Bursa, într-o zonă de indecizie. 70% din tranzacțiile cu acțiuni, realizate pe titlurile Băncii Transilvania și Romgaz

Bursa, într-o zonă de indecizie. 70% din tranzacțiile cu acțiuni, realizate pe titlurile Băncii Transilvania și Romgaz

Sursa foto: Dana Rothstein / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 dec 2018

Într-o zi de evoluții neconcludente pe bursele europene, indicii principali de la BVB au câștigat aproximativ un sfert de procent. Cele mai lichide acțiuni, cele ale Băncii Transilvania, au avut o tendință ușor negativă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească pare a fi intrat într-o fază de inerție, cu indicii blocați între parametrii tehnici și cu lipsă de apetit din partea investitorilor de a lua poziți noi decisive la final de an, cu atât mai mult cu cât și contextul este unul de incertitudini pe plan internațional.

În Europa, bursele au fost pe un puseu de vânzare la început de lună, urmat de o mișcare de recuperare destul de robustă. Forțele de sens contrar s-au anihilat astăzi, într-o zi în care Banca Centrală Europeană a avut decizia de politică monetară. Rezultatul sunt piețe cu închideri divergente: +0,14% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,04% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,26% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,04% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,56% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,39% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,15% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Acționarii magazinului Unirea votează raportul CA care acuză vechea conducere că ar fi scos din companie 50 milioane lei într-o AGA-circ. „Hai marș de aici! Eu sunt moștenitoarea Imperiului Adamescu!” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Acționarii magazinului Unirea votează raportul CA care acuză vechea conducere că ar fi scos din companie 50 milioane lei într-o AGA-circ. „Hai marș de aici! Eu sunt moștenitoarea Imperiului Adamescu!”

La BVB, piața bate pasul pe loc de ședințe de tranzacționare. Astăzi, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,26%, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,24%, până la nivelul de 8,588,43 de puncte.  Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip pare blocat momentan între mediile mobile exponențiale de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), și în zona limitei inferioare a canalului ascendent de variație care a încadrat parcursul pozitiv bursier început în iulie.

Bursa, într-o zonă de indecizie. 70% din tranzacțiile cu acțiuni, realizate pe titlurile Băncii Transilvania și Romgaz

Bogdan Ceuca, investitor cu peste 15 ani de experiență la Bursa de Valori București, ancora într-o intervenție pentru Profit.ro așteptările pentru finalul de an. În opinia sa, „jocurile, la noi, cam sunt făcute”, iar indicii este puțin probabil să realizeze o deviere mai mare de un procent pe finalul de an, condiție în care decembrie ar fi una dintre cele 4 luni de scădere ale acestui an. Osiclațiile modeste de astăzi vin în sensul scenariului avansat de investitorul cu experiență relevantă și ca profesionist în industrie.

Rulajul pieței de acțiuni de 43,47 milioane lei (9,35 milioane euro) a fost peste activitatea medie zilnică de tranzacționare din acest an, dar a fost puternic concentrat. Nu mai puțin de jumătate 70,86% din aceste volume a fost asigurat de transferurile realizate cu 2 acțiuni, cele ale Băncii Transilvania (TLV) și Romgaz Mediaș (SNG).

Astfel, titlurile Băncii Transilvania s-au corectat cu 0,21%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 15,61 milioane lei pe piața reglementată. Pe același nivel de preț a fost realizată și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 3,52 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a staționat pe nivelul de referință al sesiunii precedente, de 13,74 lei/acțiune, pe volume echivalente cu puțin peste 846.000 de lei. În acord cu mișcările de pe piața principală din Viena, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, s-au depreciat cu 1,32%.

ULTIMA ORĂ Vânzarea activelor Oltchim a fost finalizată. Vuza a transferat în Olanda controlul juridic direct asupra Chimcomplex CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Vânzarea activelor Oltchim a fost finalizată. Vuza a transferat în Olanda controlul juridic direct asupra Chimcomplex

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 11,67 milioane lei, titlurile Romgaz au urcat cu 0,14%, până la prețul de 35,85 lei/acțiune. O dinamică similară au avut-o și titlurile OMV Petrom (SNP), care au închis la prețul de 0,3580 lei/acțiune o sesiune în care a cumulat schimburi de 4,01 milioane lei. Tor la capitolul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a avansat cu 0,38%, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 1,55%, până la prețul de 1,70 milioane lei pe transferuri de 1,70 milioane lei.

Segmentul fondurilor închise de investiții a supraperformat pieței, cu o apreciere de 0,67% a indicelui BET-FI, până la nivelul de 36.617,50 de puncte, avansul tendința ascendentă fiind susținută de acțiunile SIF. Prin contrast, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avut un impuls atenuat, +0,10%, până la prețul de 0,9700 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,20 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica