Bursa reia creșterea. Explozie de preț pentru acțiunile 2Performant

Bursa reia creșterea. Explozie de preț pentru acțiunile 2Performant
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 ian 2021

Pe volume reduse, indicii pincipali au revenit pe o tendință pozitivă, după 2 ședințe de corecții.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Într-o mișcare de atacare a maximelor istorice din anul 2007, bursa românească a adăugat în această secvență o sesiune favorabilă, în care cele mai tranzacționate 7 instrumente financiare nu au consemnat deprecieri. Pe de altă parte, investitorii arată încă prudență, iar aceasta se vede din numărul relativ restrâns al ordinelor de cumpărare. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 28,55 milioane lei (5,86 milioane euro).

Titlurile Băncii Transilvania (TLV), aflate pe primul loc în topul lichidității, abia au adunat schimburi de 5,47 milioane lei într-o zi în care cotația a urcat cu 0,44%, până la prețul de 2,3000 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 13,19 miliarde lei (2,71 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 0,65%, până la prețul de 15,20 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 1,38 milioane lei.

Fondul de pensii de la Pilonul II al Aegon își majorează cu 4% activele în administrare în numai un trimestru. Plasamente de peste 200 milioane lei în acțiunile Fondul Proprietatea CITEȘTE ȘI Fondul de pensii de la Pilonul II al Aegon își majorează cu 4% activele în administrare în numai un trimestru. Plasamente de peste 200 milioane lei în acțiunile Fondul Proprietatea

Indicii BET Plus și BET au câștigat fiecare câte 0,57%, ultimul cu o închidere la nivelul de 10.242,51 puncte, într-o zonă a maximelor ultimilor 13 ani, așa cum se vede pe graficul lunar atașat.

Bursa reia creșterea. Explozie de preț pentru acțiunile 2Performant

Impulsul a fost favorizat de creșterile de pe segmentul energetic, ceea ce a și condus la o supraperformare a indicelui sectorial BET-NG, cu un impuls de 1,45%. Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 1,66%, până la prețul de 30,65 lei/acțiune, pe o activitate de 2,63 milioane lei, titlurile OMV Petrom (SNP) au avut un salt de 2,06%,până la prețul de 0,3965 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,92 milioane lei, și titlurile Electrica (EL) au câștigat 1,55%, până la prețul de 13,10 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,56 milioane lei.

Acestea au fost motoarele de creștere într-o zi în care tabloul bursier european a fost totuși „roșu”: -0,20% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,11% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,33% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,24% pentru indicele DAX30 din Germania, -2,16% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,33% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,18% pentru indicele PX de la Praga.

CFA România și analiștii bancari: Abrogarea legii PSD prin care statul nu poate înstrăina participații la companii ar ajuta bursa CITEȘTE ȘI CFA România și analiștii bancari: Abrogarea legii PSD prin care statul nu poate înstrăina participații la companii ar ajuta bursa

Sfidând această dinamică a piețelor externe, pe segmentul AeRO, titlurile companiei 2Performant (2P) au avut o explozie de 18,31%, până la un nou maxim de 33,60 lei/acțiune, de la listarea la jumătatea lunii trecute a companiei care operează o platformă de comerț online. Într-o sesiune în care au cumulat schimburi de 1,74 milioane lei, acestea au atins și un maxim intraday de 35,00 lei/acțiune.

O sesiune liniștită au avut titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au staționat la prețul de 1,4850 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,22 milioane lei. Emitentul aparent pregătește o tranzacție majoră, în contextul în care a notificat piața că o serie de investitori inițiate cu potențialul demers se vor restrânge la a tranzacționa până pe data de 22 februarie acțiunile cu simbolul FP și alte instrumente financiare în relație cu acesta. Ziua a fost, însă, negativă pentru acțiunile SIF, ceea ce a condus la o retragere de 0,42% a indicelui financiar BET-FI care a închis la nivelul de 44.017,23 puncte.

În piața de obligațiuni, cele mai mari tranzacții, în echivalent 3,12 milioane lei, s-au realizat pe titlurile de stat scadente în anul 2023 (R2312A) care au fost aduse la cota BVB luna trecută.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica