Debut slab de săptămână la Bursa de Valori București

Debut slab de săptămână la Bursa de Valori București
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 oct 2016

Prima zi de tranzacționare a acestei săptămâni abia a adunat transferuri mai mici de 15 milioane de lei, oscilațiile fiind minore la nivelul indicilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Săptămâna a debutat favorabil pentru activele de risc la nivel european, cu aprecieri de aproximativ jumătate de procent pentru principalii indici. Astfel, indicele Euro Stoxx 50, al celor mai lichide titluri europene, a urcat cu 0,53%, în timp ce indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt s-au apreciat cu 0,36% și, respectiv, cu 0,47%.

Indicele FTSE100 de la Londra a avut o evoluție divergentă, +0,49%, în timp ce, la nivel regional, amplitudinea creșterilor este mai ridicată, cu +1,74% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,82% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,76% pentru indicele PX de la Praga.

La București, piața a avut o notă distinctă, cu un declin de 0,12% pentru indicele reprezentativ BET, până la nivelul de 6.853,65 puncte și o alunecare cu 0,15% sub referință pentru indicele compozit BET Plus. Oscilațiile modeste sunt o consecință a volumelor slabe. Rulajul din piața regular a fost de numai 14,89 milioane lei (3,30 milioane euro), chiar mai scăzut decât cel de 15,51 milioane lei (3,44 milioane euro) de vineri.

Un nou guvern PSD ar urma să oprească listările la bursă ale companiilor de stat CITEȘTE ȘI Un nou guvern PSD ar urma să oprească listările la bursă ale companiilor de stat

Este o pierdere de suflu a activității de tranzacționare intensificate de intrarea în piață a pachetelor de acțiuni OMV Petrom (SNP) vândute de Fondul Proprietatea (FP) în oferta prin care a înstrăinat 6,42% din titlurile companiei petroliere. Joi, transferurile pe segmentul acțiuni se cifraseră la 78,74 milioane lei (17,48 milioane euro).

FP, 50% din rulajul pieței

Într-o zi fără tranzacții speciale pe piața deal, aproape jumătate din rulajul din piața reglementată, respectiv 7,05 milioane lei, a fost acaparat de schimburile pe titlurile Fondului Proprietatea, care s-au corectat cu 0,12%, până la prețul de 0,8050 lei/acțiune. FP a anunțat astăzi, la închiderea sesiunii de tranzacționare de la BVB, că a achiziționat săptămâna trecută, în cadrul programului de răscumpărări, un număr de 4,82 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit 3,87 milioane lei.

Ziua a fost de un “roșu” încă și mai intens pentru SIF-uri, indicele financiar BET-FI a avut cel mai important recul, de 0,31%, până la valoarea de 28.812,85 puncte.

Volumele pe OMV Petrom, în declin. Titlurile Romgaz redobândesc treptat reputația de cele mai lichide acțiuni ale sectorului energetic

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a coborât cu numai 0,06%. Cel mai lichid emitent in structura sa, Romgaz Mediaș (SNG), a staționat la aceeași capitalizare bursieră de 9,02 miliarde lei (2 miliarde euro), echivalentă pentru un preț de închidere de 23,40 lei/acțiune. Intraday, cotația a atins și un maxim de 23,55 lei/acțiune.

Titlurile OMV Petrom abia au adunat astăzi transferuri de aproximativ 825.000 de lei, prețul coborând cu 0,43%, la 0,2315 lei/acțiune. Este a 2-a ședință roșie consecutivă pe acest emitent, însă cotația încă este cu 10,24% peste nivelul de 0,2100 lei/acțiune la care au achziționat investitorii instituționali titlurile puse în vânzare în ofertă publică de FP și care încă oferă un randament de 16,04% micilor investitori care au realizat plasamentele în primele 4 zile lucrătoare ale intervalului de subscriere.

În rest, o valoare a schimburilor de peste 1 milion de lei au mai avut doar titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au suferit o corecție de 0,63%, până la prețul de 2,3600 lei/acțiune, care este deja cu 3,08% sub maximul ex-dividend de 2,4350 lei/acțiune, consemnat atât în ședința de tranzacționare din 23 septembrie, cât și în cea din 5 octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
banca transivania
bvb
bursa