Bursa românească nu se teme nici de Kim Jong-un, nici de portavioanele americane

Bursa românească nu se teme nici de Kim Jong-un, nici de portavioanele americane

Sursa foto: portalul US Navy

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 aug 2017

Într-un climat de aversiune la risc în piețele financiare internaționale, unde investitorii au reacționat negativ față de tensiunile geopolitice și de escaladarea declarațiilor belicoase între Coreea de Nord și SUA, bursa locală a rezistat bine, declinul săptămânal al principalului indice fiind marginal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

După o etapă foarte scurtă de acalmie, valul de vânzări s-a reluat pe bursele mari ale lumii, în condițiile în care SUA și Coreea de Sud vor derula luni un amplu exercițiu militar, iar Coreea de Nord a avertizat că aceste manevre pot împinge situația din Peninsulă într-o veritabilă catastrofă, conform Zero Hedge.

Deși departe de acest teatru de operațiuni, Europa a resimțit șocul. Indicii principali au arătat „roșu” pe linie: -0,46% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,86% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,64% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,31% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, indicele WIG20 de la Varșovia a făcut o notă discordantă, cu o apreciere de 0,28%, în timp ce indicii BUX de la Budapesta și PX de la Praga au suferit scăderi de 0,59% și, respectiv 0,43%.

Deși reclamă o piață a medicamentelor potrivnică, Antibiotice raportează la 6 luni un profit net de 19 milioane lei, în creștere cu aproape 17% CITEȘTE ȘI Deși reclamă o piață a medicamentelor potrivnică, Antibiotice raportează la 6 luni un profit net de 19 milioane lei, în creștere cu aproape 17%

La București, indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,30%, în timp ce indicele reprezentativ BET a pierdut 0,35%, până la nivelul de 8.302,86, unul cu doar 0,17% sub ultima valoare a săptămânii precedente, de 8.317,31 puncte. Este o robustețe particulară a pieței locale, într-un context extern de aversiune la risc, susținută și de rezultatele financiare cu afaceri în creștere și profituri mai mari în prima jumătate a anului față de perioada similară din 2016.

Transelectrica, profit cu aproape o treime mai mic, de 98 milioane lei, în semestrul care a avut 2 vârfuri de prețuri pe piața energiei electrice CITEȘTE ȘI Transelectrica, profit cu aproape o treime mai mic, de 98 milioane lei, în semestrul care a avut 2 vârfuri de prețuri pe piața energiei electrice

Într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni a fost de 25,71 milioane lei (5,60 milioane euro), pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 5,48 milioane lei, s-au aflat titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au depreciat cu 0,47%, până la prețul de 0,3160 lei/acțiune. Cu toate acestea, indicele energetic BET-NG s-a apreciat cu 0,16%, până la nivelul de 694,42 puncte.

 

Acesta a fost tras în sus de avansul de 0,46% al titlurilor Electrica (EL), până la prețul de 13,06 lei/acțiune, pe transferuri de 2,60 milioane lei și de creșterea cu 0,83%, până la un nou maxim ex-dividend de 30,55 lei/acțiune a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), care au adunat tranzacții de 2,28 milioane lei.

Romgaz, profit net semestrial cu 41% mai mare, de 868 milioane lei CITEȘTE ȘI Romgaz, profit net semestrial cu 41% mai mare, de 868 milioane lei

Al 2-lea rulaj al zilei, de 3,36 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 1,15%, până la prețul de 0,8600 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,36 milioane lei. Acesta a afectat și indicele financiar BET-FI, care a avut cel mai puternic recul al zilei, de 0,52%, până la valoarea de 34.879,92 puncte. SIF-urile au avut un declin ceva mai atenuat, deprecierea fiind de 0,38%, până la prețul de 0,2595 lei/acțiune pentru cel mai lichid dintre acestea, SIF Transilvania (SIF3), cu transferuri de 1,60 milioane lei.

Statul și Fondul Proprietatea își amenință reciproc cu judecata reprezentanții din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica CITEȘTE ȘI Statul și Fondul Proprietatea își amenință reciproc cu judecata reprezentanții din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica

Pe sectorul bancar, interesul investitorilor a fost captat de titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care au staționat pe nivelul de preț al sesiunii precedente, de 14,00 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,02 milioane lei în piața reglementată și de 3,22 milioane lei pe segmentul tranzacțiilor de tip deal.

Prin contrast, cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), abia a adunat schimburi cu puțin peste 492.000 de lei, unul dintre cele mai mici din 2017 pe acest emitent, într-o zi în care s-au corectat cu 0,81%, până la prețul de 2,4450 lei/acțiune.

Transferuri peste reperul de 1 milion de lei, am mai consemnat pe titlurile Digi Communications (DIGI), care au coborât cu 0,25%, până la prețul de 40,10 lei/acțiune, cu numai un pas de cotare peste prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus această companie la cota bursei în luna mai a acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
brd
electrica
fondul proprietatea
omv petrom
sif transilvania
digi
bursa
bvb