După ce a pierdut aproape 7% în această lună, bursa încearcă o stabilizare. Piața este dominată tot de vânzători, spune un broker

După ce a pierdut aproape 7% în această lună, bursa încearcă o stabilizare. Piața este dominată tot de vânzători, spune un broker

Sursa foto: Panya Chitmedha / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 iun 2017

Indicele BET a traversat o nouă sesiune de deprecieri, însă tatonează pentru un suport în zona de 8.100 de puncte. Cumpărătorii mari stau încă deoparte, iar motorul de creștere a dividendelor pare să se fi epuizat, afirmă Alin Brendea de la Prime Transaction.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Tendința de depreciere a acțiunilor românești a continuat în sesiunea de astăzi, cu un declin de 0,43% al indicelui compozit BET Plus și o închidere la nivelul de 8.168,37 puncte, cu 0,44% mai jos decât în ziua precedentă. Minimul zilei a fost de 8.160 de puncte, o zonă de unde a ricoșat în ședința de tranzacționare de ieri. „Am încercat o stabilizare”, a declarat pentru Profit.ro Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction.

El spune că piața tatonează o zonă de minime de unde să fie reluată creșterea, după tendința pronunțată de scădere pe termen scurt, care s-a suprapus crizei politice, în condițiile în care investitorii ar putea anticipa și o încheiere a acesteia. Totuși, cumpărătorii mari stau deoparte, avertizează brokerul. „În continuare, piața este dominată de vânzători”, adaugă acesta.

Miliardarul american Jim Rogers: vine cea mai mare criză economică. Vor fi țări în faliment, bănci, spitale și universități închise CITEȘTE ȘI Miliardarul american Jim Rogers: vine cea mai mare criză economică. Vor fi țări în faliment, bănci, spitale și universități închise

Afișajul pentru un „roșu” moderat a fost în ton cu piețele europene mature: -0,07% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,63% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,11% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,19% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, indicele PX de la Praga a făcut excepție cu o apreciere de 0,13%, în timp ce indicii WIG20 de la Varșovia și BUX de la Budapesta au coborât cu 0,74% și, respectiv, 0,53%.

Apropierea datelor de înregistrare antrenează volume pe emitenții care oferă dividende mari

Procesarea ofertei publice de răscumpărare în valoare de 25,00 milioane lei de la SIF Moldova (SIF2) aproape a dublat rulajul pieței de acțiuni la 52,71 milioane lei (11,57 milioane euro). Cel mai tranzacționat emitent a fost Banca Transilvania (TLV), cu schimburi însumând 4,66 milioane lei, ale cărei titluri s-au corectat cu 0,72%, până la nivelul de 2,7400 lei/acțiune. Îndeaproape au fost urmate cu transferuri în valoare de 4,58 milioane lei, de titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au depreciat cu 0,63%, până la prețul de 31,70 lei/acțiune.

„Se și marchează profituri”, spune Brendea de la Prime Transaction, adăugând că acțiunile purtătoare de dividend au fost și cele care au crescut mult în prima parte a anului. „Motorul de creștere a dividendelor pare a se fi încheiat pe termen scurt”, a mai afirmat brokerul. El amintește că acțiuni precum Transgaz (TGN) și Conpet Ploiești (COTE), astăzi cu tranzacții de 3,80 milioane lei și, respectiv, 2,33 milioane lei, se apropie de perioada ex-dividend. „Probabil, piața se va concentra pe ele; în continuare, volumele aici se vor realiza.”

Transgaz vrea să ia un credit de 50 milioane euro pe 15 ani pentru finanțarea lucrărilor la conducta internațională BRUA CITEȘTE ȘI Transgaz vrea să ia un credit de 50 milioane euro pe 15 ani pentru finanțarea lucrărilor la conducta internațională BRUA

În piața deal, cea mai mare tranzacție specială, în valoare de 1,24 milioane lei, a fost realizată pe titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care, pe segmentul regular, s-au corectat cu 0,42%, până la prețul de 14,18 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,76 milioane lei.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au suferit o depreciere comparabilă, de 0,35%, închizând la prețul de 0,8570 lei/acțiune o sesiune în care, pe acest emitent, schimburile s-au cifrat la 1,47 milioane lei. Indicele financiar BET-FI, în structura căruia Fondul este cel mai important emitent, a coborât cu 0,13%, până la valoarea de 33.101,19 puncte, supraperformând întregii piețe, inclusiv indicelui energetic BET-NG, cu un recul de 0,42%. Declinul acestuia a fost atenuat de staționarea la prețul de 0,3015 lei/acțiune a celei mai importante companii petroliere românești ale cărei titluri au adunat azi transferuri de 1,33 milioane lei.

Acțiunile Digi revin în zona prețului ofertei publice de 40,00 lei/acțiune

Pe tranzacții de 3,94 milioane lei, titlurile Digi Communications (DIGI) au sfidat tendința generală a pieței, urcând cu 3,37%, până la nivelul de 39,90 lei/acțiune, cu numai un pas de cotare sub prețul ofertei publice care a adus compania la cota bursei luna trecută.

„Este o revenire destul de importantă”, a comentat Brendea avansul de azi al capitalizării bursiere a companiei din sectorul telecom. El se așteaptă ca investitorii să încerce o stabilizare a pieței după declinul din ultimele 3 săptămâni, în linie cu tradiționala vară liniștită pentru piețele de capital.

Față de maximul post-criză de 8.769,41 puncte consemnat pe 31 mai, indicele BET a pierdut în această lună 6,85%.

viewscnt
Afla mai multe despre
alin brendea
prime transaction
bvb
bursa
conpet
transgaz
banca transilvania
brd
romgaz