Bursa pierde jumătate de procent. Volumele sunt foarte mici

Bursa pierde jumătate de procent. Volumele sunt foarte mici

Sursa foto: Seemitch | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 ian 2023

Doar 4 acțiuni au avut lichiditate relevantă în prima sesiune de tranzacționare a săptămânii.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Titlurile Grupului Bursa de Valori București (BVB) au depășit săptămâna trecută palierul de 40,00 lei/acțiune, prețul fiind aproape dublu față de minimele testate în luna martie a anului trecut pe fondul precipitării panicii față de declanșarea conflictului din Ucraina. Așteptările investitorilor față de veniturile operartorului de piață sunt legate de operațiuni mari, precum vânzarea a 2,85% din acțiunile OMV Petrom (SNP) de către Fondul Proprietatea (FP), oferta de răscumpărare care așteaptă avizul supraveghetorului ASF sau o preconizată listare a Hidroelectrica.

Dincolo de aceste mișcări ale capitalurilor mari, lichiditatea pieței reglementate este mică. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 23,15 milioane lei (4,72 milioane euro) în prima ședință de tranzacționare a săptămânii, cu cele mai tranzacționate titluri, cele ale Băncii Transilvania (TLV) adunând schimburi de 6,26 milioane lei, într-o zi în care cotația a coborât cu 0,60%, până la nivelul de 19,98 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 14,14 miliarde lei (2,88 miliarde euro).

Evergent Investments accesează o facilitate de credit în valoare de 19 milioane euro de la BCR CITEȘTE ȘI Evergent Investments accesează o facilitate de credit în valoare de 19 milioane euro de la BCR

Sesiunea a fost negativă în contextul în care și pe burslee dezvoltate tendința a fost de vânzare. Tabloul bursier a indicat deprecieri moderate și relativ apropiate ca amplitudine pentru principalii indici: -0,49% pentru indicele compozit BET-XT, -0,46% pentru indicele finanicar BET-FI care a închis la nivelul de 49.721,47 de puncte, -0,41% pentru indicele energetic BET-NG și -0,51% pentru indicele reprezentativ BET, care la nivelul de 12.123,71 de puncte testează media mobilă de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa pierde jumătate de procent. Volumele sunt foarte mici

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 1,11%, până la prețul de 0,4550 lei/acțiune, pe transferuri de 5,32 milioane lei. Acestea au fost urmate în clasamentul tranzacțiilor, cu o activitate de 3,76 milioane lei, de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,98%, până la prețul de 2,0300 lei/acțiune.

În rest, reperul unor volume echivalente cu 1 milion de lei a mai fost depășit doar de titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au pierdut 1,49%, până la prețul de 39,75 lei/acțiune. Compania anticipează pentru anul în curs un declin de 15% al profitului în contextul scăderii producției de gaze naturale și a reglementării prețului.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz