Bursa românească, săptămână cu doborâre succesivă de maxime post-criză

Bursa românească, săptămână cu doborâre succesivă de maxime post-criză
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 sep 2019

Și în ultima sesiune de tranzacționare a acestei săptămâni, indicii principali de la BVB au înregistrat aprecieri, într-o evoluție care a depășit cele mai ridicate valori ale ultimilor peste 10 ani.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

După o etapă cu ezitări în trecerea cu putere peste maxime, bursa s-a reaprins, cu accelerarea impulsului de creștere și revenirea volumelor. Ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii a fost una categoric pozitivă, cu primele cele mai tranzacționate 10 acțiuni având toate închideri „pe verde”.

Este o tendință care s-a văzut și la nivelul indicilor, care au avut cea mai bună amplitudine din ultimele 18 ședințe. Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,85%, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,89%, până la nivelul de 9.441,69 de puncte. Amplitudinea sporită după testarea ca suport dinamic a mediilor mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), este evidențiată pe graficul atașat.

Bursa românească, săptămână cu doborâre succesivă de maxime post-criză

Mișcarea vine pe volume după ce etapa de ezitare a fost caracterizată de o activitate slabă. Astăzi, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 53,20 milioane lei (11,21 milioane euro) și, atipic, aceste schimburi au fost mai uniform dispersate pe mai mulți emitenți.

Pe primul loc în clasamentul pieței reglementate, cu tranzacții de 8,05 milioane lei, s-au situat titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care s-au apreciat cu 0,43%, până la prețul de 13,92 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a avut un avans de o amplitudine apropiată, +0,42%, până la prețul de 2,4000 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 6,03 milioane lei pe segmentul regular. Pe același emitent s-a realizat singurul transfer special din piața deal, în valoare de 7,61 milioane lei.

Schimbări preconizate la nivelul indicilor BVB. Acțiunile Antibiotice și Turbomecanica ar urma să intre în structura indicelui BET-XT. Bursa ia notă de creșterea în relevanță a acțiunilor Compa, AAGES și Prebet CITEȘTE ȘI Schimbări preconizate la nivelul indicilor BVB. Acțiunile Antibiotice și Turbomecanica ar urma să intre în structura indicelui BET-XT. Bursa ia notă de creșterea în relevanță a acțiunilor Compa, AAGES și Prebet

Mișcările de la BVB nu vin neapărat pe o mișcare coordonată în piețele externe. Indicele American Dow Jones Average Industrial osiclează neconcludent între reperele de 26.950 de puncte și 27.250 de puncte, în timp ce în Europa închiderile au fost mixte: +0,62% indicele Euro Stoxx 50, -0,16% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,56% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,08% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt. -0,91% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,48% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,66% pentru indicele PX de la Praga.

La București, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 7,28 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 2,26%, până la prețul de 36,20 lei/acțiune, tractând și indicele energetic BE-NG care a supraperformat pieței, cu o apreciere de 1,48%. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a câștigat 1,09%, titlurile sale închizând la prețul de 4,88 milioane lei, pe fondul unei activități de tranzacționare de 4,88 milioane lei.

La același capitol, titlurile Electrica (EL) au avansat cu 0,88%, până la prețul de 11,50 lei/acțiune, pe transferuri de 1,91 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 1,56%, până la prețul de 13,06 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,09 milioane lei.

Interes a existat și în zona fondurilor închise de investiții al căror indice BET-FI a urcat cu 1,37%, până la nivelul de 42.537,52 de puncte. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au câștigat 0,88%, până la prețul de 1,1500 lei/acțiune, pe transferuri de 7,05 milioane lei. De asemenea, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au avansat cu 0,46%, până la prețul de 2,2000 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,33 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica