Coronavirus readuce volumele la BVB

Coronavirus readuce volumele la BVB

Sursa foto: Olga Nikiforova / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 feb 2020

După o etapă caracterizată de lichiditate slabă, în care activitatea de tranzacționare a fost în multe sesiuni abia la jumătate față de anii trecuți, valul de vânzări de pe bursele lumii și perspectiva extinderii epidemiei de coronavirus în Europa, potențial și în România, au antrenat scăderi ale cotațiilor pe volume sporite. Rulajul pieței de acțiuni a depășit 90 de milioane lei, iar numai transferurile pe acțiunile Băncii Transilvania și Fondul Proprietatea s-au apropiat împreună de reperul de 10 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cumpără la dividend și stai. Oscilații mici într-o piață care are în fondurile de pensii aspiratoare de pachete de acțiuni, nicicând repuse în vânzare. Fonduri de investiții care cumpără cele câteva titluri vizibile pe principiul că numai atâta avem. Investitori individuali răzleți, mai degrabă neatenți la piață și neîncrezători în trendul de creștere care a adus indicii la noi maxime post-criză. Acesta este peisajul bursier românesc la început de an 2020 care a fost finalmente cutremurat.

A fost nevoie de un brânci dat din piețele financiare internaționale și de frica unei epidemii de gripă care să arunce Europa în recesiune. Perspectiva ajungerii coronavirus pe meleagurile mioritice a alimentat angoasa investitorilor și acesta este contextul în care am asistat la una din cele mai animate ședințe de tranzacționare din acest an.

Digi, profit net mai mult decât dublu în 2019 CITEȘTE ȘI Digi, profit net mai mult decât dublu în 2019

În contextul unor vânzări agresive pe piețele de acțiuni în sesiunea asiatică și al unui debut negativ și pe bursele europene, investitorii activi în piața locală au reacționat negativ încă de la prima oră, când am consemnat și minimele zilei. Este momentul în care, spre exemplu, acțiunile Băncii Transilvania (TLV) se tranzacționau cu peste 5% sub referință, anulând întreaga creștere de început de an.

Un ricoșeu a fost schițat, însă, ulterior - piața s-a tranzacționat lateral, la valori care consemnau pierderi de 2,50-3,00% față de ziua precedentă. Atingerea noilor niveluri de preț a adus și cumpărători, iar acesta este contextul în care volumele au fost unele din cele mai bune din an. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 90,07 milioane lei (18,75 milioane euro), dublu față de valoarea care a adus bursei românești promovarea la statutul de piață emergentă printr-o decizie din septembrie a agenției de evaluare financiară FTSE Russell.

Investițiile din anii 2017-2018 dau roade pentru TeraPlast. Profit aproape dublu în 2019 pentru producătorul de materiale de construcții CITEȘTE ȘI Investițiile din anii 2017-2018 dau roade pentru TeraPlast. Profit aproape dublu în 2019 pentru producătorul de materiale de construcții

Nici reputata entitate anglo-americană nu a adus pentru bursa românească o intensitate așa de mare. Este foarte rar ca o sesiune să aducă 13 emitenți cu tranzacții mai mari de 1 milion de lei, din care 5 titluri peste reperul de 5 milioane lei, cu 2 având fiecare transferuri depășind 20 milioane lei.

Nimic din această activitate pe piața deal. Nu a fost vremea înțelegerilor. Investitorii au aruncat cu pachetele în piață și au doborât cotațiile. Indicele compozit BET Plus a pierdut 2,44%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 2,46%, până la nivelul de 9.849,05 puncte, trecând sub mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci, de 21 de zile (EMA21) și de 55 de zile (EMA55), cum altfel decât... în viteză.

Coronavirus readuce volumele la BVB

Tonul vânzărilor a fost dat chiar pe acțiunea-fanion a pieței locale. Astfel, titlurile Băncii Transilvania au coborât cu 1,95%, până la prețul de 2,5150 lei/acțiune, pe tranzacții de 26,72 milioane lei, însă intraday a fost atins chiar și un minim de 2,4300 lei/acțiune, nivelul cel mai de jos al ultimelor 3 luni.

Coronavirus readuce volumele la BVB

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avut un declin 3,17%, până la prețul de 15,86 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 6,56 milioane lei. Ceva mai atenuată a fost corecția de 1,09% a titlurilor Fondul Proprietatea (FP) care au închis la prețul de 1,3550 lei/acțiune, pe transferuri de 21,48 milioane lei, în condițiile în care cotația este susținută de o ofertă publică de cumpărare care se derulează până pe 4 martie la prețul de 1,3900 lei/acțiune.

Vânzările au fost adus deprecieri chiar și mai mari pentru titlurile mai puțin lichide. Deprecieri de 4% și peste acest nivel am consemnat pe 15 simboluri de la cota pieței reglementate, într-o dinamică apropiată de cea a burselor mari. Indicele Dow Jones Average Industrial a avut un picaj de aproape 1.000 de puncte, iar tabloul bursier european a fost de un „roșu aprins”: -4,01% pentru indicele Euro Stoxx 50, -3,34% pentru indicele FTSE de la Londra, -3,94% pentru indicele CAC40 de la Paris, -4,01% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -4,20% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -3,06% pentru indicele BUX de la Budapesta și -2,81% pentru indicele PX de la Praga.

PREMIERĂ Pentru prima dată în ultimii ani, ASF suspendă o ofertă de la cota pieței reglementate a BVB. Supraveghetorul a dispus amendarea prospectului operațiunii la Ves Sighișoara. Reclamații-șoc de la un investitor CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Pentru prima dată în ultimii ani, ASF suspendă o ofertă de la cota pieței reglementate a BVB. Supraveghetorul a dispus amendarea prospectului operațiunii la Ves Sighișoara. Reclamații-șoc de la un investitor

Ziua a fost negativă și pentru prețul petrolului. Cotația țițeiului de tip Brent a scăzut cu aproape 5%, până în zona de 55-56 dolari/baril. Este o mișcare copiată și la BVB unde indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu un recul de 2,89%, tras în jos de corecția abruptă, de 4,01% a titlurilor OMV Petrom (SNP), care au închis la prețul de 0,4020 lei/acțiune o sesiune în care au adunat transferuri de 5,57 milioane lei.

La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au retras cu 2,01%, până la prețul de 34,15 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 6,90 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 3,65%, până la prețul de 15,30 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,47 milioane lei. De asemenea, titlurile Transgaz (TGN) au scăzut cu 3,38%, până la prețul de 314,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,,64 milioane lei.

Prin contrast, segmentul fondurilor închise de investiții a avut un declin în linie cu media pieței, de 2,43%, așa cum este surprins de indicele BET-FI care a închis la nivelul de 50.645,70 de puncte. Din structura sa, au adunat schimburi peste 1 milion de lei 4 dintre SIF-uri, cu excepția SIF Moldova (SIF2), deprecierile fiind într-o plajă largă, între -1,04% pentru titlurile SIF Muntenia (SIF4) și -5,49% pentru SIF Transilvania (SIF3).

Tranzacții peste media obișnuită a respectivilor emitenți am consemnat pe titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) care au scăzut cu 4,97%, până la prețul de 0,3250 lei/acțiune și cele ale producătorului de componente auto Compa Sibiu (CMP) care au pierdut 2,15%, până la prețul de 0,8200 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz