Bursa românească la a șaptea zi de scădere

Bursa românească la a șaptea zi de scădere

Investitorii din întreaga se uită către locul unde se stabilește dobânda pe dolar.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 dec 2015

Indicele BET a pierdut aproape un procent într-o zi în care, în așteptarea deciziei de politică moinetară din SUA, piețele bursiere principale aveau creșteri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astăzi, pe un rulaj de 34,81 milioane lei al pieței de acțiuni, Bursa de Valori București a consemnat o nouă ședință de tranzacționare marcată de scăderi. Este cea de-a șaptea sesiune consecutivă negativă pentru indicele BET care a coborât cu 0,98%, până la nivelul de 6.794,75 puncte, în timp ce indicele BET Plus a suferit un declin de 0,90%.

Cum caracterizează acest parcurs de azi, Liviu Moldovan, observator de aproape 20 ani al Bursei românești și al piețelor internaționale? "Atipic, pentru că de obicei ne sincornizăm cu ce se întâmplă afară", a declarat acesta, pentru Profit.ro. El punctează că cea mai mare parte a cotațiilor a intrat în teritoriu negativ, "în timp ce colegii noștri din Occident" aveau sesiuni bursiere pozitive, chiar cu un avans de 0,70% pentru indicele principal al Bursei de la Londra. Mai mult, creșteri de peste un procent pentru Varșovia și Viena și de peste două procente la Budapesta", a adăugat Moldovan.

La BVB numai indicele financiar BET-FI a rezistat "pe verde", cu o apreciere de 0,54%, până la nivelul de 29.879,32 puncte. Aflate în componența indicelui, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 0,51%, până la prețul de 0,795 lei/acțiune, pe al doilea rulaj al zilei, de 2,55 milioane lei. Aprecieri au fost și pe titlurile SIF, a căror schimburi însumate nu au depășit un milion de lei.

Romgaz, din minime în minime

Acțiunile Romgaz își continuă prăbușirea, cu un declin de 2,22%, pe cele mai mari volume ale acestei zile, echivalente cu 5,80 milioane lei, până la un nou minim de la listare de 26,4 lei/acțiune. Scăderi între o jumătate de procent și un procent au consemnat și celelalte titluri energetice lichide: Electrica (EL), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) și OMV Petrom (SNP). În ansamblu, indicele energetic BET-NG a afișat cel mai important recul, de 1,06%.

"Investitorii de la noi, prin lumina ședinței de politică monetară a Rezervei Federale, tranzacționează mai catolic decât cei din piața americană", comentează Moldovan, fost broker, trader și realizator TV pe teme bursiere. El amintește că așteptările create de reprezentanții băncii centrale a SUA erau pentru o ridicare a dobânzii-cheie. Totuși, ei nuanțează că mai important decât momentul primei ridicări va fi viteza ulterioară a procesului de întărire a politicii monetare.

Băncile, scădere pe toată linia

La BVB, băncile au avut o ședință "roșie". Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 2,10%, până la prețul de 2,33 lei/acțiune, cu 13,06% sub maximul de 2,68 lei/acțiune consemnat înainte de votarea legii dării în plată, care permite datornicilor cu probleme să se elibereze de sub incidența creditului, odată cu predarea imobilului. Rulajul pe acest emitent în piața regular s-a ridicat la 2,79 milioane de lei, de aproape trei ori mai mare, fiind o tranzacție specială de 8,1 milioane lei, consemnată în piața deal. Tot pe acest segment s-au realizat și schimburi de acțiuni Electrica, în valoare însumată de 1,17 milioane lei.

Acțiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au scăzut cu 0,88%, până la prețul de 11,2 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,72 milioane lei, în timp ce acțiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) s-au depreciat cu 0,43%, până la nivelul de 0,116 lei/acțiune, pe un rulaj marginal, cu puțin sub 8.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
liviu moldovan
rezerva federala
banca transilvania
romgaz
fondul proprietatea
dolar