Bursa vrea mai sus. Nou motor de creștere, Fondul Proprietatea

Bursa vrea mai sus. Nou motor de creștere, Fondul Proprietatea
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 oct 2018

Deși ziua a fost preponderent „roșie” pe piețele de acțiuni europene, la BVB, indicele principal a urcat cu peste 1 procent și a atins un maxim al ultimelor 5 luni, un impuls important venind de la acțiunile Fondul Proprietatea, care s-au apreciat cu 3,41% pe primul rulaj al zilei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Piața de capital românească a rezistat bine la șocul de vânzări de pe bursele mari, iar la sfârșitul săptămânii trecute cumpărătorii s-au regrupat la un punct de referință relevant din punct de vedere tehnic. De 3 sesiuni au preluat inițiativa, iar deja piața este la cele mai ridicate valori de la jumătatea lunii mai și până în prezent.

Astăzi, indicele compozit BET Plus a avansat cu 1,24%, iar indicele reprezentativ BET a crescut cu 1,28%, până la nivelul de 8.670,30 de puncte, reper cu numai 3,73% sub maximul post-criză de 9.006,10 puncte atins la sfârșitul lui aprilie.

Din punct de vedere tehnic, indicele a ricoșat cu putere din suportul multiplu dat de media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și pragul de referință orizontal din zona de 8.370 de puncte unde a suferit o respingere majoră mișcarea de revenire din iulie-august.

Bursa vrea mai sus. Nou motor de creștere, Fondul Proprietatea

Robustețea ricoșeului este subliniată și de faptul că piața locală a găsit forța continuării raliului chiar și în contextul unei zile negative pe bursele europene, așa cum se vede pe tabloul Bloomberg: -0,44% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,07% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,54% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,52% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,78% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,12% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,05% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Ce va face SIF Oltenia cu cash-ul încasat de la Erste? În aprilie 2019, acționarii vor fi chemați la consultări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ce va face SIF Oltenia cu cash-ul încasat de la Erste? În aprilie 2019, acționarii vor fi chemați la consultări

După ce impulsul ascendent a fost susținut în lunile și săptămânile principale în primul rând de acțiunile bancare și cele ale OMV Petrom (SNP), de 2 zile vedeta bursei este Fondul Proprietatea (FP). Astăzi, titlurile Fondului au crescut cu 3,41%, până la prețul de 0,9700 lei/acțiune, pe transferuri de 11,04 milioane lei.

Interesul pentru titlurile FP s-a majorat fapt reflectat de intrarea în acționariat, cu o participație relevantă de 6,69% a irlandezilor de la AIO Finance, comunicată în septembrie, dar și de tranzacțiile de tip deal de aproape 10 milioane de euro efectuate în ședința de ieri. Cumpărările au fost concentrate pe acest emitent, care a eclipsat celelalte fonduri închise de investiții, cele 5 SIF-uri, subperformanța acestora determinând un avans de numai 0,55% al indicelui financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 37.190,27 de puncte.

6 lucruri pe care le știai despre investiții și care sunt date peste cap în lumea de azi CITEȘTE ȘI 6 lucruri pe care le știai despre investiții și care sunt date peste cap în lumea de azi

O performanță apropiată de media pieței, +1,09%, a avut-o indicele energetic BET-NG. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a avut și cea mai mare lichiditate, echivalentul a 8,20 milioane lei. Cotația a urcat cu 0,38%, până la nivelul de 0,3930 lei/acțiune, deși la Londra prețul țițeului de tip Brent s-a retras abrupt, către zona de 80,00 dolari/baril, în special în a 2-a parte a sesiunii, după publicarea datelor statistice care au indicat o majorare peste așteptări a stocurilor de petrol din SUA.

Tot pe segmentul energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 1,48%, până la prețul de 34,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,21 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) și-au continuat parcursul de revenire, închizând la prețul de 10,72 lei/acțiune, cu 0,19% peste referință, pe transferuri de 1,01 milioane lei.

Într-o zi fără tranzacții speciale pe piața deal și cu un rulaj total al pieței de acțiuni de 34,56 milioane lei (7,40 milioane euro), aproape un sfert din această activitate de tranzacționare a fost asigurată de acțiunile bancare. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au corectat cu 0,15%, până la prețul de 13,38 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,28 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,85%, până la prețul de 2,3700 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,54 milioane lei.

Titlurile Digi Communications (DIGI) și-au continuat mișcarea de revenire din minime cu un impuls de 0,34%, pe transferuri de 1,42 milioane lei, peste media obișnuită a acestui emitent. Cotația de închidere de 29,60 lei/acțiune este cu 26,00% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare derulată în luna mai a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica