Declin abrupt pe bursele europene

Declin abrupt pe bursele europene
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 18 iun 2021

Bursele europene au închis în declin abrupt ședința de vineri, toate sectoarele majore încheind ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii în teritoriu "roșu".

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele paneuropean Stoxx 600 a pierdut 1,64%.

Dax (Frankfurt) a scăzut cu 1,78%, CAC 40 (Paris) a pierdut 1,46%, iar FTSE 100 (Londra) a coborât cu 1,9%.

ULTIMA ORĂ Romgaz are 4 luni de exclusivitate pentru negocierea preluării ExxonMobil România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Romgaz are 4 luni de exclusivitate pentru negocierea preluării ExxonMobil România

Acțiunile companiilor din domeniul petrolului și gazelor au avut printre cele mai puternice scăderi, indicele sectorial coborând cu circa 3%. Un declin similar a fost înregistrat și în sectorul bancar.

Printre factorii care au alimentat pesimismul se numără o înfrângere parțială a UE în lupta cu producătorul farmaceutic AstraZeneca. UE spera ca instanța să oblige compania farmaceutică AstraZeneca să livreze de urgență milioane de doze suplimentare de vaccin împotriva Covid-19 către blocul comunitar.

Instanța a ordonat însă companiei să livreze de urgență doar 50 de milioane de doze de vaccin către UE, până în 27 septembrie 2021.

Îngrijorările investitorilor sunt legate și de temerile privind inflația și retragerea stimulilor monetari. Miercuri, Rezerva Federală (Fed) a SUA a indicat că și-ar putea înăspri politica monetară mai devreme decât estima inițial și a revizuit în urcare prognoza privind inflația.

viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx 600
burse
dax
cac 40
ftse 100
declin
fed
astrazeneca