Bursa de la București nu îi acompaniază pe americani la maximele istorice

Bursa de la București nu îi acompaniază pe americani la maximele istorice

Bursa americană a atins maximele, însă ecoul este slab la BVB.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 iul 2016

Indicele S&P500 al Bursei de la New York a depășit astăzi intraday maximul istoric, în timp ce indicele BET se află încă sub valorile de la începutul anului. „BVB nu exită în circuitul mondial al banilor”, comentează analistul financiar Liviu Moldovan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicii de la Paris și Frankfurt au avut aprecieri de aproape 2% astăzi, iar la New York pe medie cotațiile au atins un nou maxim istoric. La București, o palidă reacție față de acest avânt, un avans mai mic de numai un sfert de procent al indicelui BET și cu un rulaj de doar 15,32 milioane lei în piața de acțiuni.

„Valoarea de 3,4 milioane euro este cam la jumătate din cât ar trebui”, a declarat pentru Profit.ro Liviu Moldovan, observator al pieței locale de capital și al piețelor financiare internaționale de aproape 20 de ani. „Foarte slab, chiar și pentru o zi de vară”, continuă el.

Caracterizează drept „rezonabilă” dinamica la nivelul indicilor având în vedere ajustarea ex-dividend al titlurilor Eletrica (EL), care au pierdut 5,14%, până la prețul de 12,54 lei/acțiune, pe transferuri de 1,23 milioane lei. Aceasta a coborât indicele energetic BET-NG în teritoriu negativ (-0,54%), prin contrast cu aprecierea de 0,31% a indicelui BET Plus. La polul opus, favorizat de evoluții bune în special pe titlurile SIF, indicele financiar BET-FI a câștigat 2,14%, închizând la valoarea de 27.959,70 puncte.

Titlurile de stat pentru populație, la prima zi de subscriere CITEȘTE ȘI Titlurile de stat pentru populație, la prima zi de subscriere

Corelarea rămâne slabă față de piețele internaționale. „Am început să ne câștigăm un fel de independență, fapt care nu e un lucru bun”, zice Moldovan, mult timp broker și trader la o casă de brokeraj activă la București. Are și o explicație: „În piața de la noi nu se uită nimeni. Ne uităm numai noi, câțiva pasionați, dar fondurile de investiții străine nu sunt prezente.”

Băncile au salvat ziua la BVB

Peste jumătate din rulajul de azi al bursei s-a realizat pe acțiunile bancare. Titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-au apreciat cu 1,77%, până la prețul de 9,80 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,74 milioane lei în timp ce, pe volume apropiate, echivalente cu 4,33 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au închis la prețul de 2,105 lei/acțiune, în urcare cu 0,48%.

O zi bună au avut titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care își continuă revenirea din zona minimelor, azi cu un avans de 0,90%, până la prețul de 22,50 lei/acțiune pe fondul unor schimburi de 1,23 milioane lei. Timp de peste 4 ani de zile cel mai lichid emitent de la cota BVB, Fondul Proprietatea (FP) abia a adunat astăzi tranzacții depășind cu puțin 867.000 de lei, cotația urcând cu 1,07%, până la prețul de 0,753 lei/acțiune.

„O groază de bani care oricând poate să ne cadă în cap”

„BVB nu există în circuitul mondial al banilor”, este verdictul dur al lui Moldovan, peste 5 ani de zile realizator de emisiuni TV pe teme bursiere și economice. Cum arată acest circuit?, îl întrebăm. Ca un castel de apă - ne răspunde – o construcție destul de grea în vârf, cu stâlpi nu foarte solizi. Multă lichiditate sus, dar nu se bazează pe ceva foarte dur. „O groază de bani care oricând poate să ne cadă în cap”, adaugă Moldovan.

Bursa de la București nu îi acompaniază pe americani la maximele istorice

Care sunt potențialele pericole ce pot dărâma indicii americane de pe maximele lor? În China, probleme nu sunt rezolvate decât parțial, este ceea ce interlocutorul ne indică într-o primă fază. Vești noi rele ne vin, însă, și din Marea Britanie. Nu este vorba numai despre votul pentru Brexit.  Sistările de retragere ale unor fonduri imobiliare – preț de câteva zeci de miliarde de lire sterline – ar putea fi doar un bulgăre care să precipite o avalanșă pe sistemul de credit.

Mesajul din partea autorităților de reglementare din Marea Britanie este că relaxarea față de sistemul bancar ar putea fi nu numai la nivelul menținerii dobânzilor reduse sau a injecțiilor de lichiditate, dar și prin restricții mai puțin dure pentru bănci. La o rată de adecvare a capitalului deja de 6%, o reducere a acesteia nu este OK, a conchis Moldovan.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
bvb
bursa
banca transilvania
liviu moldovan
brd
romgaz
banci
marea britanie