Debut pozitiv de săptămână la BVB, cu un elan susținut de acțiunile bancare

Debut pozitiv de săptămână la BVB, cu un elan susținut de acțiunile bancare

Sursa foto: dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 nov 2017

Indicii principali de la Bursa de Valori au câștigat jumătate de procent, într-o zi în care acțiunile bancare au depășit jumătate din rulajul pieței de acțiuni.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Piața românească de capital a schițat o nouă mișcare de revenire, sesiunea de azi fiind una „verde” în contextul unui tablou în general favorabil pe bursele europene, unde majoritatea indicilor au închis peste referință: +0,39% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,12% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,40% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,50% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,9% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,20% pentru BUX de la Budapesta și -0,11% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,58%, iar indicele reprezentativ BET a crescut avansat cu 0,54%, până la nivelul de 7.813,85 puncte. Ricoșeul tehnic se apropie din nou de o confluență de rezistențe dată de pragul de referință de 7.860 de puncte, linia de trend descendent conturată începând cu luna august și media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21).

Debut pozitiv de săptămână la BVB, cu un elan susținut de acțiunile bancare

Cu puțin peste jumătate din rulajul de 24,59 milioane lei (5,29 milioane euro) al pieței de acțiuni – într-o zi fără tranzacții speciale în piața deal – s-a realizat pe primele 2 acțiuni bancare de la cota BV. Astfel, pe titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) schimburile s-au ridicat la 7,79 milioane lei, cotația urcând cu 1,70%, până la prețul de 13,18 lei/acțiune. Prețul închiderii de astăzi este cu 10,94% deasupra ultimei valori de tranzacționare de anul trecut de 11,88 lei/acțiune și cu 7,31% sub ultimul maxim relativ de 14,22 lei/acțiune consemnat în prima parte a lunii august.

Pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu transferuri însumând 4,52 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au crescut cu 1,87%, până la prețul de 2,1750 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea de piață a instituției de credit la 9,44 miliarde lei (2,03 miliarde euro). Banca Transilvania a lansat săptămâna trecută un program de răscumpărare a titlurilor proprii, iar în primele 4 zile ale acestuia, conform unei notificări de astăzi către Bursă a achiziționat deja un număr de 2,92 milioane acțiuni, pentru care a plătit 6,28 milioane lei.

Vrancart Adjud, controlat de SIF Banat Crișana, afaceri în creștere cu 9% CITEȘTE ȘI Vrancart Adjud, controlat de SIF Banat Crișana, afaceri în creștere cu 9%

Susținere la cumpărare din partea unui program de buy-back au și titlurile Fondului Proprietatea (FP). Asztăzi emitentul a anunțat că săptămâna trecută a achiziționat la BVB 2,30 milioane acțiuni proprii, contra sumei de 1,94 milioane lei. În același timp, pe piața specializată a fondurilor de la Londra, unde Fondul este listat secundar, în cadrul programului au fost cumpărate 42.000 de certificate de depozit (GDR), având activ suport 2,10 milioane acțiuni FP, și pentru care emitentul a achitat 452.000 de dolari. Astăzi, cotația FP a coborât cu 0,24%, până la prețul de 0,8380 lei/acțiune, pe transferuri de 4,17 milioane lei, în linie și cu evoluția celorlalte fonduri închise de pe piață, evoluții ce au determinat declinul cu 0,47% al indicelui financiar BET-FI, până la nivelul de 37.866,90 de puncte.

Mircea Lucescu nu pierde numai la fotbal cu Albania. Pierde și cu Romradiatoare CITEȘTE ȘI Mircea Lucescu nu pierde numai la fotbal cu Albania. Pierde și cu Romradiatoare

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a avansat cu 0,15%. Cel mai lichid titlu din structura sa, cel al Romgaz Mediaș (SNG), a crescut cu 0,47%, până la prețul de 32,05 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,83 milioane lei, păstrând un elan după rezultatele finanicare la 9 luni unde a raportat o cifră de afaceri de 3,24 miliarde lei, cu 35% mai mare decât cea din perioada similară a anului precedent și un profit aproape dublu, de 1,38 miliarde lei.

Pe același segment energetic, titlurile Electrica (EL) au coborât cu 1,64%, până la un nou minim al ultimelor 21 de luni, de 12,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,35 milioane lei. În primele 3 trimestre ale acestui an, compania a anunțat prăbușirea cu aproape 80% a profitului net, la 95,32 milioane lei, în primul rând ca urmare a unui șoc resimțit la începutul anului, când compania a importat problemele fiannciare ale unor traderi de energie cu care era în relații comerciale.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
romgaz
electrica
fondul proprietatea