BET-FI a coborât cu 0,02% sub referință, până la nivelul de 28.820,94 puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,19%. Cel mai lichid emitent din structura sa, Romgaz Mediaș (SNG), a urcat cu 0,21%, până la prețul de 24,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,39 milioane lei. În rest, niciun alt emitent de la cota BVB nu a mai depășit o valoare a schimburilor de 1 milion de lei.

Unde au fost cele mai puternice reacții la raportările financiare

Reacțiile au fost, în general, moderate față de publicarea rezultatelor financiare. Reținem prin amplitudinea mișcărilor, creșterea cu 6,94%, până la prețul de 0,0770 lei/acțiune, a titlurilor Ves Sighișoara (VESY), după ce compania a raportat după închiderea sesiunii de tranzacționare de vineri un profit la 9 luni dublu, de 3,36 milioane lei. La polul opus, titlurile Rompetrol Well Services (PTR), au scăzut cu 3,61%, până la prețul de 0,2400 lei/acțiune, în condițiile în care astăzi de dimineață compania a raportat adâncirea pierderilor la 4 milioane lei în primele 9 luni ale anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
brd
banca transilvania
fondul proprietatea
liviu moldovan
rompetrol well services