Bursa românească revine pe creștere cu un salt consistent pe acțiunile Băncii Transilvania. Mesaj din Marea Britanie acceptat de investitorii din piață: „Ajunge! Să terminăm treaba!”

Bursa românească revine pe creștere cu un salt consistent pe acțiunile Băncii Transilvania. Mesaj din Marea Britanie acceptat de investitorii din piață: „Ajunge! Să terminăm treaba!”

Sursa: Denisismagilov / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 dec 2019

După 4 ședințe de corecții, în contextul unei zile favorabile pentru activele de risc la nivel internațional, indicele BET de la BVB a avut un avans de 1%, chiar dacă volumele nu au fost importante. Tranzacții peste medie cu titluri listate în ultimii ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Peste noapte, investitorii de pe bursele lumii au primit vestea conturării unei ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană poate chiar la începutul anului viitor. Premierul Boris Johnson a câștigat confortabil pentru Partidul Conservator primele alegeri parlamentare desfășurate în luna decembrie din anul 1923 încoace, echivalentul unui nou vot pentru Brexit, după cel major din iunie 2016.

Piețele au recepționat bine acest moment, probabil ca o clarificare pentru o problematică a cărui deznodământ a întârziat prea mult chiar și din punctul de vedere al electoratului britanic. „Ajunge! Să terminăm treaba!” este mesajul lui Johnson preluat de cetățenii din Regatul Unit și acceptat de investitorii din piață.

Peste noapte, lira sterlină s-a întărit cu peste 2,5% față de dolarul american și chiar și după retragerea din timpul zilei se tranzacționează la cele mai ridicate valori din ultimul an și jumătate. Impulsul de creștere al lirei sterline, evidențiat de graficul atașat s-a suprapus cu o apreciere furibundă a contractelor futures pe indicii principali bursieri ai lumii, deja pe un elan important după ce președintele SUA Donald Trump a anunțat că este „foarte aproape” de încheierea unui acord comercial cu China.

Bursa românească revine pe creștere cu un salt consistent pe acțiunile Băncii Transilvania. Mesaj din Marea Britanie acceptat de investitorii din piață: „Ajunge! Să terminăm treaba!”

Prin contagiune, închiderile au fost pe linie "pe verde": +0,67% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,10% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,59% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,46% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,21% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,83% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,15% pentru indicele PX de la Praga.

Este climatul care a readus bursa românească pe creștere pentru că primele 4 sesiuni ale săptămânii au fost de corecții. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au condus revenirea, pe prima activitate de tranzacționare a zilei, de 4,56 milioane lei, cu un salt de 2,59%, până la prețul de 2,5750 lei/acțiune, care situează capitalizarea de piață a instituției de credit la 13,43 miliarde lei (2,81 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat, de asemenea, cu 1,04%, până la prețul de 15,48 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 785.000 de lei.

Sunt mișcările care au readus indicii principali în zona maximelor post-criză. Astfel, indicele compozut BET Plus a urcat cu 1,02%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 1,03%, până la nivelul de 9.880,42 de puncte. Sub aspect tehnic, recenta corecție nu a vătămat trendul. Minimul relativ atins joi este superior celui precedent de la sfârșitul lunii noiembrie, ceea ce menține intactă secvența maximelor și minimelor din ce în ce mai ridicate conform teoriei lui Dow. De asemenea, săptămâna de tranzacționare a reconfirmat media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) ca suport dinamic robust așa cum a fost pe parcursul întregului trend ascendent din acest an. Acesta a fost încercat pentru prima oară mai serios de investitori, după ce pe grafic a apărut formațiunea celor „3 ciori negre” („3 black crows”) care de regulă trădează o determinare a vânzătorilor.

Bursa românească revine pe creștere cu un salt consistent pe acțiunile Băncii Transilvania. Mesaj din Marea Britanie acceptat de investitorii din piață: „Ajunge! Să terminăm treaba!”

Ziua nu a fost într-atât de pozitivă pe cât o arată impulsul de creștere. Rulajul pieței de acțiuni abia a fost de 22,29 milioane lei (4,66 milioane euro), la jumătatea celui mediu de anul trecut care a adus promovarea României la statutul de piață emergentă. De asemenea, elanul a lipsit pe o serie de acțiuni lichide. Pe unele precum Romgaz Mediaș (SNG) nu a fost depășit reperul unor transferuri de 1 milion de lei, iar în cazul Fondului Proprietatea (FP) chiar s-a înregistrat un recul, de 0,42%, până la prețul de 1,1800 lei/acțiune, pe fondul unor tranzacții de 2,96 milioane lei. Este motivul pentru care indicele financiar BET-FI a subperformat pieței, cu un avans de 0,25%, până la nivelul de 46.448,74 puncte, spre deosebire de celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția titlurilor acțiunilor companiilor din domeniul de energie și utilități, și care a avut o apreciere de 0,97%.

Bursa a avut, în schimb, vedete inedite. Astfel, titlurile Sphera Franchise Group (SFG), compania care operează lanțurile de almentație publică Pizza Hut și KFC, au urcat cu 0,54%, până la prețul de 18,50 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 3,78 milioane lei. Tot un titlu listat recent, cel al MedLife (M), a crescut cu 2,13%, până la prețul de 33,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,82 milioane lei. Furnizorul de servicii medicale a anunțat în această săptămână o nouă achiziție, respectiv preluarea uneia dintre cele mai moderne centre oncologice din România, Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic (Oncocard) din Brașov, un business anul trecut de aproape 9 milioane euro și 150 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
sphera franchise
medlife