CONFIRMARE Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, noul președinte al Bursei de Valori București. "Vrem să construim credibilitate", spune câștigătorul

CONFIRMARE Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, noul președinte al Bursei de Valori București. "Vrem să construim credibilitate", spune câștigătorul

Radu Hanga urcă pe scenă în calitate de președinte BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 nov 2019

Radu Hanga, care de 20 de ani își leagă numele de activitatea Grupului Banca Transilvania, este noul președinte al Consiliului Bursei după votul de astăzi dintr-o Adunare Generală a Acționarilor care a decis și componența boardului. El a câștigat în fața contracandidaților Dan Paul, președinte al Asociației Brokerilor, și Dragoș Neacșu, cel care timp de peste 10 ani a fost președinte executiv la Erste Asset Management, lider în piața fondurilor mutuale.  Profit.ro anticipa încă de luna trecută acest rezultat al votului, în urma unor consultări cu acționari care urmau să încline balanța la AGA.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Votul de astăzi a fost prezentat AICI de Profit.ro în sistem LIVE TEXT

Bursa de Valori București are configurată structura conducerii administrative  pentru următorii 4 ani care ar urma să fie decisivi pentru piața de capital românească, în efortul reprezentanților acesteia de a-i spori lichiditatea. O popularizare mai mare în rândul maselor pentru atragerea unor investitori individuali, aducerea în ringul bursier a unor noi emitenți între care ar Hidroelectrca ar urma să fie vedeta de necontestat și crearea unei piețe a derivatelor, scop în care este în curs de autorizare și alcătuirea o contraparte centrală românească sunt principalele direcții pentru a face din BVB o piață mai dinamică, ce să contribuie la adâncimea financiară a economiei naționale.

Directorul general Adrian Tănase va lucra cu un board a cărui componență a fost decisă astăzi și care are perspective să fie aproape la fel de scindat ca în anii trecuți. Președinte al Consiliului Bursei va fi Radu Hanga, cel care se află în prezent în fruntea Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF) și deține funcția de consilier al boardului Băncii Transilvania, unde a fost 4 ani director executiv strategie-coordonare grup. El a câștigat ca soluția care se impunea în condițiile în care contracandidații săi nu au fost agreați, iar pe de altă parte, zona de acțonariat care l-a propulsat pe Tănase la conducerea executivă nu a mai avut aceeași mobilizare, considerând că poziția este mai degrabă onorifică, fără miză.

"Lichiditatea e problema cea mai mare", a declarat pentru Profit.ro Radu Hanga, după votul din AGA în care a obținut 68,96% din voturi, în condițiile unui cvorum ridicat, de 81,74% din drepturile de vot existente. Urmărește majorarea vizibilității Bursei în rândul companiilor pentru ca acestea să înțeleagă că reprezintă o sursă de finanțare. "Vrem să construim credibilitate."

Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rând CITEȘTE ȘI Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rând

Hanga, în vârstă de 48 de ani, a avut de partea sa, un grup financiar mare. „Deja au început să sune telefoanele pentru el”, spunea încă dn octombrie șeful unui instituțional. El a concentrat, de asemenea, voturi din partea unor administratori de fonduri, a unor SIF-uri, în general instituționali importanți încolonându-se pentru un vot astfel încât contracandidatul său, Dan Paul, președinte al Asociației Brokerilor, să iasă învins. „Hanga clar nu e cea mai agreabilă persoană”, spunea unul dintre votanții majori din noiembrie. El afirma, însă, că va vota pentru acesta și, mai mult decât atât, va face demersuri pe lângă alți reprezentanți ai pieței ca să procedeze astfel.

Hanga câștigă cu un vot confortabil, însă boardul le apărea acționarilor drept unul scindat. Noul președinte spune că are experiența necesară pentru a avea relații amiabile cu toți membrii CA și că se descurcă să alinieze lucrurile. Important este să se discute pe subiecte și nu la persoană. Dan Paul a pierdut lupta pentru poziția de președinte, dar are în board persoane sau reprezentanți ai unor firme cu care are colaborări vechi. Spune că brokerii au căpătat poziția preeminentă în cadrul Bursei de Valori București.

