EXCLUSIV Americanii interesați de controlul Oil Terminal își mențin oferta. Au, însă, răbdarea încercată. „După mai bine de 3 ani, Ministerul Energiei nu are încă un punct oficial de vedere și nici o explicație.”

EXCLUSIV Americanii interesați de controlul Oil Terminal își mențin oferta. Au, însă, răbdarea încercată. „După mai bine de 3 ani, Ministerul Energiei nu are încă un punct oficial de vedere și nici o explicație.”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 dec 2019

Oferta de până la 200 milioane dolari pentru investiții în terminalul petrolier al Portului Constanța venită din partea unui consorțiu american legat de numele fostului secretar al Energiei din Administrația George W. Bush este încă valabilă, așa cum intuiește și piața bursieră, unde investitorii au menținut o cotație ridicată timp de 5 luni. Amerocap a reluat demersurile pe lângă acționarul majoritar, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, pentru achiziția pachetului de control la Oil Terminal, însă un punct de vedere formulat recent în exclusivitate pentru Profit.ro al americanilor arată o nedumerire față de absența unor răspunsuri oficiale pentru oferta lor, dar și față de proiectele de dezvoltare “de mică anvergură” anunțate recent de emitent și o agenție de resort.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Fondurile de private equity Amerocap derulează proiecte de investiții în SUA, Marea Britanie, Columbia, Chile și Peru, în domenii precum energie, minerit și industria apărării, dar se împotmolesc la malul Mării Negre, unde de 3 ani și jumătate nu au înaintat în demersul inițiat pentru dobândirea controlului terminalului petrolier din Portul Constanța.

Profit.ro a obținut de la reprezentanții de la New York a fondului de investiții american, care se află în legătură cu Spencer Abraham, secretar al Departamentului de Energie al SUA la începutul deceniului trecut, o confirmare că oferta comunicată în piață și care a catalizat o creștere furibundă pe bursă a acțiunilor Oil Terminal (OIL) este valabilă, în acest sens fiind încă așteptat un răspuns oficial al acționarului majoritar, statul român.

CONFIRMARE Statul intră ca jucător pe Bursă. SAPE se pregătește să cumpere acțiuni de 2-3 milioane euro până la finalul anului și de 20 milioane euro în următorii 3 ani CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Statul intră ca jucător pe Bursă. SAPE se pregătește să cumpere acțiuni de 2-3 milioane euro până la finalul anului și de 20 milioane euro în următorii 3 ani

Amerocap are propunerea de a investi până la 200 milioane dolari în dezvoltarea Oil Terminal, în ceea ce numesc „o investiție americană majoră în Portul Constanța, care ar livra o valoare semnificativă economiei și Guvernului României”.

Nemulțumirea americanilor, care au făcut primele tatonări în vederea obținerii pachetului de control la operatorului terminalului petrolier din mai 2016, este aceea că a fost nevoie de mai mult de 3 ani pentru ca aceasta să ajungă în atenția tuturor acționarilor, și chiar după acest moment, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din august, în care și-au prezentat intențiile, acționarul majoritar, Ministerul Energiei, cu o deținere de 59,62% din titluri, nu a venit cu răspunsuri concludente. „După mai bine de 3 ani, Ministerul Energiei nu are încă un punct oficial de vedere și nici o explicație”, rezumă impasul demersului investitorii americani în comunicarea către piață prin intermediul Profit.ro.

Mesajul CEO-ului OMV Petrom: Suntem gata să investim în Neptun Deep odată ce Guvernul înlătură barierele CITEȘTE ȘI Mesajul CEO-ului OMV Petrom: Suntem gata să investim în Neptun Deep odată ce Guvernul înlătură barierele

Interesul pe bursă față de acțiunile Oil Terminal a fost reaprins de oferta americanilor, lucru care se vede mai degrabă la nivelul cotațiilor decât la cel al volumelor, care au fost excepționale doar la începutul lunii iulie, când au fost antrenate de convocatorul pentru AGEA în care reprezentantul Amerocap, Alexandru Roșu, a fost însoțit de 2 reprezentanți ai Ambasadei SUA. Explozia de preț din acel moment încă nu a fost amendată, semn că așteptările investitorilor încă sunt ridicate.

