Cotațiile de la BVB o iau ușor în jos. Cădere abruptă, însă, la nivelul volumelor

Cotațiile de la BVB o iau ușor în jos. Cădere abruptă, însă, la nivelul volumelor

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 iul 2019

După atingerea maximelor post-criză săptămâna trecută, bursa românească este la a 3-a consecutivă de corecții. Ezitarea la cumpărare a investitorilor se vede la nivelul volumelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Când se pregăteau de vacanță, investitorii activi la Bursa de Valori București au fost surprinși de escaladarea unor noi vârfuri istorice a burselor americane, mișcare replicată și în piața locală prin atingerea unor maxime post-criză. Sesiunile de corecții de pe bursele lumii au avut impact și la BVB unde toate cele ședințele de până acum a acestei săptămâni sunt negative, iar volumele au tins să scadă, ajungând azi la un alarmant rulaj al pieței de acțiuni de numai 16,85 milioane lei (3,56 milioane euro).

Încurajator însă ar putea fi că teoria spune că, într-un trend ascendent, creșterile survin pe o activitate de tranzacționare sporită, așa cum s-a întâmplat și în prima parte a acestei veri, în timp ce mișcările de retragere sunt pe o lichiditate diminuată.

Morgan Stanley: Lira sterlină va ajunge la paritate cu dolarul în situația unui Brexit fără acord CITEȘTE ȘI Morgan Stanley: Lira sterlină va ajunge la paritate cu dolarul în situația unui Brexit fără acord

Este și o reacțe la piețele externe. Pe fondul unui debut negativ la New York Stock Exchange, bursele mature europene au avut închideri „pe roșu”: -0,54% indicele Euro Stoxx 50, -0,56% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,38% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,92% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt. Prin contrast, indicii regionali au înregistrat aprecieri: +0,64% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,71% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,14% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,59%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 9.038,20 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor lichide românești a intrat într-un „nor” format din mediile mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum) în proporții Fibonacci, care ambele au funcționat ca suport dinamic în actualul trend de creștere.

Cotațiile de la BVB o iau ușor în jos. Cădere abruptă, însă, la nivelul volumelor

Într-o sesiune mai degrabă sărăcăcioasă, cele mai bune volume s-au făcut pe titlurile tradițional preferate de investitorii instituționali nerezidenți, respectiv cele bancare și cele ale OMV Petrom (SNP), ultimele suferind o corecție de 0,36%, până la prețul de 0,4095 lei/acțiune, pe transferuri de 2,80 milioane lei într-o zi în care, după închiderea pieței românești, cotația internațională a țițeiului de tip Brent s-a prăbușit până ân zona de 61,50 dolari/baril, doar cu puțin peste minimul acestei jumătăți de an. Pe acest emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 820.000 de lei.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV), instituție de credit care a atins la acest mijloc de iulie o capitalizare record, s-au retras cu 1,19%, până la prețul de 2,5000 lei/acțiune, pe cel mai mare rulaj al zilei, de 3,86 milioane lei, însă intraday au coborât chiar și la nivelul de preț de 2,4800 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a pierdut 1,03%, până la prețul de 13,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,09 milioane lei.

Volume apropiate, echivalente cu 2,01 milioane lei, am consemnat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care s-au depreciat cu 1,35%, până la prețul de 32,80 lei/acțiune, trăgând în jos și indicele energetic BET-NG pentru un declin de 0,49%.

Celălalt indice sectorial, BET-FI, care măsoară evoluția fondurilor închise de investiții, a supraperformat pieței, cu o corecție de numai 0,29%, până la nivelul de 39.688,64 de puncte, în condițiile în care cel mai important titlu din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP) a urcat cu 0,93%, până la prețul de 1,0850 lei/acțiune, unul care este cu 10,33% sub prețul de 1,2100 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare derulată în prezent pentru emitenți pentru 150,00 milioane acțiuni, reprezentând 1,65% din capitalul social.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz