Consolidarea acțiunilor SIF Moldova, abia după un vot în Parlament

Consolidarea acțiunilor SIF Moldova, abia după un vot în Parlament
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 sep 2016

Vicepreședintele ASF Mircea Ursache spune că supraveghetorul pieței nu va emite o rezoluție de consolidare a valorii nominale a acțiunilor, precum cea solicitată de SIF Moldova, și că acest lucru trebuie reglementat în legislația primară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Operațiunea de consolidare a valorii nominale a titlurilor SIF Moldova (SIF2) ar urma să fie amânată până după adoptarea de către Parlament a Legii fondurilor alternative de investiții. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu-și va asuma răspunderea pentru a autoriza o ofertă de acest fel până aceasta nu va fi bine definită de legiuitor, conform informațiilor transmise astăzi.

Într-un eveniment pe teme privind piața de capital organizat de Bursa, Ursache a arătat că o operațiune de tipul celei solicitate de SIF Moldova nu va fi autorizată în actualul cadru legislativ. „Nu va exista vreo propunere a Consiliului ASF cu privire la consolidarea valorii acțiunilor până când ea nu va fi reglementată de legislația primară”, a spus acesta, adăugând fără echivoc: „Celelalte opinii – multe stradale – legate de această discuție nu-și au rostul câtă vreme poziția mea este asta.”

SIF Moldova a propus, la finele anului trecut, majorarea de 25 de ori a valorii nominale a titlurilor proprii, la 2,5 lei/acțiune, de la 0,1 lei/acțiune, operațiune care ar urma să-i scoată din acționariat, de facto, dacă nu își exercită opțiunile, pe cei peste 5 milioane de deținători ale așa-numitelor pachete de acțiuni reziduale, dobândite prin programul de privatizare în masă de la jumătatea anilor ’90.

SIF Moldova și ASF, amenințate cu acțiune penală în instanță dacă acționarii vor fi prejudiciați de consolidarea acțiunilor CITEȘTE ȘI SIF Moldova și ASF, amenințate cu acțiune penală în instanță dacă acționarii vor fi prejudiciați de consolidarea acțiunilor

Operațiunea a fost contestată încă de la început de Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC), care a calificat respectivul demers drept o veritabilă „expropriere”. SIF Moldova a votat în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 13 ianuarie derularea unei majorări a valorii nominale a acțiunii, însă aceasta a fost blocată în instanță la Tribunalul Bacău de Asociația Investitorilor, care a împins pe căi procedurale procesul dincolo de termenele programului votat pentru operațiunea de piață.

În acel context, vicepreședintele Ursache se mai pronunțase, în februarie, asupra inițiativei SIF Moldova, despre care a spus că nu are temei legal și că ar trebui operate modificări ale cadrului juridic pentru a putea fi derulată. Afirmația lui Ursache a fost folosită de președintele Asociației Investitorilor, Laviniu Beze, în cadrul procesului de la Bacău, invocând în fața președintelui de ședință argumentul Autorității: "Domnul Ursache nu este vicepreședinte pentru că are pe cineva deasupra; deasupra dumnealui în România, pe piața de capital, nu este decât Dumnezeu."

Prin declarația de astăzi, Ursache confirmă cele spuse în februarie, adugând fără echivoc că nu va fi votată o astfel de operațiune în Consiliul ASF. Autoritatea a mai respins, de altfel, prospectul de ofertă în vederea majorării de 10.000 de ori a valorii nominale a acțiunilor Confecții Vaslui (COVB), societate listată la Sibex. Motivația este legată de tratamentul aplicat investitorilor care tranzacționează între cele 2 date de înregistrare ale operațiunii. Extrapolată la cazul SIF Moldova, decizia implică faptul că o consolidare a valorii nominale a titlurilor societății nu poate fi făcută decât prin suspendarea de la tranzacționare, pe un termen mai lung, a respectivelor acțiuni.

Asociația Investitorilor are înregistrate 2 litigii pe fond contra operațiunii de consolidare a valorii nominale a acțiunilor SIF Moldova la Tribunalul Bacău.

viewscnt
Afla mai multe despre
mircea ursache
bvb
bursa
asf
sif moldova
confectii vaslui
aipc
laviniu beze