Culmea neclintitirii la BVB: Indicele BET a deviat cu numai 0,0004% față de referință

Culmea neclintitirii la BVB: Indicele BET a deviat cu numai 0,0004% față de referință
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 nov 2016

Într-o zi caracterizată de volume mai mici de 10 milioane lei, indicii principali de la Bursa de Valori București au rămas pracic pe nivelurile de referință ale zilei precedente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Senzația că „nimic nu se întâmplă la BVB” existentă printre brokeri și investitori a avut o ilustrare perfectă în ședința de tranzacționare de astăzi, în care cotațiile au părut cu totul inerte. Primele 10 cele mai tranzacționate acțiuni au avut deviații mai mici de un procent față de referința zilei precedente (4 titluri chiar în staționare), ceea ce s-a mai văzut și în alte sesiuni de tranzacționare.

Ceea ce este nou - totul s-a aliniat pentru ca indicii principali să rămână la niveluri doar marginal diferite față de închiderea de ieri. Spre exemplu, indicele BET, al titlurilor blue-chip, a coborât cu 0,03 puncte, la 6.836,12 puncte, de la 6.836,15 puncte, deviația fiind de numai 0,0004%. Mișcarea a fost imperceptibilă și pentru indicele compozit BET Plus.

Fondul Proprietatea, vampirul de lichiditate care ține jos volumele de la BVB. Broker: Ne ia tot!. Ce spune managerul FP pentru Profit.ro CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea, vampirul de lichiditate care ține jos volumele de la BVB. Broker: Ne ia tot!. Ce spune managerul FP pentru Profit.ro

Este o reflectare aproape caricaturală a unei volatilități mici și pe bursele europene al căror indice sintetic Euro Stoxx 50 a pierdut 0,26%, conform Bloomberg. Fluctuațiile au fost încă și mai mici, de +0,09% pentru indicele DAX din Germania și de +0,17% pentru indicii FTSE100 de la Londra și CAC40 de la Paris.

La nivel regional, numai indicele PX de la Praga, cu o apreciere de 0,21% a păstrat tendința burselor mature, indicii WIG20 de la Varșovia și BUX de la Budapesta coborând cu 0,61% și, respectiv, 0,59%.

FTSE Russell: Doar lichiditatea mai desparte BVB de statutul de piață emergentă CITEȘTE ȘI FTSE Russell: Doar lichiditatea mai desparte BVB de statutul de piață emergentă

La București nici măcar tranzacțiile nu au atras atenția. Fără transferuri speciale în piața deal, rulajul pieței reglementate a fost de 9,95 milioane lei (2,20 milioane euro), chiar sub reperul de 3-4 milioane euro caracterizat ca fiind „fatidic” pentru bursa românească de către Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest, intervievat de Profit.ro.

Volumele nu numai că au fost scăzute, dar au fost și concentrate. 3 emitenți au reunit 73,18% din întreaga activitate de tranzacționare. Primul dintre aceștia, cu schimburi în valoare de 3,51 milioane lei, a fost Fondul Proprietatea (FP), ale cărui titluri au staționat pe nivelul de preț de 0,788 lei/acțiune, un minim al ultimelor 2 luni. SIF-urile au avut însă o zi „verde”, ceea ce a favorizat și urcarea indicelui financiar BET-FI până la reperul de 28.638,83 puncte.

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu tranzacții însumând 2,43 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au depreciat cu 0,21%, până la prețul de 2,3450 lei/acțiune. Acestea au fost urmate de titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au rămas pe referința sesiunii de tranzacționare anterioare de 24,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,34 milioane lei.

În rest, niciun alt emitent de la cota BVB nu a mai depășit o valoare a schimburilor de 1 milion de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
fondul proprietatea
banca transilvania
romgaz
marcel murgoci
estinvest