Deprecieri modeste la BVB, cu o zi înaintea deciziei de politică monetară pentru dolar

Deprecieri modeste la BVB, cu o zi înaintea deciziei de politică monetară pentru dolar
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 mar 2016

Astăzi indicii bursieri de la București au suferit scăderi de până la 0,50%, o dinamică asemănătoare cu cea a piețelor europene, cu o zi înaintea deciziei privind dobânda-cheie a băncii centrale a SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Acțiunile de pe bursele mature s-au regăsit astăzi în cea mai mare parte a zilei cu 0,50-0,60% sub nivelurile de referință. Atât indicii de la Londra, Paris și Frankfurt, cât și primele două ore de tranzacționare de la New York Stock Exchange nu s-au putut desprinde de acest reper.

Bursa de Valori București a urmat o traiectorie similară observă Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction. Indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, a coborât cu 0,32%, până la nivelul de 6.627,85 puncte, iar indicele BET Plus a pierdut 0,30%. "A fost o ședință fără repere importante. Ușoară scădere pe indici și lichiditate mică", a declarat pentru Profit.ro Brendea. Acalmia este pusă de el pe seama așteptării investitorilor cu o zi înaintea deciziei privind dobânda de finanțare pe termen scurt a băncilor a Rezervei Federale Americane.

Marius Bostan vede bursa românească dezvoltându-se prin atragerea companiilor de IT, a proiectelor din agricultură și a unui club sportiv CITEȘTE ȘI Marius Bostan vede bursa românească dezvoltându-se prin atragerea companiilor de IT, a proiectelor din agricultură și a unui club sportiv

Rulajul pieței de acțiuni a fost de 18,45 milioane lei (4,12 milioane euro), din care aproape un sfert a fost reprezentat de tranzacțiile speciale pe piața deal. Astfel, titluri Transelectrica (TEL) în valoare de 3,02 milioane lei au fost schimbate cu puțin peste reperul sesiunii respective, în timp ce 4,5 milioane acțiuni OMV petrom (SNP) s-au tranzacționat într-un deal de 1,12 milioane lei.

În piața reglementată, cele mai mari volume, echivalente cu 3,40 milioane lei, le-au avut titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au închis pe palierul de preț de 0,76 lei/acțiune al ședinței anterioare. Tot în staționare - pe palierul de 2,45 lei/acțiune - au fost și titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au adunat schimburi de 2,94 milioane lei.

Rapid București la bursă? ASF a primit o documentație în vederea listării clubului CITEȘTE ȘI Rapid București la bursă? ASF a primit o documentație în vederea listării clubului

Titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 0,48%, până la prețul de 12,44 lei/acțiune, în ziua anunțării distribuirii unui dividend brut de 0,86 lei/acțiune. Calculat în valoare netă și raportată la prețul de piață de astăzi, randamentul dividendului este de 6,57%.

Treptat, piața noastră se concentrează mai mult pe proximitatea dividendelor decât pe factorii de incertitudine din exterior, spune Brendea, adăugând că revenirea cotațiilor din ultimele săptămâni este un rezultat al acestei mutări de interes. Este normal. "Am căzut la începutul anului exclusiv pe motivații externe", spune brokerul de la Prime Transaction.

El mai remarcă astăzi volumele mai mari pe OMV Petrom (SNP), cu un rulaj de aproape 9 milioane acțiuni în piața reglementată, echivalentul a 2,22 milioane lei. Titlurile companiei petroliere au coborât cu 0,79%, pentru o închidere la prețul de 0,252 lei/acțiune, într-o nouă zi pentru cotația petrolului care se îndepărtează de nivelul de 40 de dolari pe baril peste care s-a tranzacționat la începutul săptămâmnii trecute.

Ludwik Sobolewski (BVB): Investitorii instituționali străini vor emitenți cu rulaje zilnice de cel puțin un milion de euro CITEȘTE ȘI Ludwik Sobolewski (BVB): Investitorii instituționali străini vor emitenți cu rulaje zilnice de cel puțin un milion de euro

Indicele BET-NG a avut declinul cu cea mai mică amplitudine, de 0,22%, la polul opus fiind indicele financiar BET-FI care a pierdut 0,53%, până la valoarea de 28.234,90 puncte. Acesta a fost tras în jos de deprecierea de 1,67% a titlurilor SIF Banat-Crișana (SIF1) în prima sesiunea de tranzacționare după anunțul convocatorului AGA în care optează pentru varianta răscumpărării a 30,85 milioane acțiuni în detrimentul distribuirii dividendelor.

Alin Brendea insistă că investitorii încă se gândesc la dividende și această păstrează suflu revenirii actuale a cotațiilor. "Sigur, dacă afară vor reveni scăderile, nu vom reuși să ne ferim de ele", conchide el.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
banca transilvania
prime transaction
alin brendea