Ce direcție dă bursa americană pentru 2017. Din România lucrurile se văd optimist, dar există și temeri față de vechimea trendului ascendent

Ce direcție dă bursa americană pentru 2017. Din România lucrurile se văd optimist, dar există și temeri față de vechimea trendului ascendent
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 ian 2017

Într-un sondaj realizat de Profit.ro în rândul unor profesioniști din piața de capital românească, majoritatea respondenților anticipează pentru anul 2017 creșteri de 5-10% pentru indicele S&P500 al Bursei de la New York. Argumentele principale sunt randamentele mai mari pe dolar și programul de stimulare fiscală promis de președintele-ales Donald Trump. 2 proiecții, însă, indică un declin de aproximativ 6% al pieței americane de acțiuni, în baza tensiunilor geopolitice și a vulnerabilităților unui trend vechi de aproape 8 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În ce climat se va regăsi în anul 2017 piața creditului și economia globală va fi din nou, semnalizat, de evoluția bursei americane, cel mai fidel indicator al sentimentului investitorilor și sănătății sistemului financiar și a economiilor lumii. Este motivul pentru care i-am întrebat pe preosioniștii pieței din România cu care colaborăm în mod constant unde văd indicele S&P500 al Bursei de la New York la finalul anului, cu atât mai mult cu cât proieția contează și pentru configurarea scenariului de bază pentru evoluțiile de la București.

Răspunsurile acestora nu reprezintă recomandări de investiții, fiind mai degrabă vorba despre un joc consimțit, însă nivelurile indicate de ei și argumentele lor în vederea acestor estimări sunt o bună bază de meditație pentru investitorii care vor să-și formeze propria lor proiecție pentru evoluția piețelor financiare pe anul în curs.

Ce va face indicele BET de la BVB în 2017. Așteptări pozitive la începutul anului CITEȘTE ȘI Ce va face indicele BET de la BVB în 2017. Așteptări pozitive la începutul anului

Nu mai puțin de 6 persoane din cei 9 respondenți mizează pe o continuare a trendului ascendent multianual și în 2017, o singură prognoză vizează o închidere apropiată de nivelul de referință a lui decembrie 2016, în timp ce 2 din profesioniștii contactați de publicația noastră se așteaptă la o scădere a pieței americane de acțiuni în acest an.

Creșteri de 5-10% a bursei de la New York

Dintre prognozele optimiste, cea mai temerară este a lui Laurențiu Roșoiu, director adjunct la Star Asset Management, pentru un nivel de 2.600 de puncte, ceea ce ar reprezenta un avans de 16% față de ultimele valori de tranzacționare ale anului trecut. El spune că și din punct de vedere tehnic indicele S&P500 pare a fi intrat într-un nou ciclu de creștere, iar acesta ar putea fi susținut din punct de vedere fundamental de schimbările care se întrevăd în ceea ce privește abordarea chestiunilor economice de către Administrația SUA.

Ce direcție dă bursa americană pentru 2017. Din România lucrurile se văd optimist, dar există și temeri față de vechimea trendului ascendent

Estimările generale privind reducerile de taxe, eliminarea unor reglementări și un stimul fiscal masiv sunt aduse în discuție și de către Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la SSIF Tradeville, pentru proiecția sa de 2.500 puncte ca nivel de închidere în 2017 pentru indicele S&P500, ceea ce ar echivala cu un randament anual ușor peste 11%. Riscurile pentru a atinge acest reper vin de la o înrăutățire a situației pe piețele financiare din China sau din piețele de bonduri.

Liviu Moldovan este observator de aproape 20 de ani al bursei locale și a piețelor finanicare internaționale unde a tranzacționat timp de mai bine de 10 ani din partea unei case de bokeraj românești. El mizează pe o creștere de până la 10% a bursei americane și indică și el reperul de 2.500 de puncte pentru indicele S&P500 ca cel către care va tinde piața spre finalul anului.

