EXCLUSIV Polonezul Ludwik Sobolewski nu va mai reveni la Bursă. Procedurile sunt reluate, consensul este că noul director general va fi un român

EXCLUSIV Polonezul Ludwik Sobolewski nu va mai reveni la Bursă. Procedurile sunt reluate, consensul este că noul director general va fi un român
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 oct 2017

Niciunul dintre cei 3 candidați la șefia executivă a Bursei – Ludwik Sobolewski, Paul Prodan și Andre Cappon – nu va ocupa poziția. Consiliul de Administrație a respins inclusiv candidatura polonezului care a condus BVB în ultimii 4 ani, imaginea fiind că acesta s-a prezentat slab și nu a putut formula asigurări că are o soluție privind scindarea din CA. Paul Prodan de la BT Capital Partners s-a retras, iar Andre Cappon nu a fost luat nicicând în calcul. Procedurile se vor relua, iar consensul pare acela că nou director general trebuie să fie cineva care să cunoască bine realitățile pieței de capital românești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Bursa de Valori București (BVB) pune capăt „experimentului polonez”. După 4 ani la șefia executivă a BVB, Ludwik Sobolewski nu a mai întrunit voturi în Consiliul de Administrație pentru încă un mandat. Întâlnirea decisivă a mers în defavoarea acestuia, iar impresia a fost că directorul general din anii 2013-2017 s-a prezentat foarte slab, conform informațiilor obținute de Profit.ro din multiple surse din piața de capital.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Sobolewski nu a răspuns nicicum întrebărilor repetate ale board-ului despre cum va rezolva problemele de disfuncționalitate. Consensul a fost că Bursa de Valori București nu poate continua activitatea în viitor cu o scindare majoră la nivelul conducerii administrative și că directorul general trebuie să aibă relații bune cu toate grupurile de interese din acționariatul BVB, însă Sobolewski nu a putut prezenta garanții în acest sens.

Emitenții de pe bursă au atenție mică pentru investitori. Doar jumătate din firmele listate răspund la e-mail-uri. Companiile de stat se conformează cel mai bine regulilor BVB CITEȘTE ȘI Emitenții de pe bursă au atenție mică pentru investitori. Doar jumătate din firmele listate răspund la e-mail-uri. Companiile de stat se conformează cel mai bine regulilor BVB

Este contextul în care polonezul a pierdut chiar și sprijinul susținătorilor săi din acești ani. Ludwik Sobolewski, fost conducător al Bursei de la Varșovia și al Depozitarului Central din Polonia, a fost adus la București de președintele Consiliului de Administrație Lucian Anghel, cel care prezenta în vara lui 2013 cooptarea sa ca echivalentul aducerii antrenorului portughez Jose Mourinho să antreneze în Liga profesionistă de fotbal din România.

Și sprijinul pe care l-a avut din partea reprezentantului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) s-a stins pe măsură ce audierea lui Sobolewski a înaintat. S-a conturat cu claritate că Bursa de Valori București trebuie să caute o altă opțiune.

Nu va fi nici Paul Prodan... dar va fi un român

Aceasta nu a fost găsită în prima fază de selecție. Deși Paul Prodan, președintele BT Capital Partners, părea că are deschisă calea către funcția de director general, acesta s-a retras. Informații potrivit cărora au fost neînțelegeri cu privire la pachetul salarial nu au putut fi documentate de Profit.ro din mai multe surse. Există și speculații că au existat înțelegeri prealabile prin care să fie lăsată pârtie către un nou candidat.

Consensul pare a fi acela că trebuie să fie un român, cineva care să cunoască foarte bine particularitățile pieței locale de capital. Este și motivul pentru care candidatura lui Andre Cappon, co-fondator al companiei de consultanță CBM Group, profesionist cu experiență relevantă în piața americană, nu a fost, de fapt, niciodată luată în calcul cu adevărat. Sentimentul unanim în CA a fost că s-a prezentat bine, însă în momentul de față, după „experimentul polonez”, pare că nimeni nu vrea să riște să mai coopteze pe cineva care să nu cunoască de la început realitățile pieței de capital românești.

EXCLUSIV Asociația Investitorilor pe Piața de Capital îl reclamă pe Valerii Moraru la ASF pentru operațiuni la Perla Covasnei, exprimând temeri rezultate din falimentul Rapidului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Asociația Investitorilor pe Piața de Capital îl reclamă pe Valerii Moraru la ASF pentru operațiuni la Perla Covasnei, exprimând temeri rezultate din falimentul Rapidului

Șefia executivă rămâne interimar la directorul general adjunct Alin Barbu, cel care s-a mai aflat în această ipostază și în anul 2013. Procedura se va relua, iar estimările lansate de Profit.ro la jumătatea lunii trecute potrivit cărora BVB nu va avea director general cu aviz de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) mai devreme de luna decembrie sau chiar la începutul anului viitor primesc o confirmare în plus.

Un deces cât pierderea unui post de director general

Sobolewski și-a început mandatul cu mult noroc, beneficiind de o secvență de listări care au adus la cota BVB companiile Nuclearelectrica (SNN) – septembrie 2013, Romgaz Mediaș (SNG) – noiembrie 2013 și Electrica (EL) – iunie 2014.

L-a încheiat, însă, cu un imens ghinion. Fără decesul neașteptat din luna iunie a acestui an al lui Cristian Micu, membru în CA, poate ar fi avut în momentul de față un al 2-lea mandat. Consensul era acela că așa-numitul „grup al băncilor” de la Bursă îl dorea pe mai departe și ar fi urmat să obțină numirea cu o majoritate simplă.

Descompletarea Consiliului de Administrație a lăsat peste vară un raport 4 la 4 între membri favorabili lui Sobolewski și cei ostili realegerii lui. Perioada s-a suprapus cu expirarea mandatului, astfel încât acesta s-a încheiat de drept. Polonezului i s-a luat cartela de acces și a plecat de la BVB. Ulterior, nu s-au mai îndeplinit condițiile revenirii sale.

Cum a arătat mandatul lui Sobolewski

Sobolewski și-a concentrat activitatea în prima parte a mandatului mai puțin pe marketing, cât pe eliminarea acelor elemente de reglementare sau de operare despre care spunea că nu știm de ce există, dar există și îngreunează activitatea de tranzacționare și accesibilitatea pieței. În februarie 2014, era lansat la Banca Națională a României programul de eliminare a celor 8 bariere identificate de Sobolewski ca stând în calea dezvoltării pieței de capital românești și atragerii de noi investitori.

Polonezul de la BVB și-a legat numele de relansarea sub brand nou, AeRO, a sistemului de alternativ de tranzacționare, însă acest segment de piață a atras puțini emitenți noi și a avut un impact redus asupra bugetului total al companiei.

Dacă din punctul de vedere al infastructurii, piața românească de capital a înregistrat importante progrese în timpul lui Sobolewski, în schimb peisajul general a rămas aproape la fel de sărăcăcios, cu emitenți puțini, o activitate de tranzacționare slabă și o prezență redusă a micilor investitori. Valoarea medie zilnică de tranzacționare a fost în primele 8 luni ale anului de 41,50 milioane lei (9,12 milioane euro), conform ultimului bulletin lunar al BVB.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
aero
ludwik sobolewski
lucian anghel
berd
paul prodan
romgaz