Bursele au scăzut puternic, după ce Moderna a avertizat că vaccinurile actuale pentru Covid-19 au o eficacitate mai scăzută împotriva variantei Omicron

Bursele au scăzut puternic, după ce Moderna a avertizat că vaccinurile actuale pentru Covid-19 au o eficacitate mai scăzută împotriva variantei Omicron
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 dec 2021

Bursele au scăzut puternic marți, după ce șeful producătorului de medicamente Moderna a declarat că vaccinurile existente împotriva COVID-19 ar fi mai puțin eficiente împotriva noii variante Omicron, dar și-au mai revenit după comentarii mai liniștitoare din partea oficialilor europeni, transmite Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Directorul general al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), Emer Cooke, a declarat Parlamentului European că vaccinurile existente vor continua să ofere protecție, scrie News.ro.

Grindeanu, despre TAROM: Facem eforturi să rămână o companie a românilor CITEȘTE ȘI Grindeanu, despre TAROM: Facem eforturi să rămână o companie a românilor

Andrea Ammon, președintele Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), a declarat că infecțiile cu Omicron confirmate până acum în 10 țări ale Uniunii Europene au fost ușoare sau fără simptome, deși la grupe de vârstă mai mici.

Indicele paneuropean STOXX 600, a scăzut cu 0,92%, iar în timpul tranzacțiilor cu până la 1,5% , din cauza îngrijorării investitorilor că rezistența la vaccin ar putea duce la restricții care ar sufoca redresarea economică.

Indicele german DAX a scăzut cu 1,18%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,8%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 07%.

În New York, indicele  Dow Jones Industrial Average și, respectiv, S&P 500 au scăzut cu aproximativ 1,8% și, respectiv, 1,7%.

”Nu există, cred, o lume în care (eficacitatea) să fie la același nivel... pe care l-am avut cu Delta”, a declarat directorul general al Moderna, Stephane Bancel, pentru Financial Times.

”Cred că va fi o scădere reală. Pur și simplu nu știu în că măsură, pentru că trebuie să așteptăm date. Dar toți oamenii de știință cu care am vorbit... consideră că ”nu va fi bine."

Universitatea din Oxford a spus că nu există dovezi că vaccinurile actuale nu ar preveni formele severe de boală cu Omicron, dar că este gata să-și actualizeze rapid vaccinul, dezvoltat cu AstraZeneca, dacă va fi necesar.

Moderna nu a putut fi contactată pentru comentarii.

Regeneron Pharmaceuticals a spus că cocktailul său de anticorpi pentru Covid-19 și alte tratamente antivirale similare ar putea fi mai puțin eficiente împotriva celei mai recente variante.

Știrile despre apariția Omicron au șters aproximativ 2.000 de miliarde de dolari din capitalizarea burselor globale, vineri, după ce varianta a fost identificată în Africa de Sud și anunțată pe 25 noiembrie.

Cu toate acestea, autoritățile olandeze au spus că varianta a fost detectată în țară încă din 19 noiembrie, înainte ca două zboruri din Africa de Sud să sosească din Africa de Sud.

Cooke a spus că testele de laborator pentru ”neutralizarea încrucișată” vor dura aproximativ două săptămâni. Dacă ar fi nevoie să se schimbe vaccinurile pentru Covid-19, altele noi ar putea fi aprobate în trei sau patru luni, a adăugat ea.

Moderna și colegii producători de medicamente BioNTech și Johnson & Johnson lucrează deja la vaccinuri care vizează în mod specific Omicron. Moderna a testat, de asemenea, o doză mai mare cu vaccinul său existent.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
moderna