Bursa românească a funcționat pe bază de gaz... „cu ardere roșie”

Bursa românească a funcționat pe bază de gaz... „cu ardere roșie”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 nov 2018

Într-o sesiune cu volume mai degrabă modeste, acțiunile Transgaz și Romgaz au fost cele mai tranzacționate, tendința ambelor simboluri fiind de depreciere.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Piața bursieră românească semnalează din punct de vedere tehnic faptul că vrea mai sus, dar etapa de oscilații încă se prelungește, investitorii așteptând și terminarea la acest sfârșit de săptămână a etapei de raportări financiare. Astăzi, cotațiile au avut de înfruntat și adversitatea din piețele externe, unde investitorii au avut de digerat informațiile legate de Brexit, iar prețul petrolului pare a nu avea forța de a reveni din minimele ultimelor 9 luni pe care a ajuns în urma unui picaj abrupt.

Tabloul european al piețelor de acțiuni a fost preponderent „roșu”: -0,47% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,06% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,70% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,30% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,52% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,11% pentru indicele BUX de la Budapesta, și -0,31% pentru indicele PX de la Praga.

La București, aparent mișcarea a fost pe contrasens, cu indicele compozit BET Plus s-a apreciat cu 0,28%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 0,27%, până la nivelul de 8.573,66 de puncte. Din punct de vedere tehnic, secvența pozitivă a trendului încă nu este infirmată, iar mediile mobile relevante în proporții Fibonacci încă sunt dispuse într-un „evantai” care dă coerență mișcării ascendente.

Bursa românească a funcționat pe bază de gaz... „cu ardere roșie”

Imaginea sesiunii de azi de la BVB ca fiind una „verde” este oarecum falsă. Indicii au fost trași în sus de ricoșeul de 1,49%, pe volume echivalente cu aproximativ 942.000 de lei, până la prețul de 0,3755 lei/acțiune, al titlurilor OMV Petrom (SNP) care se corectaseră abrupt în zilele precedente, în tandem cu prăbușirea cotațiilor țițeiului.

Totuși, cele mai lichide titluri, au avut închideri negative. Astfel, într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni s-a situat la 32,61 milioane lei (6,99 milioane euro), cele mai mari transferuri, de 10,73 milioane lei, s-au consemnat pe titlurile transportatorului de gaze naturale Trangaz Mediaș (TGN), care au pierdut 0,99%. Cotația este semnificativ sub reperurile de la începutul săptămânii, fiind lovite atât de raportarea financiară conform căreia profitul net la 9 luni a scăzut 31%, la aproximativ 300 milioane lei, cât și de stabilirea unei propuneri pentru distribuirea pentru un dividend suplimentar de numai 1,14 lei/acțiune.

CONFIRMARE Condiționat de susținerea partenerilor de coaliție și de Bruxelles, Ministerul Finanțelor a rescris proiectul Fondului Suveran fără a-l mai scuti de criteriile managementului corporativ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Condiționat de susținerea partenerilor de coaliție și de Bruxelles, Ministerul Finanțelor a rescris proiectul Fondului Suveran fără a-l mai scuti de criteriile managementului corporativ

Titlurile Romgaz (SNG) s-au corectat cu 0,71%, până la prețul de 34,80 lei/acțiune, rămânând, însă, în zona maximelor, pe tranzacții de 3,29 milioane lei. La același capitol energetic, al cărui indice energetic BET-NG s-a apreciat cu 0,19%, titlurile Electrica (EL) au urcat cu 0,74%, până la prețul de 10,82 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,89 milioane lei, însă în piața deal s-au realizat transferuri încă și mai mari, în valoare de 3,78 milioane lei. Compania a anunțat că și-a triplat profitul net, la 315 milioane lei, de la 95 milioane lei, în special ca urmare a reducerii cheltuielilor cu energia electrică achiziționată cu 350 de milioane de lei.

O altă tranzacție specială din piața deal s-a realizat cu acțiunile operatorului de piață Bursa de Valori București, în valoare de 2,73 milioane lei. Societatea a obținut un profit net la 9 luni, în creștere cu 10,43%, la 8,15 milioane lei, sfidând declinul valorii medii zilnice de tranzacționare din 2018. Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 0,9450 lei/acțiune pe al 3-lea rulaj al pieței reglementate, de 2,18 milioane lei. Celelalte fonduri închise de investiții, cele ale SIF, au avut o zi negativă, fapt pentru care indicele sectorial BET-FI a avut un declin de 0,42%, până la nivelul de 36.784,20 de puncte.

Reperul de 1 milion de lei al tranzacțiilor a mai fost depășit de titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 0,21%, până la prețul de 2,3650 lei/acțiune și titlurile Electromagnetica (ELMA) care au avut un salt de 10,48%, până la prețul de 0,1370 lei/acțiune, în ziua în care compania a anunțat că a realizat la 9 luni un profit net de 16,67 milioane lei, față de pierderea de 6,82 milioane lei din perioada similară a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
omv petrom
banca transilvania
transgaz
bvb
bursa
brd
electrica
electromagnetica