Debut ușor „verde” de săptămână la BVB, pe fondul unui rulaj modest

Debut ușor „verde” de săptămână la BVB, pe fondul unui rulaj modest

Sursa foto: Ozmosis / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 aug 2017

Indicii principali de la Bursa de Valori București au au urcat cu puțin peste referință, în contextul unor transferuri mai mici de 5 milioane euro în piața de acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

După ce săptămâna trecută la Bursa de Valori București am consemnat evoluții neconcludente – și pe fondul unui climat de aversiune la risc în piețele financiare internaționale – debutul de azi a fost unul pozitiv. Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,18%, până la nivelul de 8.317,95 puncte, iar indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,14%.

Este o robustețe a pieței locale la acest început de august, încercat pe piețele externe. Și astăzi, bursele mature europene au înregistrat recul pe linie: -0,71 pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,12% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,61% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,89% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, tendința a fost mai degrabă favorabilă: +0,74% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,35%, în timp ce indicii BUX de la Budapesta și -0,10% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Compania germană Systec, cumpără 7% din acțiunile AAGES Târgu Mureș CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Compania germană Systec, cumpără 7% din acțiunile AAGES Târgu Mureș

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu transferuri însumând 6,19 milioane lei, s-au aflat titlurile Transelectrica (TEL), care au staționat pe nivelul de preț de vineri, de 28,00 lei/acțiune. Al 2-lea rulaj al zilei, de 5,97 milioane lei, l-am consemnat tot pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG s-a apreciat 0,03%, respectiv pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au crescut cu 0,16%, până la un nou maxim ex-dividend de 30,60 lei/acțiune. Intraday a fost atins chiar și reperul de 30,90 lei/acțiune.

Transelectrica, profit cu aproape o treime mai mic, de 98 milioane lei, în semestrul care a avut 2 vârfuri de prețuri pe piața energiei electrice CITEȘTE ȘI Transelectrica, profit cu aproape o treime mai mic, de 98 milioane lei, în semestrul care a avut 2 vârfuri de prețuri pe piața energiei electrice

Titlurile Băncii Transilvania s-au corectat pe volume echivalente cu 2,07 milioane lei, cu 0,20%, până la prețul de 2,4400 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,59 miliarde lei (2,31 miliarde euro).

Pe segmentul financiar, al cărui indice BET-FI s-a apreciat cu 0,22%, până la nivelul de 34.955,01 puncte, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,16%, până la prețul de 0,8700 lei/acțiune, pe transferuri de 1,88 milioane lei. Fondul a anunțat astăzi că săptămâna trecută că a achiziționat săptămâna trecută de la BVB, în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari, un număr de 1,15 milioane titluri proprii, pentru care a plătit 1 milion de lei. Mai consistente au fost cumpărările din piața de la Londra, unde titlurile sunt listate secundar. FP a achiziționat 60.000 de certificate de depozit (GDR), echivalentul a 3 milioane acțiuni, suma plătită fiind de 664.000 de dolari.

O nouă sancțiune de la ASF pentru directorul Mihai Fercală de la SIF Transilvania

Pe același segment al fondurilor închise, cel mai lichid dintre SIF-uri, a fost SIF Transilvania (SIF3), cu transferuri de aproximativ 841.000 de lei, prețul de închidere fiind de 0,2595 lei/acțiune, egal cu referința de vineri. Emitentul a anunțat astăzi că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat sancțiuni în urma controlului inopinat efectatuat de instituție la societate în februarie, inclusiv o amendă aplicată directorului Mihai Fercală în valoare de 11.000 de lei. Acesta ar fi participat la ședințe ale directoratului și la două întruniri a Consiliul de la Supraveghere într-o perioadă în care nu avea avizul ASF pentru a ocupa funcțiile de conducere în care fusese investit la SIF Transilvania.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
bursa
bvb
romgaz
banca transilvania
fondul proprietatea
sif transilvania