EXCLUSIV ANRP a început emiterea titlurilor de plată în contul sistemului de compensare prin puncte. Mai puțin de jumătate dintre cei îndreptățiți au cerut cash

EXCLUSIV ANRP a început emiterea titlurilor de plată în contul sistemului de compensare prin puncte. Mai puțin de jumătate dintre cei îndreptățiți au cerut cash

Sursa foto: Gunjan Karun / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 mar 2017

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a început, de la jumătatea acestei luni, emiterea de titluri de plată atât pentru compensarea prin puncte, cât și pentru titlurile de despăgubire ale proprietarilor de imobile naționalizate. Din deținerile totale de 2,4 miliarde puncte, sunt cereri pentru cash numai pentru 1 miliard de puncte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În urmă cu patru ani, Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament pentru o lege care stabilește că foștii proprietari ai caselor naționalizate care nu pot fi despăgubiți în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziționa prin licitație alte imobile sau pe care le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor. Recent, valoarea unui titlu de plată a fost majorată de la minimum 5.000 de lei la cel puțin 20.000 de lei, dar termenul până la care comisiile locale trebuie să rezolve toate cererile de retrocedare a terenurilor și momentul de la care foștii proprietari pot primi prin licitație alte imobile au fost amânate.

Acum, însă, pentru două săptămâni la rând, ANRP a emis peste 1.000 de titluri de plată în contul sistemului de compensare prin puncte care urmează să fie onorate de Ministerul Finanțelor de către persoanele îndreptățite la despăgubiri. Este un proces care va continua săptămânal, în ordinea emiterii deciziilor, spun reprezentanții instituției, condiția fiind, însă, ca persoanele să fi depus solicitările pentru primirea de cash.

Deocamdată, cererile sunt sub așteptări. „Ne-am gândit că o să fie coadă. Nu a fost”, a declarat pentru Profit.ro președintele ANRP George Băeșu.

Autoritatea a centralizat 3.830 de cereri, echivalentul a 1 miliard de puncte. Este o participare reprezentând numai 42% din totalul de 2,4 miliarde de puncte. Stocul de puncte indicat de oficiali este apropiat de estimarea pentru 2,2 miliarde puncte realizată luna trecută pentru Profit.ro de către Ovidiu Fer, reprezentant al Alpha Quest, entitatea care a acumulat cele mai multe puncte din piața informală.

Calendarul legilor pregătite de Guvern. Intervenții pe taxe și impozite, schimbarea Legii societăților comerciale, nou impozit în energie, reglementarea domeniului.ro. Și din nou schimbarea Codului Penal CITEȘTE ȘI Calendarul legilor pregătite de Guvern. Intervenții pe taxe și impozite, schimbarea Legii societăților comerciale, nou impozit în energie, reglementarea domeniului.ro. Și din nou schimbarea Codului Penal

Titlurile de plată sunt eliberate în ordinea emiterii deciziilor, însă doar pentru cei care trimit la ANRP solicitările de cash. Pe 13 martie și 20 martie au fost emise în total 1.035 de titluri, ultimul fiind în contul deciziei cu numărul 5.780.

Dimensiunea unei tranșe săptămânale este de 90 de milioane de lei, însă și pentru titlurile de despăgubire sau titlurile de plată emise în contul despăgubirilor pentru cei din Basarabia.

Mulți oameni nici nu știu că au de luat bani

Participarea este sub așteptările celor de la ANRP având în vedere că a făcut înlesniri în ceea ce privește depunerile de cereri pentru cash, care pot fi inclusiv prin procură atunci când cel îndreptățit la compensare nu se află în țară sau se deplasează mai greu. „Am încercat să luăm măsuri să fie cât mai simplu pentru ei”, spune Băeșu. „Ideea e să nu-i chinuim pe oameni mai mult decât i-am chinuit până acum.”

Unii nu știu că au început restituirile în contul punctelor, chiar dacă persoanele se interesează. Portalul ANRP înregistrează zilnic aproximativ 3.000 de accesări. „Am putea să vindem și reclamă online”, glumește președintele instituției. În ziua în care am discutat cu el, numărul accesărilor era de 4.693 la orele 14.00.

Cu toate acestea, nivelul de conștientizare de către deținători este foarte mic, dovadă și procentajul mai mic de jumătate al solicitărilor de cash din totalul deținerilor de puncte.

Acționarul majoritar al Daewoo Mangalia ar putea primi 2,6 miliarde dolari în cadrul unui program de salvare CITEȘTE ȘI Acționarul majoritar al Daewoo Mangalia ar putea primi 2,6 miliarde dolari în cadrul unui program de salvare

Într-un interviu acordat pentru Profit.ro, Ovidiu Fer, care acumulează puncte de restituire pentru investitori din Europa Centrală și de Est, afirma, de asemenea, că este foarte greu să ajungi la proprietarii de puncte, iar una dintre explicații era inclusiv aceea că mulți dintre deținători nici măcar nu știu că au primit puncte.

Conform ANRP, nu mai puțin de 5% din numărul de decizii sunt în posesia unor persoane care nu au aflat de respectivele hotărâri, plicurile de informare întorcându-se la adresa Autorității după ce destinatarii nu au fost găsiți la domiciliu.

viewscnt
Afla mai multe despre
anrp
george baesu
restrocedari
restituiri
mfp