Corecție la BVB pe volume modeste. Decolare ratată pentru acțiunile Banca Transilvania

Corecție la BVB pe volume modeste. Decolare ratată pentru acțiunile Banca Transilvania
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 nov 2019

Într-o zi dominată de raportări financiare ale companiilor listate, bursa a avut o mișcare de retragere după atingerea maximelor post-criză. Peste jumătate din activitatea de tranzacționare s-a realizat pe titlurile Băncii Transilvania, care au avut intraday o tentativă de lansare pe noi valori record în contextul în care instituția de credit a raportat un profit net majorat cu 26%.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Bursa românească s-a întors pe repere de tranzacționare de la închiderea sesiunii de marți. Într-un comportament deja repetitiv în acest trend din 2019, și ultimul nou maxim post-criză a fost amendat de o sesiune corectivă. Nimic grav, cotațiile s-au retras ușor mai degrabă pe fondul unei pauze a cumpărătorilor care este trădată de rulajul de numai 22,85 milioane lei (4,79 milioane euro), aflat la jumătatea celui de anul trecut care a adus pieței locale statutul de emergentă sub criteriile agenției de evaluare financiară FTSE Russell.

Și pe bursele de la New York a fost o sesiune de repaos, după ce auderea în Congresul SUA a lui Jerome Powell, președintele Rezervei Federale Americane a aruncat indicii americani pe noi maxime istorice. În Europa, a fost, de asemenea, o mișcare de corecție: -0,29% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,80% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,10% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,38% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,42% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,00% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,51% pentru indicele PX de la Praga.

Profitul net la 9 luni al AAGES scade cu un sfert, la un nivel cu puțin peste 2 milioane lei CITEȘTE ȘI Profitul net la 9 luni al AAGES scade cu un sfert, la un nivel cu puțin peste 2 milioane lei

La București, impulsul corectiv a fost de amplitudinea pieței germane. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,37%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,38%, până la nivelul de 9.692,17 puncte. Sub aspect tehnic, trendul rămâne robust, media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) funcționând ca suport mobil la fiecare retragere existentă de la începutul verii, așa cum se vede pe graficul atașat.

Corecție la BVB pe volume modeste. Decolare ratată pentru acțiunile Banca Transilvania

Într-o zi în care raportări financiare la 9 luni ale companiilor listate au determinat închideri divergente în funcție de performanța emitenților, totuși, cele mai tranzacționate 5 acțiuni au consemnat declin. Pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), deprecierea a fost de 0,20%, până la prețul de 2,4500 lei/acțiune, în condițiile în care transferurile de 12,01 milioane lei au reprezentat peste jumătate din activitatea de la BVB. La debutul sesiunii, cotația a atins un maxim intraday de 2,4650 lei/acțiune, piața marcând astfel rezultatul bun al instituției de credit în primele 3 trimestre, în care a obținut un profit net de 1,57 milarde lei, în creștere cu 26% față de perioada similară a anului trecut. Pe parcursul orarului de tranzacționare au ma fost tentative pentru a catapulta titlurile băncii pe noi valori record în istoria de 23 de ani pe bursa a acestui emitent, dar de fiecare data cotația a suferit respingeri, așa cum se vede pe graficul intraday atașat.

Corecție la BVB pe volume modeste. Decolare ratată pentru acțiunile Banca Transilvania

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 1,63%, până la prețul de 14,44 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 669.000 de lei.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 0,42%, până la prețul de 1,1800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,35 milioane lei. Prin contrast, ziua a fost bună pentru celelalte acțiuni ale fondurilor închise de investiții, cele ale SIF, într-un context în care investitorii se gândesc la o perspectivă a îndepărtării pragurilor de deținere de 5% după un vot favorabil așteptat în Camera Deputaților după alegerile prezidențiale, cameră decizională, unde Comisia de Buget-Finanțe a dat aviz favorabil legi fondurilor de investiții alternative. Aceasta a influențat și indicele financiar BET-FI, care a supraperformat pieței, cu un declin de numai 0,05%, până la nivelul de 42.929,21 de puncte.

Ca un F-16 care pierde altitudine, compania care asigură mentenanță pentru flota de avioane a Armatei Române raportează un profit net la 9 luni, în scădere cu aproape 30% CITEȘTE ȘI Ca un F-16 care pierde altitudine, compania care asigură mentenanță pentru flota de avioane a Armatei Române raportează un profit net la 9 luni, în scădere cu aproape 30%

Celăllat indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor companiilor din sectorul energetic și de utilități, a suferit un recul de 0,26%. Cel mai lichid emitent de astăzi din structura sa, cu tranzacții însumând 1,72 milioane lei, Nucleareelectrica (SNN), a pierdut 0,14% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 14,16 lei/acțiune într-o zi în care compania care operează centrala nuclear-electrică de la Cernavodă a anunțat piața că a înregistrat un profit net de aproape 416 milioane lei în primele 9 luni ale anului, cu circa 30% mai mare comparativ cu perioada similară din 2018.

La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au alunecat cu 0,13% sub referință, până la prețul de 37,45 lei/acțiune, pe transferuri de 1,14 milioane lei. Compania și-a majorat profitul net la 9 luni cu 18,9% sau 188,5 milioane lei, ajungând la 1,185 miliarde lei, ca urmare a creșterii prețurilor de pe piața concurențială care a condus la obținerea unor venituri din vânzarea gazelor mai mari cu 12,92% decât cele din perioada similară a anului trecut.

Tot în funcție de raportările financiare o serie de acțiuni au avut închideri divergente. Astfel, aprecieri am consemnat pe acțiunile BRK Financial Group (+6,83%), Șantierul Naval Orșova (+3,03%), MedLife (+0,61%) și Conpet Ploiești (+0,25%). În stagnare au fost Digi Communications (DIGI), Turbomecanica (TBM) și THR Marea Neagră (EFO). În declin au închis titlurile Comelf (-4,50%), Prebet Aiud (-1,59%) și Transgaz (-0,68%).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
brk financial