Declinul s-a reluat la BVB. Acțiunile pe care sunt activi nerezidenții au dat tonul vânzărilor

Declinul s-a reluat la BVB. Acțiunile pe care sunt activi nerezidenții au dat tonul vânzărilor

Sursa: Smshoot / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 mai 2018

Indicii principali ai bursei românești au pierdut aproape un procent într-o nouă zi în care au planat zvonuri cu privire la o rezoluție privind fondurile de pensii de la Pilonul II. Cea mai mare parte a acțiunilor au fost ocolite și numai pe 4 titluri tranzacțiile au depășit reperul de 1 milion de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Raliul din minimele locale din sesiunea de marți nu s-a prelungit și astăzi, în măsura în care nu a fost capabil să atragă mai mulți investitori. Cumprătorii au întârziat să apară, fapt reflectat de rulajul de numai 23,16 milioane lei (5,00 milioane euro) al pieței de acțiuni, iar cotațiile și-au reluat declinul.

Sesiunea de un „roșu” aprins la nivel european a favorizat declin. Indicii continentali și regionali au suferit deprecieri pe linie: -1,27% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,13% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,32% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,47% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,75% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -2,59% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,34% pentru indicele PX de la Praga.

Ce fel de vremuri anunță „ciorile negre” pentru bursa românească CITEȘTE ȘI Ce fel de vremuri anunță „ciorile negre” pentru bursa românească

La București, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,97%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,99%, până la nivelul de 8.345,65 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele a reacționat negativ la testarea mediei mobile exponențiale de 5 zile (EMA5) într-o tendință descendentă destul de pronunțată. Cotația se regăsește în zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, acesta din urmă fiind pe muchie să întoarcă într-un sens negativ.

Declinul s-a reluat la BVB. Acțiunile pe care sunt activi nerezidenții au dat tonul vânzărilor

Piața este trasă în jos de cele mai lichide acțiuni. Astăzi, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 1,24%, până la prețul de 2,3800 lei/acțiune pe transferuri de 12,85 milioane lei, peste jumătate din activitatea de tranzacționare a zilei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a suferit un recul de 2,40%, până la prețul de 13,04 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,10 milioane lei.

Cum cele 2 acțiuni dețin împreună ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România, aceasta sugerează că sunt investitorii instituționali nerezidenți care au luat expunere pe piața locală cei care sunt la vânzare. Un alt titlu tradițional preponderent preferat de străini, cel al OMV Petrom (SNP), a coborât cu 0,34%, până la prețul de 0,3405 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 1,68 milioane lei.

Pilonul II, mai aproape de un nou concept. Investitorii nu știu ce va însemna aceasta pentru bursă

Pe de altă parte, contrapartea locală lipsește. Fondurile de pensii nu mai realizează achiziții în această perioadă pentru că nu știu pe ce contribuții vor conta, iar investitorii de retail nu vor să prindă „cuțitul în cădere” și așteaptă direcția de la investitorii mari.

Sentimentul acestora este alimentat negativ de informațiile contradictorii cu privire la soarta Pilonului II, al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii, ceea ce președintele Klaus Iohannis denunța drept o „harababură”.

În această secvență, președintele Senatului și șeful celui de-al 2-lea partid al coaliției de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat după o întâlnire pe care a avut-o astăzi la guvern împreună cu prmierul Viorica Dăncilă și liderul majorității parlamentare, Liviu Dragnea, că nu a fost luată în discuție o variantă care să însemne încetarea activității entităților de pe acest segment, care au realizat plasamente în acțiuni în valoare de de 8,55 miliarde lei (1,85 miliarde euro) în acțiuni, potrivit datelor centralizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Nu se desființează Pilonul II. Nu poate fi vorba de așa ceva”, a declarat Tăriceanu. „Nu poate fi vorba de așa ceva.” Totuși, el a completat că statul nu poate să nu fie interesat de ce se întâmplă cu banii de la Pilonul II, de randamentele fondurilor de pensi și de unde se duc resursele care le sunt încredințate acestora.

Un „nou concept”

Într-o intervenție după închiderea pieței, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că o rezoluție privind Pilonul II este în pregătire într-un termen de o lună de zile și a vorbit despre integrarea acestora într-un „nou concept”.

Incertitudinile față de ceea ce va însemna noua alcătuire după care vor funcționa aceste entități gonbește investitorii din piață. Titlurile Romgaz Mediaș (SNG), pe care s-au plasat pe locul 4 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 1,46 milioane lei, sunt ultimele care au depășit reperul de 1 milion de lei. Titlurile producătorului de gaze naturale s-au depreciat cu 1,39%, până la prețul de 35,50 lei/acțiune.

Tot de la capitolul energetic și de utilități, titlurile Electrica (EL) au scăzut cu 1,90%, până la prețul de 10,30 lei/acțiune și se află în zona minimelor de la listarea acestui emitent în anul 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bvb
bursa
romgaz
omv petrom
electrica
eugen teodorovici