Cotația se află în momentul de față într-o etapă de consolidare, în interiorul unei formațiuni tehnice de „triunghi simetric”, dar semnificativ peste valorile de tranzacționare până la intrarea în scenă a americanilor, așa cum se vede pe graficul atașat.

EXCLUSIV Americanii interesați de controlul Oil Terminal își mențin oferta. Au, însă, răbdarea încercată. „După mai bine de 3 ani, Ministerul Energiei nu are încă un punct oficial de vedere și nici o explicație.”

 

Cei de la Amerocap par a fi conștienți de susținerea pe care o au dinspre piața bursieră, foarte dezamăgiți în ultimii ani de performanțele Oil Terminal și volatilitatea uneori de la un trimestru la altul a bilanțului. „Oferta noastră a fost validată de piața de capital din România. Acțiunile Oil Terminal Constanța au crescut cu peste 70% imediat după anunțul public cu privire la oferta noastră cu finanțare asigurată”, spune documentul remis de la New York de reprezentanții Amerocap, la solicitarea Profit.ro. „Ca atare, transparența, viabilitatea, forța și valoarea economică a propunerii noastre sunt demonstrate.”

Năstase, Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din România: Sunt unii care îți iau \ CITEȘTE ȘI Năstase, Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din România: Sunt unii care îți iau "taxă de șmecher" la graniță dacă vrei să imporți curent

La AGEA din august a fost prezentă doar o mână de investitori de portofoliu. Veniți de la București și Iași, aceștia erau mai degrabă descumpăniți de faptul că nu au aflat mai multe despre cum ar putea înainta proiectul. Unul dintre aceștia chiar era pus pe gânduri că reprezentanta Ministerului Energiei în AGA, ca acționar majoritar, nu a pus nici măcar o întrebare reprezentantului Amerocap. Profit.ro a consemat acest lucru, dar 5 luni de atunci acest lucru apare cu atât mai relevant cu cât vedem că aceste contacte între stat și americani s-au sistat, iar demersul a intrat în impas. Mai mult decât atât, episodul a fost reținut și de investitorii din SUA. „Reprezentantul Ministerului Energiei nu a formulat măcar o singură întrebare, nu a avut nici un comentariu”, spun cei de la Amerocap cu referire la respectiva AGA.

De atunci, conducerea Oil Terminal a venit în fața acționarilor cu prezultate financiare ameliorate. Compania a realizat în primele 9 luni ale acestui an venituri din prestări de servicii de 124,43 milioane lei, cu 20,86% mai mari decât cele de 102,95 milioane lei din perioada similară din 2018. Distribuția a fost echilibrată pe diversele produse procesate prin terminalul petrolier din Portul Constanța: 42,45 milioane lei – țiței, 45,26 milioane lei – motorină, 9,33 milioane lei – benzină, 11,19 milioane lei – produse chimice, 10,19 milioane lei – produse reziduale, 6,78 milioane lei – alte servicii. În același răstimp, amplitudinea creșterii a fost încă și mai mare, de 261,99%, pentru profitul net, la 8,00 milioane lei, de la 2,21 milioane lei în primele 3 trimestre ale anului trecut. La S1, câștigul net era de 4,61 milioane lei.

Faliment major în China. Un trader-gigant de mărfuri, cu capital de stat, nu își mai poate plăti creditorii CITEȘTE ȘI Faliment major în China. Un trader-gigant de mărfuri, cu capital de stat, nu își mai poate plăti creditorii

Investitorii americani vizează însă o utilizare mult mai eficientă a capacităților existente și a celor pe care intențonează să le construiască. În cazul unei aprobări din partea acționarilor pentru cedarea pachetului de control, americanii ar urma să realizeze investiția prin intermediul companiei din consorțiu care este specializată în operarea terminalelor petroliere portuare, respectiv Global Petro Storage Group (GPS Group), înregistrată în Singapore, cu active în portul Amsterdam și proiecte în Asia și Orientul Mijlociu. „Reamintim că oferta Amerocap este finanțată integral și vine din partea unui consorțiu cu know-how tehnic și comercial dovedite”, este mesajul de la New York către piață, transmis de Amerocap, prin intermediul Profit.ro.

