Bursa revine „pe verde”. Tranzacție cu 2% din acțiunile Antibiotice Iași

Bursa revine „pe verde”. Tranzacție cu 2% din acțiunile Antibiotice Iași

Sursa foto: Dzianis Rakhuba / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 iun 2019

Indicii principali de la BVB au câștigat 2 treimi de procent după sesiunile corective de la începutul săptămânii. Activitatea de tranzacționare a crescut din nou, iar 10% din aceasta a fost asigurată de un schimb major cu acțiunile ale producătorului farma Antibiotice Iași.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Bursa românească a încheiat o ședință de tranzacționare pozitivă, în care 8 din primele 10 acțiuni din topul lichidității au consemnat aprecieri și doar una a închis sub referința sesiunii precedente, respectiv Purcari Wineries (WINE), care a suferit un recul de 1,26%, până la prețul de 23,50 lei/acțiune într-un impuls corectiv după ce titlurile producătorului basarabean de vinuri a atins la jumătatea acestei luni un maxim de 24,00 lei/acțiune de la listarea sa în februarie 2018 și până în prezent.

Piața a trecut din nou la motorul de bază. Pe cele mai mari transferuri ale zilei, de 10,43 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 0,64%, până la prețul de 2,3550 lei/acțiune, care situează capitalizarea instituției de credit la 11,34 miliarde lei (2,40 miliarde euro).

RETROSPECTIVĂ Povestea comorii de 8% din Petrom, cu potențial de profit de 130 milioane euro și care a dus Guvernul în fața procurorilor, obligat acum să vândă salariaților la prețul din urmă cu 15 ani CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ Povestea comorii de 8% din Petrom, cu potențial de profit de 130 milioane euro și care a dus Guvernul în fața procurorilor, obligat acum să vândă salariaților la prețul din urmă cu 15 ani

O dinamică similară, +0,64%, a avut-o și indicele reprezentativ BET care a închis la nivelul de 8.649,80 de puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,63%. Sub aspect tehnic, trendul pozitiv rămâne intact. Graficul atașat al indicelui BET arată că piața pare a tatona o reluare a creșterilor după testarea ca suport a confluenței dintre 2 indicatori care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8).

Bursa revine „pe verde”. Tranzacție cu 2% din acțiunile Antibiotice Iași

Clasic pentru un trend ascendent, dacă sesiunile corective au fost pe volume mici, impulsul favorabil este însoțit de o activitate de tranzacționare sporită. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 77,83 milioane lei (16,48 milioane euro). Inedit, pe locul 2 în acest clasament, cu schimburi însumând 7,22 milioane lei, s-au aflat titlurile Antibiotice Iași (ATB) ce au crescut cu 1,21%, până la prețul de 0,5000 lei/acțiune.

Nu este vorba de o efervescență în piața reglementată pe acțiunile producătorului de medicamente, ci totul cade în sarcina unui singur transfer. La ora 14:29, a fost schimbat pe segmentul regular, la prețul de 0,4950 lei/acțiune, un pachet de 14,58 milioane acțiuni, reprezentând 2,17% din capitalul social al emitentului.

EXCLUSIV Unirea Shopping Center trece pe profit. AGA a relevat o companie în curs de curățire, dar încă împotomolită în litigii, contracte vechi păguboase și chiar cu „femei de serviciu relaxate” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unirea Shopping Center trece pe profit. AGA a relevat o companie în curs de curățire, dar încă împotomolită în litigii, contracte vechi păguboase și chiar cu „femei de serviciu relaxate”

Resorturile mișcării acscendente apar ca endogene pieței locale. Avansul de astăzi a venit pe fondul unor evoluții neconcludente a burselor europene: -0,04% indicele Euro Stoxx 50, -0,08% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,25% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,14% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,60% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,01% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,51% pentru indicele indicele PX de la Praga.

Indicii sectoriali de la BVB au subperformat mediei pieței. Astfel, indicele financiar BET-FI a urcat cu 0,47%, până la nivelul de 38.451,13 puncte, tractat de aprecierea cu 1,46% a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care au închis la prețul de 1,0450 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,65 milioane lei.

Fondul Proprietatea inițiază ofertă publică de răscumpărare CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea inițiază ofertă publică de răscumpărare

De asemenea, indicele energetic BET-NG a avansat cu 0,41%, într-un context de interes pentru mai mulți emitenți din componența acestuia. Astfel, titlurile Electrica (EL) au avut un ricoșeu de 0,45%, până la prețul de 11,15 lei/acțiune, după declinul de vineri, pe transferuri de 6,65 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 0,95%, până la prețul de 31,80 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,51 milioane lei. De asemenea, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 0,74%, pe tranzacții de 1,98 milioane lei.

Pe o activitate apropiată, echivalentă cu 1,85 milioane lei, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au crescut cu 0,81%, până la prețul de 12,40 lei/acțiune. Pe tranzacții de 1,16 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, titlurile Turbomecanica București (TBM) au urcat cu 0,28%, până la prețul de 0,3590 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
purcari
electrica
antibiotice