Comisia Europeană constată din nou că România nu a luat nicio măsură de ajustare a obiectivului bugetar pe termen mediu

Comisia Europeană constată din nou că România nu a luat nicio măsură de ajustare a obiectivului bugetar pe termen mediu
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 nov 2019

Comisia Europeană a stabilit că România nu luat nicio măsură eficace ca răspuns la recomandarea Consiliului Uniunii Europene de a corecta abaterea semnificativă a țării de la traiectoria de ajustare a obiectivului bugetar pe termen mediu. Comisia propune, astfel, adoptarea de către Consiliu a unei decizii privind lipsa luării unor măsuri eficace și o recomandare revizuită adresată României de a lua măsuri în 2020 pentru a corecta abaterea sa semnificativă de la traiectoria de ajustare în direcția obiectivului bugetar pe termen mediu.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

O atenționare a fost transmisă și în vară, constatându-se că România nu a luat măsuri pentru corectarea abaterilor bugetare și ignoră constant prevederile cadrului fiscal, iar reforma sistemului de pensii a fost inversată.

Acum, propunerea a fost făcută în Pachetul fiscal de toamnă, dat publicității miercuri, și vizează măsuri de aplicat în cadrul Pactului de stabilitate și de creștere.

”Pentru România, Comisia a stabilit că nu a fost luată nicio măsură eficace ca răspuns la Recomandarea Consiliului din iunie 2019. Ea propune adoptarea de către Consiliu a unei decizii privind lipsa luării unor măsuri eficace și o recomandare revizuită adresată României de a lua măsuri în 2020 pentru a corecta abaterea sa semnificativă de la traiectoria de ajustare în direcția obiectivului bugetar pe termen mediu”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Iohannis retrimite Parlamentului proiectul lui Dragnea prin care BNR e obligată să aducă în țară rezerva de aur CITEȘTE ȘI Iohannis retrimite Parlamentului proiectul lui Dragnea prin care BNR e obligată să aducă în țară rezerva de aur

Comisia a luat, de asemenea, o serie de măsuri, în cadrul Pactului de stabilitate și de creștere, vizând Ungaria.

Aceasta a formulat două recomandări în cadrul procedurii aplicabile abaterilor semnificative, un instrument care intenționează să transmită un avertisment în cazul unei abateri semnificative de la cerințele componentei preventive a pactului. Procedura are, de asemenea, scopul de a ajuta statele membre să revină la situația bugetară în care ar fi fost, sau să se apropie de aceasta, dacă abaterea nu s-ar fi produs.

Pentru Ungaria, Comisia a stabilit că nu a fost luată nicio măsură eficace ca răspuns la Recomandarea Consiliului din iunie 2019. Ea propune adoptarea de către Consiliu a unei decizii privind lipsa luării unor măsuri eficace și o recomandare revizuită adresată Ungariei de a lua măsuri în 2020 pentru a corecta abaterea sa semnificativă de la traiectoria de ajustare în direcția obiectivului bugetar pe termen mediu. 

"Medium-Term Budgetary Objective" - MTO (obiectivul bugetar pe termen mediu) este un indicator calculat pentru fiecare stat membru al UE în parte, referitor la nivelul deficitului structural și prin care Comisia Europeană încearcă să se asigure că deficitele publice nu vor mai depăși pragul de 3% din PIB nici în condiții de contracție economică. Deficitul structural este calculat în funcție de cheltuielile primare ale statului (cheltuieli angajate pe termen lung și care nu pot fi modificate rapid, în funcție de ciclul economic), precum și în funcție de diferențialul între PIB realizat sau estimat și creșterea economică potențială (optimă), care nu creează derapaje. România avea ca țintă încă din 2015 atingerea unui deficit structural de 1% din PIB.

În iunie 2018, Consiliul a adresat României recomandarea să ia măsurile necesare pentru a se asigura că rata de creștere nominală a cheltuielilor publice primare nete nu va depăși 3,3 % în 2018 și 5,1 % în 2019, ceea ce corespunde unei ajustări structurale anuale de 0,8 % din PIB în fiecare an. La 4 decembrie 2018, Consiliul a constatat că România nu a luat măsuri eficace pentru a da curs recomandării Consiliului din 22 iunie 2018 și a emis o recomandare revizuită. În noua sa recomandare, Consiliul a solicitat României să ia măsurile necesare pentru a se asigura că rata de creștere nominală a cheltuielilor publice primare nete nu va depăși 4,5 % în 2019, ceea ce corespunde unei ajustări structurale anuale de 1% din PIB.

În 2017, Guvernul a recunoscut că nu respectă Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu, dar a transmis că se așteaptă la o ajustare din 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
obiectiv
bugetar
termen mediu
ajustare
consiliu