Într-adevăr, AGA de azi ar putea fi un moment de cotitură în care așa-numitul grup al băncilor pierde puterea la BVB, un punct de inflexiune după 8 ani. Nu numai că Lucian Anghel nu mai este președinte, dar, în Consiliu, reprezentanții instituțiilor de credit au devenit minoritari. Votul a dat următoarea componență în funcție de numărul de opțiuni exprimate:

1. Dragoș Neacșu, CEO peste un deceniu la Erste Asset Management - 9,07 milioane voturi

2. Robert Pană,Swiss Capital - 5,92 milioane voturi

3. Dan Paul - președinte Asociația Brokerilor - 5,87 milioane voturi

4. Ștefan Szitas,SIF Transilvania - 5,80 milioane voturi

5. Mihaela Bîciu, SSIF TradeVille- 5,69 milioane voturi

6. Radu Hanga - Grupul Banca Transilvania - 5,31 milioane voturi

7. Octavian Molnar din partea IFB Finwest - 5,20 milioane voturi

8. Claudia Gabriela Ionescu, BRD - 5,07 milioane voturi

9. Răzvan Raț - BRK Financial Group - 4,67 milioane voturi

CONFIRMARE Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, noul președinte al Bursei de Valori București.

Căzuți sub linie sunt Valerian Ionescu de la BCR, fost membru în CA, Otto Naegeli, fostul reprezentant al BERD în board, și Gabriel Marica. Diferența de aproximativ 1,70 milioane de voturi între ultimul clasat intrat în Consiliul Bursei și primul care a ratat obiectivul arată o conștientizare ridicată în interiorul acționariatului a dispunerii taberelor și o cunoaștere a ce înseamnă vot util.

O excepție a reprezentat-o aparenta risipă de voturi în cazul lui Dragoș Neacșu. După retragerea candidatului propriu, germanul Volker Potthoff, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în urma unor neînțelegeri legate de depunerea documentației aferente candidaturii și a unor comunicări stângace ale Bursei, instituția internațională i-a dat voturile pentru CA lui Neacșu, iar cei care anterior s-au angajat să îl sprijine nu și-au modificat voturile în timp util. Astfel, Valerian Ionescu, din partea BCR, a căzut sub linie.

Unii participanți la AGA au spus că este vorba despre un calcul greșit atunci când cei din grupul brokerilor și-au calculat voturile până la o cincime de procent, iar alții speculează că Neacșu, recent plecat de la Erste Asset Management, nu mai este neapărat în legături cu BCR și Erste. "Este pentru prima dată în ultimii 8 ani când grupul nu mai are reprezentant în board", spune un broker și adaugă, zâmbind, că acest lucru este spre binele Bursei.

Pe de altă parte, dispunerea voturilor arată că, pentru poziția de președinte, voturile BERD au mers către Hanga. Acesta a avut susținere largă din partea instituționalilor, însă există și reticență în rândul unor investitori experimentați cu portofolii relevante la BVB. Într-o discuție cu Profit.ro, unul dintre aceștia trecea în revistă, râzând, plasamente-dezastru ale BT Asset Management, societatea unde Hanga și-a construit cartea de vizită, la falitele Cominco (COBS) și Concefa Sibiu (COFI) sau la Sinteza Oradea (STZ), unde recent divizia de administrare a activelor financiare a Grupului Banca Transilvania a aruncat prosopul și a întrăinat o parte din pachetul deținut către platforma ROCA, specializată în salvarea companiilor aflate în dificultate, ca o intervenție de ultimă instanță pentru a-și salva investiția neinspirată.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
radu hanga
dragos neacsu
adrian tanase
dan paul