Pe de altă parte, americanii sunt nedumeriți că, în vreme ce proiectul lor nu are răspuns oficial, compania și agenții ale statului se antrenează în terțe investiții. „Am constatat apariția unor anunțuri vagi despre unele proiecte de dezvoltare de mică anvergură ale Oil Terminal Constanța, cărora le lipsesc substanța, finanțarea, planificarea și valoarea livrată acționarilor Oil Terminal Constanța și României”, spune fondul de investiții din SUA.

Societatea a notificat, într-adevăr, în noiembrie piața că, în baza strategiei proprii de dezvoltare, a fost contractat un studiu de fezabilitate având drept obiect mărirea capacității de depozitare în secția platforma sud (situată în afara orașului Constanța) în scopul de a transfera către acesta capacitățile existente în momentul de față în secția platforma nord (situată în interiorul municipiului Constanța).

Anterior, Bogdan Stănescu, numit în august director general al Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), afirmase la Profit Energy.forum, organizat de Profit.ro, că entitatea pe care o conduce ar urma să fie partener al Oil Terminal într-un astfel de proiect de investiții. “Este vorba despre două depozite de produse petroliere, cu o capacitate de 50.000 de tone fiecare. Investiia este de 10 milioane de euro fiecare, noi o vom demara, Oil Terminal vine cu terenul. Suntem la faza pregătirii studiului de fezabilitate”, declara Stănescu.

Gigantul saudit Aramco a atras 25,6 miliarde de dolari prin cea mai mare listare din istorie CITEȘTE ȘI Gigantul saudit Aramco a atras 25,6 miliarde de dolari prin cea mai mare listare din istorie

Cu toate acestea, la AGEA din 29 octombrie, conducerea executivă a societății nu avea nicio comunicare în acest sens pe canale oficiale. "Nu există din partea Oil Terminal așa ceva. Am văzut și noi în presă”, declarase directorul de dezvoltare al companiei Marieta Elisabeta Stasi, răspunzând în AGA la o întrebare. „Probabil ca urmare a acelor oferte prezentate de acel consorțiu american se gândesc și alți posibili investitori să găsească un proiect acum cu Oil Terminal.”

În cazul în care ar fi fost ceva concret, întăreau reprezentanții executivi ai companiei, ar fi fost raport curent la bursă, pentru a fi informați toți investitorii și, oricum, o investiție de asemenea dimensiune ar trebui să fie supusă votului acționarilor. „Nu a fost nimic formalizat”, spunea Stasi. „Suntem deschiși la orice colaborare pentru că vrem să ne dezvoltăm, dar în acest moment nu avem nicio discuție, nicio formalizare.”

Între timp, comunicarea a fost făcută către bursă, la aproape 2 săptămâni de la respectiva adunare a acționarilor. Până atunci, perspectiva fusese de așteptare. „E un simplu titlu”, declara despre demersul SAPE și directorul general Sorin Ciutureanu care a condus ședința AGA, împuternicit prin mandat, în locul președintelui Consiliului de Adminstrație Cristian-Florin Gheorghe. „Nu am primit nimic oficial ca să putem întreba la rândul nostru”, mai spunea Ciutureanu.

Americanii au în vedere propriul lor proiect și în acest context au abordat din nou acționarul majoritar, reprezentat prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. „Așteptăm să avem în final un proces serios referitor la acest proiect care aduce valoare economiei românești și plătitorilor de taxe din România și se înscrie în linia Parteneriatului Strategic al Secolului XXI între România și Statele Unite ale Americii”, conchid cei de la Amerocap în răspunsul remis Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
oil terminal
bvb
bursa
ministerul energiei
sape
amerocap
sua