Date Profit.ro: Directorul Victor Bostan își reduce participația la Purcari cu 5%. Cumpărători sunt americanii de la Horizon Capital care abia ieșiseră din companie în octombrie

Date Profit.ro: Directorul Victor Bostan își reduce participația la Purcari cu 5%. Cumpărători sunt americanii de la Horizon Capital care abia ieșiseră din companie în octombrie

Sursa foto: Olga Dobrikova / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 ian 2020

Omul care conduce destinele producătorului basarabean de vinuri Purcari, Victor Bostan, și-a redus nivelul de deținere la 20%, vânzând pentru suma de 2,2 milioane lei (aproximativ 460.000 de euro) 5% din titluri. Cumpărătorul este un fond înregistrat în Cipru de americanii de la Horizon Capital, care acum aproape 4 luni își vindeau întreaga participație de peste 22% din titluri într-o ofertă publică accelerată, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Tranzacție majoră pe acțiunile Purcari Wineries (WINE)care indică o reducere a participației acționarului majoritar Victor Bostan. Firma Amboselt Universal Inc., vehiculul prin care omul de afaceri basarabean are investiția în companie, a scăzut la un nivel de deținere de 20,03% din titluri, după ce anterior controla 25,03% din din titluri. Aceasta îl indică pe Bostan ca fiind vânzătorul unui pachet de 1,00 milioane acțiuni, într-un transfer special pe piața deal, în sesiunea bursieră de luni, când tranzacția a fost efectuată la prețul de 22,00 lei/acțiune, care ridica valoarea schimbului la 2,2 milioane lei (aproximativ 460.000 de euro).

În ședința respectivă, valoarea cumulată a schimburilor de tip deal a fost de 28,88 milioane lei (6,04 milioane euro), alte 2 tranzacții cu câte 150.000 de acțiuni fiind efectuate la prețuri diferite. Cumpărătorul tuturor celor 1,30 milioane titluri, reprezentând 6,5% din capitalul social, este Dealbeta Investment Limited, care, conform datelor analizate de Profit.ro, este o entitate înregistrată în anul 2017 în Cipru chiar de către americanii de la Horizon Capital, care în luna octombrie a anului trecut, înstrăinaseră întreaga participație de 4,54 milioane acțiuni Purcari, echivalent al 22,69% din totalul titlurilor, în cadrul unei oferte accelerate în valoare de 90,80 milioane lei (19,02 milioane euro).

CONFIRMARE RCS&RDS lansează o operațiune majoră - ofertă pentru obligațiuni de 800 milioane euro, pentru refinanțarea datoriei CITEȘTE ȘI CONFIRMARE RCS&RDS lansează o operațiune majoră - ofertă pentru obligațiuni de 800 milioane euro, pentru refinanțarea datoriei

În detaliile unei tranzacții pe piața medicală din Ucraina, unde cei de la Horizon Capital îșii au expertiza, Dealbeta Investment Limited apare ca entitate deținută de fondul Emerging Europe Growth Fund III (EEGF III), înfrățit cu fondul Emerging Europe Growth Fund II (EEGF II), de asemenea din Cipru, care controla Lorimer Ventures, vehiculul prin care americanii își aveau investiția în Purcari.

Prin vânzarea din octombrie, ce părea lichidarea unei investiții ajunse la maturitate, și-au făcut intrarea în acționariatul Purcari, cu dețineri de câte 5-6%, cehii de la Conseq, suedezii de la East Capital și scoțienii de la Standard Life Aberdeen PLC, ultimii tranzacționând activ titlurile companiei în ultimele luni.

PREMIERĂ SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia cheamă acționarii să voteze eliminarea pragurilor de deținere. O veste așteptată de peste un deceniu CITEȘTE ȘI PREMIERĂ SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia cheamă acționarii să voteze eliminarea pragurilor de deținere. O veste așteptată de peste un deceniu

Producătorul basarabean de vinuri Purcari a realizat în primele 3 trimestre ale anului trecut câștiguri pretaxare EBITDA de 46,23 milioane lei, în creștere cu 19,86 milioane lei, față de cele de 38,57 milioane lei din perioada similară a anulu trecut. Vânzările pe marca premium Purcari au sporit cu 32%, iar veniturile s-au majorat cu 22,25%, la 138,56 milioane lei, de la 113,34 milioane lei. În condițiile unei marje brute de 50%, profitul net a crescut cu 14,70%, la 29,41 milioane lei, de la 25,64 milioane lei.

Compania este listată la cota Bursei de Valori București din februarie 2018, iar la prețul la care s-a realizat tranzacția-vedetă prin care Bostan a vândut 5% din titluri, de 22,00 lei/acțiune, are o capitalizare de piață de 440,00 milioane lei (92,05 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
purcari
bvb
bursa
standard life aberdeen
conseq
horizon capital