Bursa românească încheie săptămâna pe un impuls corectiv

Bursa românească încheie săptămâna pe un impuls corectiv

Sursa foto: Engdao Wichitpunya / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 feb 2020

După ce părea că s-a înscris pe o traiectorie de atacare a unor noi maxime post-criză, indicele principal de la BVB a suferit un declin de peste 1% în ultimele 2 ședințe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu acțiunile bancare lipsite de suflu în a mai capacita trendul și cu tendință de vânzare pe acțiunile din domeniul energetic, bursa românească bate în retragere. Pentru a 2-a sesiune consecutivă, închiderea este „pe roșu” și într-un context de aversiune la risc în piețele financiare internaționale pe parcursul acestei săptămâni.

Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,49%, iar indicele reprezentativ BET s-a corectat cu 0,46%, până la nivelul de 10.097,21 de puncte, unde sub aspect tehnic a găsit media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), care a funcționat de mai multe ori ca suport dinamic în trendul ascendent conturat încă de vara trecută.

Bursa românească încheie săptămâna pe un impuls corectiv

Bursa este în plină etapă de raportări financiare pentru rezultatele anuale preliminare, iar în mod tradițional o astfel de perioadă este caracterizată de mai multă așteptare din partea investitorilor. Acesta este și unul din motivele pentru care volumele lipsesc. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 24,46 milioane lei (5,09 milioane euro) și acesta asigurat în proporție de 21,86% de tranzacția de tip deal în valoare de 5,35 milioane lei efectuată pe titlurile SIF Transilvania (SIF3). Schimbul s-a realizat la prețul de 0,4650 lei/acțiune, cu 2,65% peste referință.

În piața reglementată, cele mai lichide titluri au fost cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD) care au adunat transferuri de 8,40 milioane lei într-o zi în care cotația a alunecat cu 0,12% sub referință, la prețul de 16,38 lei/acțiune. O corecție de amplitudine apropiată, -0,19%, au avut-o titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au închis la prețul de 2,5650 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 13,38 miliarde lei (2,78 miliarde euro).

Transgaz și-a redus anul trecut cu 30% profitul net, la aproape 350 milioane lei. Mișcări puternice în piață ale acțiunilor CITEȘTE ȘI Transgaz și-a redus anul trecut cu 30% profitul net, la aproape 350 milioane lei. Mișcări puternice în piață ale acțiunilor

Tot pe sgementul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,3700 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,60 milioane lei. Celalte acțiuni ale fondurilor închise de investiții de la BVB, cele ale SIF, au avut în ansamblu o zi “verde”, fapt pentru care indicele sectorial BET-FI a avansat cu 0,16%, până la nivelul de 51.906,89 de puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu un recul de 1,13%, tras în jos de cel mai lichid emitent al său, Romgaz Mediaș (SNG). Cotația a coborât cu 1,69%, până la prețul de 34,85 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al pieței, de 1,30 milioane lei.

O ședință încă și mai negativă au avut-o titlurile Bittnet Systems (BNET). Acestea au scăzut cu 6,22%, până la prețul de 1,0550 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții din piața AeRO, de aproximativ 888.000 de lei, în ziua în care raprtarea financiară anuală preliminară a arătat o pierdere de 3,12 milioane lei, mai care decât profiturile nete agregate din perioada 2014-2017. Deși firma a arătat că în al 2-lea semestru a fost în recuperare și a realizat un câștig net de 1,93 milioane lei, investitorii tot au penalizat acțiunea, care este pe un parcurs de revenire pe care s-a înscris încă din decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
bittnet systems