Bursa recuperează parțial deprecierile de ieri, după ce Guvernul bate pasul înapoi față de ideea plafonării prețului gazelor naturale

Bursa recuperează parțial deprecierile de ieri, după ce Guvernul bate pasul înapoi față de ideea plafonării prețului gazelor naturale

Sursa foto: Mateusz Zogala / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 iul 2018

Indicele principal de la BVB a câștigat aproape jumătate de procent în ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii, tras în sus de revenirea preț de 3% a titlurilor Romgaz, după declinul de ieri antrenat de perspectiva stabilirii unui preț maxim al gazelor naturale de 55 lei/MWh. Retragerea proiectului de act normativ a venit în sensul aprecierilor bursiere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile Romgaz Mediaș (SNG) și OMV Petrom (SNP) au marcat piața la acest final de săptămână, prin oscilații puternice de la o zi la alta însoțite de volume consistente. Sunt mișcări determinate din mediul politic, ce a avansat și apoi a retras un proiect de act normativ care ar fi urmat să plafoneze prețul gazelor naturale la 55 lei/MWh, un nivel inferior celui liberalizării pieței.

Declarațiile ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, potrivit căruia nu este un risc ce ar urma să se materializeze pe termen scurt, au fost de natură să calmeze piața. "Vom discuta despre acest subiect când vom fi cu toții pregătiți. Chiar și peste ani", a spus acesta. Sunt afirmațiile care au mișcat piața. Așa cum se vede pe graficul intraday al indicelui BET, cumpărările s-au activat în ultima oră de tranzacționare, chiar dacă spre închidere mișcarea ascendentă a fost amendată.

Bursa recuperează parțial deprecierile de ieri, după ce Guvernul bate pasul înapoi față de ideea plafonării prețului gazelor naturale

Este un impuls imprimat în primul rând de titlurile celor 2 producători de gaze naturale locali, taxați ieri de același ministru Teodorovici, cum că aceștia „cresc nejustificat tariful la gaze”. Titlurile Romgaz au avut o revenire de 2,98%, după declinul de peste 5,03% de ieri, închizând la prețul de 31,10 lei/acțiune o sesiune în care a adunat transferuri de 10,92 milioane lei. Cu o zi înainte, șocul a fost primit în piață pe cele mai mari volume pe acest emitent, echivalente cu 41,57 milioane lei, cu excepția celor din prima zi de prezență în ring din noiembrie 2013.

O traiectorie similară în piață au avut-o și titlurile OMV Petrom. Acestea au urcat cu 2,27%, până la prețul de 0,3150 lei/acțiune, tot o recuperare parțială față de declinul de 4,64% din ședința precedentă. Diferența o reprezintă faptul că rulajul de 6,03 milioane lei de astăzi este mai mare decât valoarea 5,71 milioane lei a schimburilor pe acest emitent.

Transportatorul de gaze naturale Transgaz (TGN) a câștigat, de asemenea, 0,31%, până la prețul de 325,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,21 milioane lei, evoluțiile din cele 2 zile fiind mai atenuate pe acest emitent, afectat doar prin ricoșeu de prețul gazelor. Cei 3 emitenți au acaparat piața, asigurând aproape 3 sferturi din rulajul de 24,63 milioane lei (5,29 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Omer Tetik, Banca Transilvania, despre proiectele senatorului Zamfir: N-ar trebui să ne depărtăm de legislația din țări dezvoltate, dar nici băncile să joace împotriva clienților. „Și eu cred că anumite segmente din piață trebuie reglementate” CITEȘTE ȘI Omer Tetik, Banca Transilvania, despre proiectele senatorului Zamfir: N-ar trebui să ne depărtăm de legislația din țări dezvoltate, dar nici băncile să joace împotriva clienților. „Și eu cred că anumite segmente din piață trebuie reglementate”

Închiderea „verde” - o poveste legată de gazele naturale, pentru că altminteri, au fost și titluri lichide care au avut o tendință negativă. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 0,40%, până la prețul de 2,4700 lei/acțiune, pe transferuri de 2,62 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), pe fondul unor schimburi de aproape 927.000 de lei, au suferit un recul de 1,49%, până la prețul de 13,20 lei/acțiune, cu doar 30 de bani peste ultima valoare de tranzacționare a anului trecut de 12,90 lei/acțiune.

În ansamblu, însă, piața a avut un avans de 0,33%, așa cum este măsurată pe indicele compozit BET Plus. Indicele reprezentativ BET a avut un avans de o amplitudine ceva mai mare, +0,44%, având în vedere ponderea mai ridicată a acțiunilor Romgaz și OMV Petrom în structura acestuia.

Ricoșeul de astăzi nu a schimbat cu nimic punctul în care se află indicele titlurilor blue-chip din punct de vedere tehnic. Indicele se află pe o respingere după testarea în prima parte a acestei săptămâni a unei confluențe de rezistențe importante: 1) pragul psihologic de 8.000 de puncte, 2) minimul relativ precedent de la finalul lunii mai, 3) media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), în coborâre, 4) retragerea Fibonacci a ultimului impuls ascendent.

Bursa recuperează parțial deprecierile de ieri, după ce Guvernul bate pasul înapoi față de ideea plafonării prețului gazelor naturale

Indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu un avans de 1,57%, iar indicele financiar BET-FI a închis cu 0,44% peste referință, la nivelul de 37.581,02 de puncte.

În ansamblu, piața românească a avut o tendință pliată mai degrabă piețelor din Europa Centrală și de Est, cu mișcări preponderent pozitive, decât burselor mature de pe continent, dominate de deprecieri, mișcare divergentă surprinsă de tabloul Bloomberg: -0,33% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,07% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,35% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,98% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,68% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,20% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,10% pentru indicele PX de la Praga.

Am mai reținut la BVB, de asemenea, tranzacții pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, cu 0,82% din acțiunile producătorului de hârtie și carton Petrocart Piatra Neamț (PTRC). Schimbul a fost efectuat la prețul de 1,4000 lei/acțiune, cu 16,67% peste referință, ceea ce situează valoarea acestuia la 287.000 de lei și capitalizarea bursieră a companiei la 34,73 milioane lei (7,46 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
banca transilvania
brd
omv petrom
bvb
bursa
transgaz
eugen teodorovici