Culmea guvernanței corporative: 300.000 de euro pentru un cod de zece pagini

Culmea guvernanței corporative: 300.000 de euro pentru un cod de zece pagini
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 sep 2015

Bursa de Valori București și-a prezentat astăzi noul cod de guvernanță corporativă pentru alcătuirea căruia s-au achitat 300.000 de euro. "Avem un cod de guvernanță corporativă la un standard de guvenanță foarte, foarte înalt", spune președintele instituției, Lucian Anghel.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

30.000 de euro pentru fiecare pagină. Atât a plătit Bursa de Valori București - în proporție de 90% din finanțarea nerambursabilă a Bancii Europeane pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) - pentru noul său cod de guvernanță corporativă prezentat astăzi la deschiderea ședinței de tranzacționare. Cei 300.000 de euro pentru documentul de 12 pagini (care include și coperțile) reprezintă o cheltuială care chiar ar constitui o problemă pentru multe dintre companiile listate, admite directorul general al operatorului de piață, Ludwik Sobolewski, subliniind, însă, beneficiile pe termen lung ale implementării noului cadru mai suplu. "În cod nu este literatură; este esența esenței", spune el.

"300.000 de euro este enorm pentru a realiza 12 pagini", a comentat Petre Marian Miluț, președinte al Prefab SA (PREH), prezent la eveniment. El este, în plus, nedumerit cum de va fi posibil să se plieze noilor recomandări până la data de 4 ianuarie 2016, precizată de BVB, mai ales că există multe necunoscute. "Acest cod va avea multe întrebări. 12 pagini nu sunt de ajuns", a mai zis Miluț.

Emitenții, oricum au la dispoziție un răstimp mai extins - poate și de câțiva ani - pentru a se conforma cerințelor. Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București, chiar spune că nu ar fi o surpriză ca multe companii să nu îndeplinească criteriile încă de la început și explică și cotextul: "Avem un cod de guvernanță corporativă la un standard de guvenanță foarte, foarte înalt."

Sancțiunile ar urma să vină de la piață

Felul în care emitenții de la cota BVB introduc principiile de guvernanță corporativă va fi monitorizat de instituție, iar datele preluate și consolidate vor fi incluse în rapoarte anuale aflate la dispoziția investitorilor. Primul dintre acestea va apărea în 2017 și va avea ca obiect îndeplinirea criteriilor în cursul lui 2016. Companiile care nu sunt conforme în totalitate au obligația de a explica de ce nu pot răspunde respectivelor criterii. Bursa doar va expune către piață felul în care emitenții de pe platforma sa răspund standardelor de guvernanță corporativă, fără a avea, însă, intervenții administrative. Rămâne, așadar, la latitudinea investitorilor decizia de sancționa companiile prin a le vinde acțiunile, a nu le cumpăra sau a nu participa la exercițiile de piață derulate de acestea.

Au de ce să se teamă emitenții?

Impact Developer & Contractor (IMP) vrea să îndeplinească toate criteriile, însă, primul termen de trei luni este foarte restrâns, spune Constantinos Tassoulas, membru în Consiliul de Administrație al companiei. El se teme, ca și Miluț, ca unele companii să nu cadă într-un eșalon inferior din punct de vedere reputațional, doar pentru că au fost luate prin surprindere de introducerea noilor criterii începând cu 4 ianuarie 2016. Până la data respectivă, spre exemplu, Prefab SA nu poate găsi încă doi membri bine pregătiți pentru Consiliul de Adminstrație, astfel încât să îndeplinească cerința unui board din șase membri. În plus, aceștia ar trebui să fie acționari, să aibă responsabilitatea banilor investiți. "Noi nu facem aici stipendii", a mai spus Miluț.

"Ortodoxie excesivă în termeni de guvernanță corporativă".

Codul este compus din patru secțiuni: A. Responsabilități; B. Sistemul de gestiune a riscului și control intern; C. Justa recompensă și motivare; D. Adăugarea de valoare prin relațiile cu investitorii. Ultimul dintre puncte este cheie pentru nivelul de dezvoltare al pieței din România, a declarat Gian Piero Cigna, consilier senior pentru guvernanță corporativă la BERD, finanțatorul proiectului. El spune că documentul reprezintă un bun pe termen lung al pieței românești și ar trebui ca cele înscrise să fie transferate către piață și către emitenți. O parte importantă va trebui dedicată în viitor monitorizării, a mai subliniat oficialul instituției internaționale.

Dacă acest cod ar fi fost lansat de un mare operator bursier din lume, știrea ar fi fost preluată la nivel internațional, iar actul ar fi devenit sursă de inspirație pentru alte Burse și alți reglementatori, spune Sobolewski. El a mai punctat și ce caracterizează documentul prezentat astăzi: "ortodoxie excesivă în termeni de guvernanță corporativă".

VEZI AICI DOCUMENTUL Codului de Guvernanță Corporativă
 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvernanță corporativă
bvb
sobolewski
berd
bursă