Anticipează o corecție „sănătoasă” în lunile ianuarie-februarie, care ar urma să elimine tensiuni din piață și care să ducă multiplii către niveluri de evaluare fundamentală mai aproape de realitate. Bursa ar urma, ulterior, să se reînscrie pe o traiectorie pozitivă, în condițiile în care sunt șanse mici ca Rezerva Federală Americană să sperie investitorii cu ridicările de dobânzi. Avansul cotațiilor ar urma să se facă oarecum „cu frâna de mână trasă”, având în vedere că dolarul apreciat diminuează profiturile repatriate ale multinaționalelor americane listate la New York, mai spune Moldovan, timp de aproape 8 ani de zile realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere.

Cum arată anticipările moderate

Prin contrast, Nicu Grigoraș, director de tranzacționare și Front Office la SSIF Intercapital Invest, mizează pe un impact pozitiv al fluxurilor de capital către SUA. El întrevede că dobânzile majorate și măsurile de stimulare fiscală estimate după instalarea noului președinte ar urma să aducă un câștig de 5-10% al indicelui S&P500 în 2017, ceea ce ar însemna niveluri cuprinse între 2.350 puncte și 2.460 de puncte.

Pe o creștere de 10% a bursei de la New York mizează și Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, cu aceleași argumente principale, respectiv politica de majorare a dobânzii de referință și stimulentele fiscale promise de Donald Trump. El nu exclude ca, în condițiile unei eventuale stagnări a inflației, banca centrală a SUA să reînceapă injecțiile de lichiditate în sistemul financiar.

Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursă CITEȘTE ȘI Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursă

Stimulente fiscale anuntate de presedintele ales Trump vor face ca FED-ul se continue anul viitor politica de crestere a dobanzii de referinta. Daca cresterea economica  a SUA  va deveni mai slaba, iar inflatia ar stagna, FED-ul ar putea lua in calcul o politica mai agresiva a relaxarii cantitative. In aceste conditii ,consider ca indicele S&P 5000 ar putea sa inchida anul 2017 la o valoare cu 10 % mai mare fata de inchiderea de la sfarsitul anului 2016 .

În afară de reducerile de taxe, proiectele de infrastructură ar fi în măsură să stiumuleze economia SUA, spune Dragoș Mesaroș, broker la SSIF Goldring din Târgu Mureș, care se așteaptă ca indicele S&P500 să închidă în jurul nivelului de 2.400 de puncte.

Cum arată prognozele reținute

Principalul pericol pentru trendul ascendent este el însuși, așa cum este perceput riscul de scădere de către respondenții care nu mai mizează pe o creștere a indicelui S&P500 și în acest an. „Este greu de crezut că bursa din SUA va continua și în 2017 raliul din ultimii ani. Așteptările de creștere repetată a dobânzii de către Fed și un dolar puternic cred că vor ține pe loc indicii bursieri”, spune Simion Tihon, broker la Prime Transaction, a cărui proiecție este de 2.250 puncte pentru ultima zi din an a indicelui S&P500, reper cu numai jumătate de procent peste referința din decembrie 2016.

Fostul manager de la PIMCO se mută pe cash CITEȘTE ȘI Fostul manager de la PIMCO se mută pe cash

O scădere de 6% a indicelui principal al pieței americane, până la nivelul de 2.100 de puncte anticipează Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România. El afirmă că programul de stimulare fiscală a fost în bună parte inclus în așteptările pieței în decembrie 2016, cu indicii atingând noi niveluri record. „Deși economia reală va primi probabil un imbold, piețele vor acorda atenție și aspectelor mai puțin favorabile, incluzând relații mai tensionate cu China și politici orientate intern în SUA”, a declarat Cazacu.

Pentru un declin către nivelul de 2.100 puncte merge și proiecția lui Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest: „O corecție este posibilă după o creștere susținută de 8 ani. Nu cred într-o scădere de amploare pentru că încă sunt mulți bani ieftini în piață.”

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
new york
sua
america
donald trump
ifb finwest
liviu moldovan
tradeville
goldring