Doar 10% din profitul net raportat de Transelectrica merge către acționari sub formă de dividende

Doar 10% din profitul net raportat de Transelectrica merge către acționari sub formă de dividende
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 mar 2023

Transportatorul național de electricitate Transelectrica acordă un dividend cu randament mai mic de 3%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Consiliul de Administrație al Transelectrica (TEL) a convocat pentru 27-28 aprilie Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, pe ordinea de zi figurând și repartizarea profitului net de 514,57 milioane lei obținut anul trecut.

Foarte puțin cash este de distribuit către acționari. Nu mai puțin de 331,22 milioane lei sunt alte repartizări prevăzute de lege, respectiv venituri realizate în anul 2022 din alocarea capacității de interconexiune, acestora adăugându-li-se suma de 71,85 milioane lei ca facilități fiscale pentru profitul reinvestit.

Arctic Stream semnează un contract echivalent cu aproximativ o zecime din veniturile de anul trecut CITEȘTE ȘI Arctic Stream semnează un contract echivalent cu aproximativ o zecime din veniturile de anul trecut

Astfrel, numai 52,04 milioane lei vor pleca spre acționari sub formă de dividende, reprezentând o rată de distribuție de doar 10,11%. Distribuția este în oglindă cu repartizarea de 90% din profit sub formă de dividende prevăzută de memorandumul guvernamental privind companiile cu capital de stat, care a prevăzut însă și excepții.

Din distribuția de numerar, 30,54 milioane lei ar urma să revină statului român în contul participației de 58,69% din acțiuni pe care o are prin Secretariatul General al Guvernului.

Dividendul brut cu dată a plății 27 iunie este de 0,7100 lei/acțiune. Calculat la nivel net și raportat la ultimul preț de închidere de la BVB de 25,20 lei/acțiune al titlurilor Transelectrica, acesta conferă acționarilor un randament de 2,59%.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
bvb
bursa
dividende